20 TL'lik madeni paranın tedavüle girdiği iddiası

Ayşenur Cevahiroğlu / 04.08.2023

Sosyal medyada, üzerinde Ayasoyfa Camii silüetinin bulunduğu 20 TL'lik yeni madeni para basıldığı iddiası yeniden gündeme getirildi

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Bir Twitter kullanıcısı, üzerinde Ayasoyfa Camii silüetinin bulunduğu 20 TL'lik bir madeni paranın yer aldığı bir video paylaşarak, 20 TL'lik yeni madeni paranın tedavüle girdiği iddiasını öne sürdü. İddianın kısa sürede çok sayıda etkileşim aldığı görülürken, paylaşımda herhangi bir resmi kaynak, açıklama ya da belgenin yer almadığı dikkat çekti. 

İddia daha önce de gündeme getirilmiş ve Teyit Hattı tarafından yalanlanmıştı. 

BULGULAR

Videoda yer alan paranın, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün Ayasofya Camii'nin ibadete açılması anısına bastığı ve 24 Temmuz 2020 tarihinde satışa sunduğu hatıra parası olduğu tespit edildi. 

Darphane'nin resmi sayfasında yayımlanan bilgide Ayasofya Camii hatıra parasının teknik özelliklerine ulaşılabiliyor. 

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Türkiye'de banknot basma ve dağıtma yetkisine sahip tek banka. Merkez Bankası tarafından basılan banknotlar arasında 20 TL'lik kağıt para bulunuyor.

Türkiye'de madeni paranın teknik özellikleri, tasarımı ve basımı ise Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından yapılmakta. Darphane tarafından basılan madeni paralar içerisinde ise, 20 TL'lik metal para bulunmuyor.

Anadolu Ajansı Teyit Hattı, aynı iddiayı daha önce Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Güven Pado'ya sormuş, "Sosyal Medyada Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün tedavülde kullanılmak üzere nominal değeri 20 TL olan madeni paranın piyasaya sürüleceği yönünde gerçek dışı haberler yapılmaktadır. Bu konuda yapılan haberlerin dikkate alınmaması gerektiğini ve gerçek dışı olduğunu beyan ederiz. Darphane, sadece sınırlı sayılarda üretmiş olduğu hatıra paranın üzerine sembolik bir değer olması açısından 20 TL (Türk Lirası) yazmaktadır." yazılı yanıtını almıştı. 

Son olarak, paylaşımda kullanılan video internette taratıldığında, videonun daha önce eski adı "@yenisayilir" yeni ismiyle "@retroplayhome" isimli TikTok kullanıcısı tarafından 18.12.2021 tarihinde "Yeni para" adıyla paylaşıldığı tespit edildi. 


BULGU SETİ
  • İddiaya konu olan para, Ayasofya Camii'nin ibadete açılması anısına basılan hatıra parası. 
  • Tedavüldeki madeni paralar içinde 20 TL bulunmuyor.
  • Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Güven Pado, 20 TL değerinde madeni paranın tedavüle girdiği iddialarının gerçek dışı olduğunu söyledi.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Üzerinde Ayasoyfa Camii silüetinin bulunduğu 20 TL'lik yeni madeni para basıldığı iddiası gerçeği yansıtmıyor. Görüntüler, darphanenin bastığı hatıra parasına ait.