Dolar
32.32
Euro
34.89
Altın
2,212.89
ETH/USDT
3,595.00
BTC/USDT
71,359.00
BIST 100
9,067.44
Politika, seçim 2018

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu: Bu yıl hedef 1 milyon 250 bin işsize iş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu, "İŞKUR aracılığıyla bu seneki işe yerleştirmeyle ilgili hedefimiz 1 milyon 250 bin. Bu hedefe ulaşmak için işe yerleştirme portalımızı güncelliyoruz." dedi.

18.06.2018 - Güncelleme : 18.06.2018
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu: Bu yıl hedef 1 milyon 250 bin işsize iş

ELAZIĞ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Elazığ'nın Kovancılar ilçesinde partililerle çay bahçesinde bir araya geldi. 

Burada vatandaşlarla bir süre sohbet eden Sarıeroğlu, Elazığ Organize Sanayi Bölgesinde hizmet veren Alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezinin açılışını gerçekleştirdi.

Sarıeroğlu, burada yaptığı konuşmada, 2000 yılında İŞKUR'un sadece 22 bin kişiyi işe yerleştirmesine karşın, ortaya konulan proaktif politikalar, meslek danışmanları sayısının arttırılması ve bilişim alt yapısının geliştirilmesi sonucu bu sayının 2017 yılında 1 milyon 57 bin kişiye ulaştığını vurguladı.

Yapılacak yeni düzenlemelerle bunun daha da artacağını aktaran Sarıeroğlu, "İŞKUR aracılığıyla bu seneki işe yerleştirmeyle ilgili hedefimiz 1 milyon 250 bin. Bu hedefe ulaşmak için işe yerleştirme portalımızı güncelliyoruz. Tamamen son teknolojinin kullanıldığı yeni bir yazılımla, güçlü eşleştirmenin yapıldığı bir sistemi kuracağız. Diğer taraftan gençlerimizin diline, bakış açısına uygun mobil uygulamamızı da kısa sürede devreye sokacağız." diye konuştu.

"Gençlerin istihdamına odaklandık"

Bakan Sarıeroğlu, İŞKUR'un istihdam boyutuyla ilgili iki yeni düzenlemeyi daha hayata geçirdiklerine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Birisi kupon yöntemimiz. Mesleki eğitimle alakalı olarak yeni bir açılıma gidiyoruz ve önümüzdeki dönemde özellikle geleceğin meslekleri diye adlandırdığımız alanlarda gençlerimizin istihdam konusuna ciddi odaklandık. Bu odaklanmamızı yine gençlerin gözünden ve dilinden gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Gençlerle oluşturduğumuz odak grup çalışmalarımızdan çıkan sonuçlara göre politikalarımızı belirledik. Yetim aylıklarının işe girdikleri zaman kesilmesinden şikayet etmişlerdi. Kayıtlı olarak çalıştıklarında yetim aylıklarının kesilmemesini sağladık, yaptığımız yasal düzenlemeyle. Anne ve babadan kaynaklı olarak aldıkları pasaport iptal ediliyordu, bunun iptal edilmemesini sağladık. Dediler ki 'İŞKUR belli formatlarda mesleki eğitim veriyor ama biz daha esnek, kendimize uygun, farklı alanlarda ve yenilikçi eğitimler de almak istiyoruz.' Biz de bunun yerine kupon yöntemini uygulamaya başlıyoruz. Temmuz ayından itibaren 10 bin TL'lik bir kuponla gençlerimizin kendi istedikleri zaman dilinde, kendi istedikleri eğitimlerde ve formatta, hangi seviyeye ulaşmak istiyorlarsa ona uygun olarak rahat bir şekilde eğitim almalarını sağlayacak olan kupon yöntemini başlatacağız."

Üniversitede okuyan gençlere çalışma imkanı

Bakan Sarıeroğlu, 18-25 yaş arası gençler için okudukları üniversitelerin bulunduğu şehirlerde daha fazla katma değer üretmeleri ve eğitim hayatlarına daha fazla katkı sağlamaları doğrultusunda sosyal çalışma programı uygulamaya koyacaklarını bildirdi.

Bu noktada belediyelerin kampları, sosyal etkinleri, sevgi evleri ya da huzur evleri gibi kurumlardan faydalanacaklarını belirten Sarıeroğlu, "Bu çalışma 3 ay ile sınırlı olacak. Gençlerimizin uzun vadeli sigortalarını yapacağız. Asgari ücret üzerinden ödemelerini gerçekleştireceğiz. 3 ay boyunca alacakları asgari ücret, 9 ay boyunca almış oldukları burslar ve kredilerden daha yüksek bir meblağa tekabül ediyor. Yine Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bu hafta itibariyle Bakanlar Kurulu Kararı'nı imzaladık, yurtlarımız, üniversitelerimiz kapandıktan sonra artık ücretsiz hale gelmiş olacak. Bu bağlamda gençlerimiz hem aile bütçelerine katkı sağlayacaklar hem de eğitim hayatlarını daha güçlü şekilde devam ettirecekler." ifadesini kullandı.

Gelecek dönemlerde sektörel odaklı ücret seviyelerini arttırıcı ve uzun vadeli teşvikler gibi uygulamaların iş gücü piyasasına çok güçlü katkıları olacağına dikkati çeken Sarıeroğlu, kadınlara yönelik de yeni düzenlemeler ortaya koyduklarını anımsattı.

Sarıeroğlu, "İş başı eğitim programlarımıza ve mesleki eğitim kurslarımıza katılan kadınlarımıza 400 lira, 2-5 yaş çocukları için çocuk bakım desteği vermeye başladık." dedi.

Bakan Sarıeroğlu, Taşeron uygulamasını da kaldırdıklarına değinerek, şunları kaydetti:

"Bundan sonra kamuya direk kadrolu işçi alımı yapacağız. Direk sözleşmeli personel ve memur alımlarımız aynı şekilde devam ediyor. Bunlar karıştırılıyor birbirine taşeron kalktığı için. Merkezi bütçeyle düzenlenmiş kamu kurum ve kuruluşlarımıza bundan sonra istihdamla ilgili ihtiyaçları direk kadrolu işçi olarak gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki dönemde ilk etapta Sağlık Bakanlığımızın bir 18 bin kişilik işçi alım talebi var. Ondan sonra artan hastanelerimiz, kamu hizmetlerimiz çerçevesinde bu bağlamda herkesin başvurabileceği İŞKUR üzerinden girme imkanına sahip olduğu kadrolu işçi pozisyonlarımızı açmış olacağız. 24 Haziran'da istikrarın, güçlü ve büyük Türkiye yolunda atılacak adımların devamıyla bu imkanlardan ve fırsatlardan yine güçlü şekilde faydalanacağımızı umuyoruz."

Muhabir: İsmail Şen

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.