Sağlık, Koronavirüs

Organize sanayi bölgelerinde mobil aşı uygulamasına yoğun ilgi

Ekip  | 16.06.2021 - Güncelleme : 16.06.2021
Organize sanayi bölgelerinde mobil aşı uygulamasına yoğun ilgi

İstanbul

Yozgat, Kırıkkale, Sivas ve Kayseri'deki organize sanayi bölgelerinde mobil aşı uygulamasına başlandı

Yozgat, Kırıkkale, Sivas ve Kayseri'deki organize sanayi bölgelerinde çalışanlara mobil ekiplerce Kovid-19 aşısı uygulanıyor. Yozgat'ta mobil sağlık ekipleri organize sanayi bölgesinde 325 işçinin çalıştığı bir tekstil fabrikasında aşı uygulamasına başladı. ( Ömer Ertuğrul - Anadolu Ajansı )

İstanbul'da, organize sanayi bölgelerinde mobil ekiplerle yerinde Kovid-19 aşı uygulamasına başlandı.

Koronavirüs Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri doğrultusunda Sağlık Bakanlığınca belirlenen "Kovid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi" kapsamında aşılama süreci, yeni yaş ve meslek gruplarının sisteme tanımlanmasıyla devam ediyor.

Bu kapsamda, organize sanayi bölgelerinde çalışanlar da mobil ekipler aracılığıyla yerinde aşılanıyor.

Bağcılar'daki mobil ekiplerce, Matbaacılar Sanayi Sitesi'nde bulunan matbaa ve kağıt firması çalışanlarının aşılanmasına başlandı.

Bağcılar İlçe Sağlık Müdürü Dr. Hülya Zengin Tiryaki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigortası bulunan bütün vatandaşlara aşı hakkı doğduğu için, sanayi bölgelerinde daha etkin aşılama yapmak amacıyla Bağcılar Matbaacılar Sitesi ve İSTOÇ'ta iki aşı noktası oluşturduklarını aktardı.

Dr. Tiryaki, "Amacımız aşı hakkı olanların ayağına aşıyı ulaştırıp bir an önce toplumumuzun Kovid-19 salgınından kurtulmasını sağlamak. Hepsinin aşısı bitinceye kadar biz buradayız." dedi.

Aşıya yoğun bir ilgi olduğuna dikkati çeken Tiryaki, aşılamanın gün boyu devam edeceği bilgisini verdi.


"Tüm firma sahipleri son derece duyarlı"

Matbaacılar Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi Genel Müdürü Rıza Çavuşoğlu, dün Bağcılar İlçe Sağlık Müdürü Tiryaki ile yaptıkları görüşme neticesinde sitelerinde Kovid-19 aşısı yaptırma kararı aldıklarını ve bunu süratle hayata geçirdiklerini anlattı.

Sitede, 266 firma ve 2 bin civarında çalışan olduğunu belirten Çavuşoğlu, işçileri sosyal mesafe kuralları çerçevesinde ve kontrollü olarak aşılama yerine aldıklarını ifade etti.

Buranın matbaacılar ve kağıt firmalarından oluşan bir işletme kooperatifi olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, "Dolayısıyla firma üretimi açısından baktığımızda, burada gerçekleştirdiğimiz bu işlem, iş gücü ve zaman kaybını da engelliyor. Tahminime göre 1500 kişi aşı olacak. Zannediyorum ki minimum, günde 200 civarında aşılama yapılacak. Tüm firma sahipleri son derece duyarlı. SMS'lerle bilgilendirdiğimiz ve aradığımızda herkes hemen personelini gönderdi." değerlendirmesinde bulundu.

İlk doz aşısını olan işçi İbrahim Çetin, bu uygulamanın kendileri için güzel olduğunu belirterek, "Daha rahat çalışacağız. Aşı olmayı bekliyorduk. Şimdi daha rahatız." dedi.

Matbaacı Güler Güzel de herkese aşı olmasını tavsiye ederek, "Yaş sınırının kalkması ve çalışanların aşı olması beni mutlu etti. Herkes yoğun talep gösteriyor. Sıra alıp, gitmeyenler için de çok üzülüyorum. Eğer sıra alıp gitmiyorlarsa başkalarının haklarını yiyorlar. Onların da gitmelerini isterim." ifadelerini kullandı.

Ankara

Aşı taleplerini değerlendiren İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, OSTİM Organize Sanayi Bölgesi (OSTİM OSB) ile Ankara Sanayi Odası 1. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (ASO 1. OSB) yönetimleriyle yürüttüğü ortak çalışma sonucunda fabrikalarda özel aşı alanları hazırlanmasını sağladı.

OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı, bölge müdürlüğü binasındaki bir alanı mobil aşı ekipleri için hizmete sunduklarını belirterek, aşıyı hızlı şekilde çalışanlara ulaştırmak istediklerini söyledi.

Uygulama kapsamında ilk doz aşılarını yaptırmak isteyen işçilerin başka bir yere müracaat etmelerine ihtiyaç duyulmadığını aktaran Arıcı, "İşverenler, çalışanlarını buraya yönlendiriyorlar. Buradaki görevli arkadaşlarımız gerekli kontrolleri yapıyor. Randevuya gerek kalmadan aşılama çalışmaları yapılıyor." ifadelerini kullandı.

OSTİM OSB'de iş makinelerinin yedek parça satış bölümünde çalışan Osman Akdağ, mobil aşı hizmetinden yararlanarak aşısını yaptırdığı için mutlu olduğunu ifade etti.

Aşı olmak için işlemler sırasında zorlanmadığını anlatan Akdağ, "Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sağlık Bakanımıza bu imkanı sundukları için teşekkürlerimi sunuyorum. İnşallah en kısa süre içerisinde herkes aşısını olur, bu salgından kurtuluruz. Herhangi bir randevu almadık. İş yeri sahibimiz ayarladı. Buraya geldik, çok kısa sürede aşımızı olduk." dedi.

Trakya'da aşılama

Trakya'da organize sanayi bölgelerinde mobil ekiplerce Kovid-19 aşısı uygulanıyor.

Kırklareli Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Ayçin Uğur ve ekibi, Kırklareli Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) sabahın erken saatlerinde aşılama çalışmalarına başladı.

Uğur, sırası gelen tüm vatandaşları aşı olmaya davet ederek, OSB'lerdeki çalışanları da en kısa sürede aşılayacaklarını ifade etti.

Sercan Batur, AA muhabirine, aşı olduğu için mutlu olduğunu belirtti.

Sağlık çalışanlarına teşekkür eden Batur, "Kendimi daha güvende hissediyorum. İnşallah daha iyi olacak. 2,5 aydır aşı olacağımız günü bekliyorduk." dedi.

Arzu Tulkim ise böyle bir uygulamada emeği geçen herkese teşekkür ederek, "Sağlık çalışanlarımızın hakları asla ödenmez. Onların sayesinde bu tehlike atlatılıyor." şeklinde konuştu.

Nur Kök de aşılama çalışmaları ile bu sürecin atlatılacağına inandığını dile getirdi.

Edirne ve Tekirdağ'da da organize sanayi bölgelerinde aşı çalışması yürütülüyor.

Yozgat, Kırıkkale, Sivas ve Kayseri'deki organize sanayi bölgelerinde mobil aşı uygulaması

Yozgat, Kırıkkale, Sivas ve Kayseri'deki organize sanayi bölgelerinde (OSB) çalışanlara mobil ekiplerce Kovid-19 aşısı uygulanıyor.

Yozgat'ta mobil sağlık ekipleri, organize sanayi bölgesinde 325 işçinin çalıştığı tekstil fabrikasında aşı uygulamasına başladı.

Sorumlu hekim Dr. Feyza Nur Şahin, gazetecilere, Sağlık Bakanlığının fabrikalarda üretimin aksamaması açısından çalışanlara yönelik aşılama yapılacağını duyurduğunu, bu kapsamda aşılamaya başladıklarını söyledi.

Fabrika müdürü Turan Laçin de işçilerin aşılanması için ilçe sağlık müdürlüğüne başvurduklarını belirterek, "Toplu çalışan bir fabrikayız. Bu aşının yapılması bize çok büyük avantaj sağlıyor. Personelin aşıya gidip gelmesi bizim için sıkıntı olurdu. Bize sağladıkları destekten dolayı teşekkür ediyorum." diye konuştu.

İşçilerden Cevriye Uslu ise "Topluluk içinde çalışıyoruz, aşılamanın bizim için çok büyük önemi vardı. Sağlık ekipleri geldi fabrikamıza, aşımızı olduk." ifadelerini kullandı.

Kırıkkale

Kırıkkale OSB'de, Yahşihan ilçesine bağlı mobil ekiplerce aşı uygulamasına başlandı.

İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Birimi Sorumlusu Dr. Zeynep Kırdı Harbawı, gazetecilere, kentte aşı çalışmasını yaygın yürüttüklerini söyledi.

Özellikle ilçe sağlık müdürlükleri ve toplum sağlığı merkezlerindeki personelle, organize sanayi bölgesi, TÜPRAŞ, cezaevleri ile diğer büyük kurum ve kuruluşlarda mobil aşı uygulamalarına başladıklarını anlatan Harbawı, belediye ve kaymakamlıklarla temasa geçerek kurum aşılamalarına da çıkacaklarını kaydetti.

Mobilya fabrikası çalışanı Sedat Değirmenci de herkesin aşı yaptırması temennisinde bulunarak, bir an önce salgından kurtulmak istediklerini dile getirdi.

Değirmenci, "Fabrikamızda 1100 kişi çalışıyor. Personelimizle formlarımızı doldurduk ve aşılanmaya başladık." dedi.

İşçilerden Fatih Deveci ise fabrikaya kadar gelip aşı yapan ekiplere teşekkür etti.

Sivas

Sivas OSB'deki fabrikalarda çalışan işçi ve idari personelin bir kısmı, mobil ekipler tarafından aşılandı.

OSB'nin girişinde oluşturulan aşılama alanına gelen İl Sağlık Müdürü Fethullah Selçuk Moğulkoç, fabrikalarda çalışan tüm vatandaşları aşı olmaya davet etti.

Moğulkoç, Bakanlığın talimatları doğrultusunda iş gücü kaybının önlenmesi amacıyla OSB çalışanlarının mobil ekipler tarafından aşılanmasına başlandığını söyledi.

Moğulkoç, "Şu anda tüm sağlık ocakları, devlet hastanelerinde aşı yapılmaktadır. Vatandaşların aşılarını tereddüte düşmeden yaptırmalarını istiyoruz. Aşılama çalışmaları başladıktan sonra hastane yükümüz çok rahatladı. Kovid-19 dolayısıyla müracaat eden, yatan ve ağır hasta sayımız azaldı. Böylece diğer hastalara da gereken hizmeti daha geniş kapsamlı vermeye başladık. Vatandaşlarımız da aşıya karşı çok duyarlı. Sivas'ta özellikle 65 yaş üstünde yüzde 87 gibi bir aşı oranımız var." diye konuştu.

Aşı yaptıran OSB çalışanlarından Kadir Osmanoğlu ise üretimin ve kalkınmanın devam etmesi için herkesin aşı olması gerektiğini vurguladı.

Kayseri

Kayseri OSB ile Mimarsinan OSB'de de İl Sağlık Müdürlüğünün oluşturduğu 17 mobil ekip, aşı uygulamasına başladı.

Kayseri OSB tarafından aşılama için ayrılan binada sağlık personeli, çalışan sayısı az fabrikalardan gelen işçilere aşılarını uygularken, bölge genelinde 8 mobil ekip de talep toplanan işletmelere ulaştı.

Fabrikaların bahçelerinde oluşturulan alanlarda fabrika çalışanlarına 6'şarlı gruplar halinde BioNTech aşısının ilk dozu uygulandı.

Kayseri OSB Müdürü Ali Yaprak, süreç başlar başlamaz İl Sağlık Müdürlüğü ile irtibata geçtiklerini ve istişareler sonucu sağlık ekiplerine yer tahsisinde bulunduklarını söyledi.

Aşılamanın tüm bölgede etkin yapılmaya başlandığını belirten Yaprak, "Tahsis ettiğimiz binaya, çalışan sayısı az olan işletmeler personelini servis araçlarıyla getiriyor ve aşıları yapılıyor. Çalışan sayısı fazla olan işletmelere de gezici ekipler giderek personele aşı yapıyor. Güzel bir uygulama oldu. Bunu sağlayan herkese teşekkür ediyorum." dedi.

İşçi Osman İncetürkmen de uygulamayı başlatanlara, emeği geçenlere teşekkür etti.

Mobil ekip uygulamasının çok güzel olduğunu belirten İncetürkmen, "Aşımız bize kadar geldi. İşimizden geri kalmadık. Aşı olma konusunda tereddütlerim vardı, sıramız gelene kadar araştırdık, aşımızı olduk. Devletimize güveniyoruz. Allah razı olsun hepsinden." diye konuştu.

Sakarya

Sakarya'da organize sanayi bölgelerinde (OSB) çalışanlara, mobil sağlık ekiplerince yerinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı uygulanıyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın dün, üretimin devamlılığı ve güvenliği için OSB'lerde mobil ekiplerce yerinde aşı uygulamasına başlandığını açıklamasının ardından kentteki fabrika ve büyük işletmelerde mobil ekiplerin aşı mesaisi başladı.

İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, yaptığı yazılı açıklamada, üç büyük OSB başta olmak üzere tüm ilçelerdeki fabrikalarda ve büyük ölçekli işletmelerde aşı çalışmasının yürütüldüğünü belirtti.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) ile planlama yapılarak fabrika ve büyük işletmelerde aşılamanın hızla sürdürüldüğünü aktaran Öğütlü, Kovid-19 salgınıyla mücadelede aşının büyük önem taşıdığını vurguladı.

" Kriterlere uyan herkesi randevu alarak aşı olmaya davet ediyoruz"

Türkiye'nin salgınla mücadelede inanılmaz başarılı bir yönetim sergilediğini belirten Öğütlü şunları kaydetti:

"Bu süreç içerisinde maske bulamayan, ilaç bulamayan, solunum cihazı bulamayan, hastaneleri yetersiz kalan, aşı bulamayan ülkeleri hep beraber gördük. Çok şükür biz bu sorunları yaşamadık. Her türlü ihtiyacımız anında karşılandı. Yeteri kadar aşı bulamayan ülkeler varken bizim elimizde tüm insanımıza yetecek aşılarımız var. Buradan bir kez daha kriterlere uyan herkesi randevu alarak aşı olmaya davet ediyoruz. Hastanelerimizde, aile sağlık merkezlerinde aşılama sürüyor. Gezici ekiplerimiz de öngörülen alanlarda aşı çalışmalarını yapmaya devam ediyor. Hep birlikte bu salgından kurtularak normale döneceğiz."

Manisa

Manisa Organize Sanayi Bölgesinde (MOSB) 225 firmada çalışan 58 bin 500 personelin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşılanması için aşılama istasyonları kuruldu.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi Sağlık Merkezi'nde oluşturulan aşılama istasyonlarına gelen işçilerden randevusu bulunanlar hemen, randevusu olmayanlar ise randevuları oluşturularak aşılanıyor.

Altışarlı gruplar halinde aşılanan çalışanlar, yan etki olasılığına karşı bir süre bekledikten sonra mesailerine dönüyor.

Yunusemre İlçe Sağlık Müdürü Süleyman Souksu, gazetecilere yaptığı açıklamada, aşılama sürecine organize sanayi bölgelerinde de hız verdiklerini ifade etti.

Sağlık Bakanlığının aşılamada belirlediği hedef kitlelere yönelik hazırlıklarını tamamladıklarını aktaran Souksu, süreci hızlı ve güvenli bir şekilde tamamlamak istediklerini dile getirdi.

Souksu, "Amacımız burada çalışan 50 binin üzerindeki çalışanı, sahadaki zamanlarını ve ekonomik değerlerini kaybetmeden bir an önce aşı vasıtasıyla güvence altına alabilmek. Bugün itibarıyla 4 ekiple başladık ama bunu daha da arttırmayı, ilerleyen süreçte fabrika bazında yerinde aşılama yapmayı da hedefliyoruz." dedi.

Öğleye kadar 400 randevu açıldığını vurgulayan Souksu, çalışmada ilk gün hedeflerine ulaşıldığını kaydetti.

Aşılanan işçilerden Sercan Yılmaz, uygulamanın çalışanlar açısından rahatlık ve güven getirdiğini söyledi.

Çoğu çalışanın işten sonra aşılanmak için zaman bulamadığını aktaran Yılmaz, "Burada yapılması bizim için güzel bir imkan oldu. Böylelikle herkes aşısını oldu." diye konuştu.

Kazım Mert Süreci de daha önce 30 Haziran için randevu aldığını ancak bu olanak sayesinde hızlıca aşı güvencesine kavuştuğunu belirtti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.