Dolar
32.33
Euro
35.07
Altın
2,222.90
ETH/USDT
3,558.10
BTC/USDT
70,768.00
BIST 100
9,079.97
Politika

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çeviköz: CHP'nin gündeminde ezan tartışması yok

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, CHP'nin gündeminde ezanla veya ezanın hangi dilde okunmasıyla ilgili herhangi bir tartışma olmadığını söyledi.

Sinan Uslu  | 08.11.2018 - Güncelleme : 12.11.2018
CHP Genel Başkan Yardımcısı Çeviköz: CHP'nin gündeminde ezan tartışması yok

TBMM

TBMM

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, beraberindeki CHP milletvekilleriyle parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin AB ile ilişkileri hakkında Avrupa'da çeşitli çevrelerden gelen olumsuz mesajların arttığını gözlemlediklerini belirtti.

CHP olarak Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini çağdaşlaşmanın bir gereği olarak gördüklerini dile getiren Çeviköz, bu yüzden AB'ye tam üyelik perspektifine sahip çıktıklarını söyledi.

Türkiye-AB ilişkilerinin ağırlık merkezinin ve ekseninin kaydığını düşündüklerini aktaran Çeviköz, "AB'nin mülteci krizi bağlamında Türkiye'den beklentilerinin olması ve AKP yönetiminin vize serbestisi gibi ucu açık vaatleri iç kamuoyunda göz boyamak için kullanması, AB-Türkiye ilişkilerinin ana iskeletini oluşturan Kopenhag kriterleri, demokrasi, hukukun üstünlüğü gibi temel değerlerin önüne geçti." diye konuştu.

İktidarın, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini istediğini düşünmediklerini söyleyen Çeviköz, "Aksine bu iktidar Türkiye'yi AB'ye tam üyelik sürecinden koparmak için elinden geleni yapmıştır." ifadesini kullandı.

"CHP AB ile müzakerelere devam edilmesinden yana"

Çeviköz, CHP'nin, Türkiye'nin geleceği için AB ile üyelik müzakerelerine devam edilmesinden yana olduğunu ancak iktidarla AB üyeliğinin tezat oluşturduğunu da gördüklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 1 Ekim'de TBMM'nin açılışında yaptığı konuşmada "Türkiye'nin AB'ye ihtiyacı olmadığını" söylediğini dile getiren Çeviköz, şöyle devam etti:

"Bu söz AKP'nin, Türkiye'nin AB'ye üye olması gibi bir hedefinin olmadığının itirafıdır. AB'ye tam üyelik CHP için Türkiye'nin çağdaşlaşma azminin ihmal edilemez bir unsurudur. AKP için AB üyelik konusu bugün mültecilerin hayatları üzerinden yapılan ucuz bir ekonomik pazarlığa dönmüştür. Türkiye-AB ilişkilerinin tamamen sona ermesi Türkiye'nin laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olmasını ve çağdaşlaşmasını savunan geniş halk kitlelerini, otoriter tek adam rejimi karşısında yalnız bırakacaktır. AB'den tamamen uzaklaşan bu rejim de halkımıza yönelik baskıyı artıracaktır."

Çeviköz, Avrupa Birliği Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn'ın, Türkiye ile üyelik görüşmelerine son verilmesi çağrısında bulunduğunu hatırlatarak, "Zaten buzluğa kaldırılmış olan üyelik görüşmelerine AB Komisyonu üyesi Hahn'ın dediği gibi, 'karşılıklı çıkarlar doğrultusunda' son vermek doğru olmaz. Hahn'ın üyelik yerine 'gerçekçi stratejik ortaklık' şeklindeki önerisine Türkiye, AB'ye tam üyelik konusunda kararlı olduğunu göstererek gereken cevabı vermelidir." ifadelerini kullandı.

"CHP'nin gündeminde olmayan bir tartışma"

CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz'ın "Türkçe ezan okunması" yönündeki çağrısıyla ilgili değerlendirmesi sorulan Çeviköz, şunları kaydetti:

"CHP'nin gündeminde ezanla ilgili veya ezanın hangi dilde okunmasıyla ilgili herhangi bir tartışma yoktur. Bu, CHP'nin içinde, gündeminde olmayan bir tartışmadır. Bir milletvekilimizin şahsi görüşlerinden ibarettir. Onun şahsi görüşleri üzerinden CHP'ye eleştiri yöneltilmesi ve bunu fırsat bilerek CHP'nin, sanki 'tek partili rejime tekrar geri dönmek istiyormuşçasına bir özlem içinde olduğu' vurgularının yapılması fevkalade yanlıştır. Türkiye'ye çok partili rejimi CHP getirmiştir. Aradan geçen 70 yılda Türkiye'yi bir tek adam rejimine kimlerin sürüklediği de bugünkü yaşantımızda hepimizin malumudur. Onun için bu tartışmalar, CHP'nin hiçbir şekilde muhatap olmadığı tartışmalardır. Bu tartışmalar içinde yokuz."

Muhabir: Sinan Uslu


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.