"Fotoğraf İran Devrim Muhafızları'nın İsrail gemisine el koyma anını gösteriyor" iddiası

Irmak Küçükaksu / 16.04.2024

İran Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri, İsrail'le bağlantılı olduğu öne sürülen Portekiz bandıralı bir yük gemisine Basra Körfezi'nde el koydu. Portekiz bandıralı "MCS Aries" adlı geminin, Londra merkezli "Zodiac Maritime" şirketi sahibi İsrailli iş adamı Eyal Ofel'e ait olduğu iddia edildi. İsrail ordu radyosu konuya ilişkin yaptığı açıklamada "İran güçlerinin Hürmüz Boğazı yakınında saldırdığı geminin bir kısmı büyük olasılıkla İsrail'e aittir." ifadelerine yer verdi.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Sosyal medyada paylaşılan bir fotoğrafın, İran Devrim Muhafızları'nın Hürmüz Boğazı yakınında Portekiz bandıralı MCS Aries isimli gemiye el koyduğu esnada kaydedildiği iddia edildi. Yaklaşık 1.5 milyon görüntülenmeye ulaşan fotoğrafın, 13 Nisan Cumartesi günü baskın yapılan İsrail gemisinin güvertesinde kadraja giren İran Devrim Muhafızları Ordusu mensubunu gösterdiği öne sürüldü. 

BULGULAR 

İddiaya konu olan fotoğraf, Anadolu Ajansı görüntü arşivinde yer alıyor. 17 Şubat 2021'de çekilen fotoğrafın, geçtiğimiz günlerde İran Devrim Muhafızları'nın el koyduğu İsrail gemisiyle herhangi bir ilgisi bulunmuyor. Fotoğrafın, İran ve Rus donanmalarının Umman Denizi ve Hint Okyanusu'nun kuzeyinde 2021 yılında ortak düzenlediği "Denizcilik Güvenlik Kuşağı" isimli askeri tatbikat esnasında kaydedildiği ortaya çıkıyor. 

17 bin kilometrelik geniş bir alanı kapsayan tatbikatın başlıca hedefleri arasında uluslararası deniz ticaretinin güvenliğinin güçlendirilmesi, korsanlarla mücadele, arama kurtarma alanlarında bilgi paylaşımı ve taktik operasyonlarda tecrübe aktarımı yer alıyordu. 


Tatbikata İran Ordusu ile Devrim Muhafızları Ordusu'ndan donanma birliklerinin yanı sıra Rusya'dan bir muhrip ve lojistik destek gemisi ile bir helikopter katılmıştı. 


Tatbikatın sözcüsü Tuğamiral Gulam Rıza Tehani tatbikatta, denizde yangına müdahale, saldırıya uğrayan bir geminin kurtarılması, belirli hedeflere ateş edilmesi ve hava hedeflerine gece ateş eğitimleri gibi taktik ve operasyonel egzersizler yapıldığını açıklamıştı. 

BULGU SETİ
  • Fotoğraf, 17 Şubat 2021'de kaydedildi.
  • Fotoğraf, İran ve Rusya'nın ortak düzenlediği "Denizcilik Güvenlik Kuşağı" isimli  askeri tatbikatını gösteriyor. 
  • Fotoğrafın, 13 Nisan'da İran'ın el koyduğu İsrail ile bağlantılı yük gemisiyle herhangi bir ilgisi bulunmuyor.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
 "Fotoğraf İran Devrim Muhafızları'nın İsrail gemisine el koyduğu anı gösteriyor" iddiası doğru değil.