Euro
9.46
Dolar
7.97
BIST 100
1,190.63
Altın
1,901.82
Toprağın çömleğe yolculuğu

Toprağın çömleğe yolculuğu

Anadolu ve civarında milattan önce 6000'li yıllarda ortaya çıktığı bilinen çömlekçiliğin, 2500 yıl sonra yine aynı bölgede çark ve fırınlamanın kullanılmaya başlanmasıyla büyük bir devrim yaşadığı ve dünyaya hızlı bir şekilde yayılmaya başladığı belirtiliyor. Toprağın, geçmişte yemek kaplarından başka atık su boruları, anforalar, zeytin yağı saklama küpleri ve testi gibi sayısız türde ürüne dönüştürüldüğü bu zanaat dalı bugün dekoratif eserlerin de eklenmesiyle Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi İzmir ve onun çömlekçilikle öne çıkan ilçesi Menemen'de icra edilmeyi sürdürüyor. Yaklaşık 30 işletmenin faaliyet gösterdiği Menemen'de 4 kuşaktır bu işle meşgul olan Yüksel ailesinin 1972'de kurduğu Topsan A.Ş. ise Avrupa ülkelerine ihracatıyla tanınıyor. Toprağın, saksı, saklama kapları, yoğurt kasesi ya da bahçe dekorasyonunda kullanılan küçük parçalara dönüştürüldüğü yolculuğu ise birçok safhadan oluşuyor. Temizlenme, dinlenme safhalarını geçen toprak sıkıştırılarak zıvanadan çıkmasının ardından yoğruluyor ve son şeklini alması için çömlekçi çarkındaki ustaya devrediliyor. ( Lokman İlhan - Anadolu Ajansı )

Toprağın çömleğe yolculuğu Fotoğraf: Lokman İlhan

Anadolu ve civarında milattan önce 6000'li yıllarda ortaya çıktığı bilinen çömlekçiliğin, 2500 yıl sonra yine aynı bölgede çark ve fırınlamanın kullanılmaya başlanmasıyla büyük bir devrim yaşadığı ve dünyaya hızlı bir şekilde yayılmaya başladığı belirtiliyor. Toprağın, geçmişte yemek kaplarından başka atık su boruları, anforalar, zeytin yağı saklama küpleri ve testi gibi sayısız türde ürüne dönüştürüldüğü bu zanaat dalı bugün dekoratif eserlerin de eklenmesiyle Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi İzmir ve onun çömlekçilikle öne çıkan ilçesi Menemen'de icra edilmeyi sürdürüyor. Yaklaşık 30 işletmenin faaliyet gösterdiği Menemen'de 4 kuşaktır bu işle meşgul olan Yüksel ailesinin 1972'de kurduğu Topsan A.Ş. ise Avrupa ülkelerine ihracatıyla tanınıyor. Toprağın, saksı, saklama kapları, yoğurt kasesi ya da bahçe dekorasyonunda kullanılan küçük parçalara dönüştürüldüğü yolculuğu ise birçok safhadan oluşuyor. Temizlenme, dinlenme safhalarını geçen toprak sıkıştırılarak zıvanadan çıkmasının ardından yoğruluyor ve son şeklini alması için çömlekçi çarkındaki ustaya devrediliyor. Ustanın ellerinde şekillenen ve daha sonra fırınlanan çömlekler boyanmalarının ardından son halini alıyor. ( Lokman İlhan - Anadolu Ajansı )

Toprağın çömleğe yolculuğu Fotoğraf: Lokman İlhan

Anadolu ve civarında milattan önce 6000'li yıllarda ortaya çıktığı bilinen çömlekçiliğin, 2500 yıl sonra yine aynı bölgede çark ve fırınlamanın kullanılmaya başlanmasıyla büyük bir devrim yaşadığı ve dünyaya hızlı bir şekilde yayılmaya başladığı belirtiliyor. Toprağın, geçmişte yemek kaplarından başka atık su boruları, anforalar, zeytin yağı saklama küpleri ve testi gibi sayısız türde ürüne dönüştürüldüğü bu zanaat dalı bugün dekoratif eserlerin de eklenmesiyle Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi İzmir ve onun çömlekçilikle öne çıkan ilçesi Menemen'de icra edilmeyi sürdürüyor. Yaklaşık 30 işletmenin faaliyet gösterdiği Menemen'de 4 kuşaktır bu işle meşgul olan Yüksel ailesinin 1972'de kurduğu Topsan A.Ş. ise Avrupa ülkelerine ihracatıyla tanınıyor. Toprağın, saksı, saklama kapları, yoğurt kasesi ya da bahçe dekorasyonunda kullanılan küçük parçalara dönüştürüldüğü yolculuğu ise birçok safhadan oluşuyor. Temizlenme, dinlenme safhalarını geçen toprak sıkıştırılarak zıvanadan çıkmasının ardından yoğruluyor ve son şeklini alması için çömlekçi çarkındaki ustaya devrediliyor. Ustanın ellerinde şekillenen ve daha sonra fırınlanan çömlekler boyanmalarının ardından son halini alıyor. ( Lokman İlhan - Anadolu Ajansı )

Toprağın çömleğe yolculuğu Fotoğraf: Lokman İlhan

Anadolu ve civarında milattan önce 6000'li yıllarda ortaya çıktığı bilinen çömlekçiliğin, 2500 yıl sonra yine aynı bölgede çark ve fırınlamanın kullanılmaya başlanmasıyla büyük bir devrim yaşadığı ve dünyaya hızlı bir şekilde yayılmaya başladığı belirtiliyor. Toprağın, geçmişte yemek kaplarından başka atık su boruları, anforalar, zeytin yağı saklama küpleri ve testi gibi sayısız türde ürüne dönüştürüldüğü bu zanaat dalı bugün dekoratif eserlerin de eklenmesiyle Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi İzmir ve onun çömlekçilikle öne çıkan ilçesi Menemen'de icra edilmeyi sürdürüyor. Yaklaşık 30 işletmenin faaliyet gösterdiği Menemen'de 4 kuşaktır bu işle meşgul olan Yüksel ailesinin 1972'de kurduğu Topsan A.Ş. ise Avrupa ülkelerine ihracatıyla tanınıyor. Toprağın, saksı, saklama kapları, yoğurt kasesi ya da bahçe dekorasyonunda kullanılan küçük parçalara dönüştürüldüğü yolculuğu ise birçok safhadan oluşuyor. Temizlenme, dinlenme safhalarını geçen toprak sıkıştırılarak zıvanadan çıkmasının ardından yoğruluyor ve son şeklini alması için çömlekçi çarkındaki ustaya devrediliyor. Ustanın ellerinde şekillenen ve daha sonra fırınlanan çömlekler boyanmalarının ardından son halini alıyor. ( Lokman İlhan - Anadolu Ajansı )

Toprağın çömleğe yolculuğu Fotoğraf: Lokman İlhan

Anadolu ve civarında milattan önce 6000'li yıllarda ortaya çıktığı bilinen çömlekçiliğin, 2500 yıl sonra yine aynı bölgede çark ve fırınlamanın kullanılmaya başlanmasıyla büyük bir devrim yaşadığı ve dünyaya hızlı bir şekilde yayılmaya başladığı belirtiliyor. Toprağın, geçmişte yemek kaplarından başka atık su boruları, anforalar, zeytin yağı saklama küpleri ve testi gibi sayısız türde ürüne dönüştürüldüğü bu zanaat dalı bugün dekoratif eserlerin de eklenmesiyle Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi İzmir ve onun çömlekçilikle öne çıkan ilçesi Menemen'de icra edilmeyi sürdürüyor. Yaklaşık 30 işletmenin faaliyet gösterdiği Menemen'de 4 kuşaktır bu işle meşgul olan Yüksel ailesinin 1972'de kurduğu Topsan A.Ş. ise Avrupa ülkelerine ihracatıyla tanınıyor. Toprağın, saksı, saklama kapları, yoğurt kasesi ya da bahçe dekorasyonunda kullanılan küçük parçalara dönüştürüldüğü yolculuğu ise birçok safhadan oluşuyor. Temizlenme, dinlenme safhalarını geçen toprak sıkıştırılarak zıvanadan çıkmasının ardından yoğruluyor ve son şeklini alması için çömlekçi çarkındaki ustaya devrediliyor. Ustanın ellerinde şekillenen ve dinlendirilen çömlekler, yaklaşık bir gün pişirildikten sonra fırından çıkarılarak, boyama, etiketleme ve paketlemeye alınıyor. ( Lokman İlhan - Anadolu Ajansı )

Toprağın çömleğe yolculuğu Fotoğraf: Lokman İlhan

Anadolu ve civarında milattan önce 6000'li yıllarda ortaya çıktığı bilinen çömlekçiliğin, 2500 yıl sonra yine aynı bölgede çark ve fırınlamanın kullanılmaya başlanmasıyla büyük bir devrim yaşadığı ve dünyaya hızlı bir şekilde yayılmaya başladığı belirtiliyor. Toprağın, geçmişte yemek kaplarından başka atık su boruları, anforalar, zeytin yağı saklama küpleri ve testi gibi sayısız türde ürüne dönüştürüldüğü bu zanaat dalı bugün dekoratif eserlerin de eklenmesiyle Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi İzmir ve onun çömlekçilikle öne çıkan ilçesi Menemen'de icra edilmeyi sürdürüyor. Yaklaşık 30 işletmenin faaliyet gösterdiği Menemen'de 4 kuşaktır bu işle meşgul olan Yüksel ailesinin 1972'de kurduğu Topsan A.Ş. ise Avrupa ülkelerine ihracatıyla tanınıyor. Toprağın, saksı, saklama kapları, yoğurt kasesi ya da bahçe dekorasyonunda kullanılan küçük parçalara dönüştürüldüğü yolculuğu ise birçok safhadan oluşuyor. Temizlenme, dinlenme safhalarını geçen toprak sıkıştırılarak zıvanadan çıkmasının ardından yoğruluyor ve son şeklini alması için çömlekçi çarkındaki ustaya devrediliyor. Ustanın ellerinde şekillenen ve dinlendirilen çömlekler, yaklaşık bir gün pişirildikten sonra fırından çıkarılarak, boyama, etiketleme ve paketlemeye alınıyor. ( Lokman İlhan - Anadolu Ajansı )

Toprağın çömleğe yolculuğu Fotoğraf: Lokman İlhan

Anadolu ve civarında milattan önce 6000'li yıllarda ortaya çıktığı bilinen çömlekçiliğin, 2500 yıl sonra yine aynı bölgede çark ve fırınlamanın kullanılmaya başlanmasıyla büyük bir devrim yaşadığı ve dünyaya hızlı bir şekilde yayılmaya başladığı belirtiliyor. Toprağın, geçmişte yemek kaplarından başka atık su boruları, anforalar, zeytin yağı saklama küpleri ve testi gibi sayısız türde ürüne dönüştürüldüğü bu zanaat dalı bugün dekoratif eserlerin de eklenmesiyle Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi İzmir ve onun çömlekçilikle öne çıkan ilçesi Menemen'de icra edilmeyi sürdürüyor. Yaklaşık 30 işletmenin faaliyet gösterdiği Menemen'de 4 kuşaktır bu işle meşgul olan Yüksel ailesinin 1972'de kurduğu Topsan A.Ş. ise Avrupa ülkelerine ihracatıyla tanınıyor. Toprağın, saksı, saklama kapları, yoğurt kasesi ya da bahçe dekorasyonunda kullanılan küçük parçalara dönüştürüldüğü yolculuğu ise birçok safhadan oluşuyor. Temizlenme, dinlenme safhalarını geçen toprak sıkıştırılarak zıvanadan çıkmasının ardından yoğruluyor ve son şeklini alması için çömlekçi çarkındaki ustaya devrediliyor. Ustanın ellerinde şekillenen ve dinlendirilen çömlekler, yaklaşık bir gün pişirildikten sonra fırından çıkarılarak, boyama, etiketleme ve paketlemeye alınıyor. ( Lokman İlhan - Anadolu Ajansı )

Toprağın çömleğe yolculuğu Fotoğraf: Lokman İlhan

Anadolu ve civarında milattan önce 6000'li yıllarda ortaya çıktığı bilinen çömlekçiliğin, 2500 yıl sonra yine aynı bölgede çark ve fırınlamanın kullanılmaya başlanmasıyla büyük bir devrim yaşadığı ve dünyaya hızlı bir şekilde yayılmaya başladığı belirtiliyor. Toprağın, geçmişte yemek kaplarından başka atık su boruları, anforalar, zeytin yağı saklama küpleri ve testi gibi sayısız türde ürüne dönüştürüldüğü bu zanaat dalı bugün dekoratif eserlerin de eklenmesiyle Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi İzmir ve onun çömlekçilikle öne çıkan ilçesi Menemen'de icra edilmeyi sürdürüyor. Yaklaşık 30 işletmenin faaliyet gösterdiği Menemen'de 4 kuşaktır bu işle meşgul olan Yüksel ailesinin 1972'de kurduğu Topsan A.Ş. ise Avrupa ülkelerine ihracatıyla tanınıyor. Toprağın, saksı, saklama kapları, yoğurt kasesi ya da bahçe dekorasyonunda kullanılan küçük parçalara dönüştürüldüğü yolculuğu ise birçok safhadan oluşuyor. Temizlenme, dinlenme safhalarını geçen toprak sıkıştırılarak zıvanadan çıkmasının ardından yoğruluyor ve son şeklini alması için çömlekçi çarkındaki ustaya devrediliyor. Ustanın ellerinde şekillenen ve dinlendirilen çömlekler, yaklaşık bir gün pişirildikten sonra fırından çıkarılıyor. ( Lokman İlhan - Anadolu Ajansı )

Toprağın çömleğe yolculuğu Fotoğraf: Lokman İlhan

Anadolu ve civarında milattan önce 6000'li yıllarda ortaya çıktığı bilinen çömlekçiliğin, 2500 yıl sonra yine aynı bölgede çark ve fırınlamanın kullanılmaya başlanmasıyla büyük bir devrim yaşadığı ve dünyaya hızlı bir şekilde yayılmaya başladığı belirtiliyor. Toprağın, geçmişte yemek kaplarından başka atık su boruları, anforalar, zeytin yağı saklama küpleri ve testi gibi sayısız türde ürüne dönüştürüldüğü bu zanaat dalı bugün dekoratif eserlerin de eklenmesiyle Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi İzmir ve onun çömlekçilikle öne çıkan ilçesi Menemen'de icra edilmeyi sürdürüyor. Yaklaşık 30 işletmenin faaliyet gösterdiği Menemen'de 4 kuşaktır bu işle meşgul olan Yüksel ailesinin 1972'de kurduğu Topsan A.Ş. ise Avrupa ülkelerine ihracatıyla tanınıyor. Toprağın, saksı, saklama kapları, yoğurt kasesi ya da bahçe dekorasyonunda kullanılan küçük parçalara dönüştürüldüğü yolculuğu ise birçok safhadan oluşuyor. Temizlenme, dinlenme safhalarını geçen toprak sıkıştırılarak zıvanadan çıkmasının ardından yoğruluyor ve son şeklini alması için çömlekçi çarkındaki ustaya devrediliyor. Ustanın ellerinde şekillenen ve dinlendirilen çömlekler, yaklaşık bir gün pişirildikten sonra fırından çıkarılıyor. ( Lokman İlhan - Anadolu Ajansı )

Toprağın çömleğe yolculuğu Fotoğraf: Lokman İlhan

Anadolu ve civarında milattan önce 6000'li yıllarda ortaya çıktığı bilinen çömlekçiliğin, 2500 yıl sonra yine aynı bölgede çark ve fırınlamanın kullanılmaya başlanmasıyla büyük bir devrim yaşadığı ve dünyaya hızlı bir şekilde yayılmaya başladığı belirtiliyor. Toprağın, geçmişte yemek kaplarından başka atık su boruları, anforalar, zeytin yağı saklama küpleri ve testi gibi sayısız türde ürüne dönüştürüldüğü bu zanaat dalı bugün dekoratif eserlerin de eklenmesiyle Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi İzmir ve onun çömlekçilikle öne çıkan ilçesi Menemen'de icra edilmeyi sürdürüyor. Yaklaşık 30 işletmenin faaliyet gösterdiği Menemen'de 4 kuşaktır bu işle meşgul olan Yüksel ailesinin 1972'de kurduğu Topsan A.Ş. ise Avrupa ülkelerine ihracatıyla tanınıyor. Toprağın, saksı, saklama kapları, yoğurt kasesi ya da bahçe dekorasyonunda kullanılan küçük parçalara dönüştürüldüğü yolculuğu ise birçok safhadan oluşuyor. Temizlenme, dinlenme safhalarını geçen toprak sıkıştırılarak zıvanadan çıkmasının ardından yoğruluyor ve son şeklini alması için çömlekçi çarkındaki ustaya devrediliyor. Ustanın ellerinde şekillenen ve dinlendirilen çömlekler, yaklaşık bir gün pişirildikten sonra fırından çıkarılıyor. ( Lokman İlhan - Anadolu Ajansı )

Toprağın çömleğe yolculuğu Fotoğraf: Lokman İlhan

Anadolu ve civarında milattan önce 6000'li yıllarda ortaya çıktığı bilinen çömlekçiliğin, 2500 yıl sonra yine aynı bölgede çark ve fırınlamanın kullanılmaya başlanmasıyla büyük bir devrim yaşadığı ve dünyaya hızlı bir şekilde yayılmaya başladığı belirtiliyor. Toprağın, geçmişte yemek kaplarından başka atık su boruları, anforalar, zeytin yağı saklama küpleri ve testi gibi sayısız türde ürüne dönüştürüldüğü bu zanaat dalı bugün dekoratif eserlerin de eklenmesiyle Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi İzmir ve onun çömlekçilikle öne çıkan ilçesi Menemen'de icra edilmeyi sürdürüyor. Yaklaşık 30 işletmenin faaliyet gösterdiği Menemen'de 4 kuşaktır bu işle meşgul olan Yüksel ailesinin 1972'de kurduğu Topsan A.Ş. ise Avrupa ülkelerine ihracatıyla tanınıyor. Toprağın, saksı, saklama kapları, yoğurt kasesi ya da bahçe dekorasyonunda kullanılan küçük parçalara dönüştürüldüğü yolculuğu ise birçok safhadan oluşuyor. Temizlenme, dinlenme safhalarını geçen toprak sıkıştırılarak zıvanadan çıkmasının ardından yoğruluyor ve son şeklini alması için çömlekçi çarkındaki ustaya devrediliyor. Ustanın ellerinde şekillenen ve nemini çekmesi için dinlendirilen çömlek, son dekoratif dokunuşlar için "torna" ya da "silme" aşamasına alınıyor. ( Lokman İlhan - Anadolu Ajansı )

Toprağın çömleğe yolculuğu Fotoğraf: Lokman İlhan

Anadolu ve civarında milattan önce 6000'li yıllarda ortaya çıktığı bilinen çömlekçiliğin, 2500 yıl sonra yine aynı bölgede çark ve fırınlamanın kullanılmaya başlanmasıyla büyük bir devrim yaşadığı ve dünyaya hızlı bir şekilde yayılmaya başladığı belirtiliyor. Toprağın, geçmişte yemek kaplarından başka atık su boruları, anforalar, zeytin yağı saklama küpleri ve testi gibi sayısız türde ürüne dönüştürüldüğü bu zanaat dalı bugün dekoratif eserlerin de eklenmesiyle Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi İzmir ve onun çömlekçilikle öne çıkan ilçesi Menemen'de icra edilmeyi sürdürüyor. Yaklaşık 30 işletmenin faaliyet gösterdiği Menemen'de 4 kuşaktır bu işle meşgul olan Yüksel ailesinin 1972'de kurduğu Topsan A.Ş. ise Avrupa ülkelerine ihracatıyla tanınıyor. Toprağın, saksı, saklama kapları, yoğurt kasesi ya da bahçe dekorasyonunda kullanılan küçük parçalara dönüştürüldüğü yolculuğu ise birçok safhadan oluşuyor. Temizlenme, dinlenme safhalarını geçen toprak sıkıştırılarak zıvanadan çıkmasının ardından yoğruluyor ve son şeklini alması için çömlekçi çarkındaki ustaya devrediliyor. Ustanın ellerinde şekillenen ve nemini çekmesi için dinlendirilen çömlek, son dekoratif dokunuşlar için "torna" aşamasına alınıyor. ( Lokman İlhan - Anadolu Ajansı )

Toprağın çömleğe yolculuğu Fotoğraf: Lokman İlhan

Anadolu ve civarında milattan önce 6000'li yıllarda ortaya çıktığı bilinen çömlekçiliğin, 2500 yıl sonra yine aynı bölgede çark ve fırınlamanın kullanılmaya başlanmasıyla büyük bir devrim yaşadığı ve dünyaya hızlı bir şekilde yayılmaya başladığı belirtiliyor. Toprağın, geçmişte yemek kaplarından başka atık su boruları, anforalar, zeytin yağı saklama küpleri ve testi gibi sayısız türde ürüne dönüştürüldüğü bu zanaat dalı bugün dekoratif eserlerin de eklenmesiyle Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi İzmir ve onun çömlekçilikle öne çıkan ilçesi Menemen'de icra edilmeyi sürdürüyor. Yaklaşık 30 işletmenin faaliyet gösterdiği Menemen'de 4 kuşaktır bu işle meşgul olan Yüksel ailesinin 1972'de kurduğu Topsan A.Ş. ise Avrupa ülkelerine ihracatıyla tanınıyor. Toprağın, saksı, saklama kapları, yoğurt kasesi ya da bahçe dekorasyonunda kullanılan küçük parçalara dönüştürüldüğü yolculuğu ise birçok safhadan oluşuyor. Temizlenme, dinlenme safhalarını geçen toprak sıkıştırılarak zıvanadan çıkmasının ardından yoğruluyor ve son şeklini alması için çömlekçi çarkındaki ustaya devrediliyor. Ustanın ellerinde şekillenen çömlek, nemini biraz çekmesi için dinlenmeye alınıyor. ( Lokman İlhan - Anadolu Ajansı )

Toprağın çömleğe yolculuğu Fotoğraf: Lokman İlhan

Anadolu ve civarında milattan önce 6000'li yıllarda ortaya çıktığı bilinen çömlekçiliğin, 2500 yıl sonra yine aynı bölgede çark ve fırınlamanın kullanılmaya başlanmasıyla büyük bir devrim yaşadığı ve dünyaya hızlı bir şekilde yayılmaya başladığı belirtiliyor. Toprağın, geçmişte yemek kaplarından başka atık su boruları, anforalar, zeytin yağı saklama küpleri ve testi gibi sayısız türde ürüne dönüştürüldüğü bu zanaat dalı bugün dekoratif eserlerin de eklenmesiyle Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi İzmir ve onun çömlekçilikle öne çıkan ilçesi Menemen'de icra edilmeyi sürdürüyor. Yaklaşık 30 işletmenin faaliyet gösterdiği Menemen'de 4 kuşaktır bu işle meşgul olan Yüksel ailesinin 1972'de kurduğu Topsan A.Ş. ise Avrupa ülkelerine ihracatıyla tanınıyor. Toprağın, saksı, saklama kapları, yoğurt kasesi ya da bahçe dekorasyonunda kullanılan küçük parçalara dönüştürüldüğü yolculuğu ise birçok safhadan oluşuyor. Temizlenme, dinlenme safhalarını geçen toprak sıkıştırılarak zıvanadan çıkmasının ardından yoğruluyor ve son şeklini alması için çömlekçi çarkındaki ustaya devrediliyor. Ustanın ellerinde şekillenen çömlek, nemini biraz çekmesi için dinlenmeye alınıyor. ( Lokman İlhan - Anadolu Ajansı )

Toprağın çömleğe yolculuğu Fotoğraf: Lokman İlhan

Anadolu ve civarında milattan önce 6000'li yıllarda ortaya çıktığı bilinen çömlekçiliğin, 2500 yıl sonra yine aynı bölgede çark ve fırınlamanın kullanılmaya başlanmasıyla büyük bir devrim yaşadığı ve dünyaya hızlı bir şekilde yayılmaya başladığı belirtiliyor. Toprağın, geçmişte yemek kaplarından başka atık su boruları, anforalar, zeytin yağı saklama küpleri ve testi gibi sayısız türde ürüne dönüştürüldüğü bu zanaat dalı bugün dekoratif eserlerin de eklenmesiyle Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi İzmir ve onun çömlekçilikle öne çıkan ilçesi Menemen'de icra edilmeyi sürdürüyor. Yaklaşık 30 işletmenin faaliyet gösterdiği Menemen'de 4 kuşaktır bu işle meşgul olan Yüksel ailesinin 1972'de kurduğu Topsan A.Ş. ise Avrupa ülkelerine ihracatıyla tanınıyor. Toprağın, saksı, saklama kapları, yoğurt kasesi ya da bahçe dekorasyonunda kullanılan küçük parçalara dönüştürüldüğü yolculuğu ise birçok safhadan oluşuyor. Temizlenme, dinlenme safhalarını geçen toprak sıkıştırılarak zıvanadan çıkmasının ardından yoğruluyor ve son şeklini alması için çömlekçi çarkındaki ustaya devrediliyor. Ustanın ellerinde şekillenen çömlek, nemini biraz çekmesi için dinlenmeye alınıyor. ( Lokman İlhan - Anadolu Ajansı )

Toprağın çömleğe yolculuğu Fotoğraf: Lokman İlhan

Anadolu ve civarında milattan önce 6000'li yıllarda ortaya çıktığı bilinen çömlekçiliğin, 2500 yıl sonra yine aynı bölgede çark ve fırınlamanın kullanılmaya başlanmasıyla büyük bir devrim yaşadığı ve dünyaya hızlı bir şekilde yayılmaya başladığı belirtiliyor. Toprağın, geçmişte yemek kaplarından başka atık su boruları, anforalar, zeytin yağı saklama küpleri ve testi gibi sayısız türde ürüne dönüştürüldüğü bu zanaat dalı bugün dekoratif eserlerin de eklenmesiyle Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi İzmir ve onun çömlekçilikle öne çıkan ilçesi Menemen'de icra edilmeyi sürdürüyor. Yaklaşık 30 işletmenin faaliyet gösterdiği Menemen'de 4 kuşaktır bu işle meşgul olan Yüksel ailesinin 1972'de kurduğu Topsan A.Ş. ise Avrupa ülkelerine ihracatıyla tanınıyor. Toprağın, saksı, saklama kapları, yoğurt kasesi ya da bahçe dekorasyonunda kullanılan küçük parçalara dönüştürüldüğü yolculuğu ise birçok safhadan oluşuyor. Temizlenme, dinlenme safhalarını geçen toprak sıkıştırılarak zıvanadan çıkmasının ardından yoğruluyor ve son şeklini alması için çömlekçi çarkındaki ustaya devrediliyor. ( Lokman İlhan - Anadolu Ajansı )

Toprağın çömleğe yolculuğu Fotoğraf: Lokman İlhan

Anadolu ve civarında milattan önce 6000'li yıllarda ortaya çıktığı bilinen çömlekçiliğin, 2500 yıl sonra yine aynı bölgede çark ve fırınlamanın kullanılmaya başlanmasıyla büyük bir devrim yaşadığı ve dünyaya hızlı bir şekilde yayılmaya başladığı belirtiliyor. Toprağın, geçmişte yemek kaplarından başka atık su boruları, anforalar, zeytin yağı saklama küpleri ve testi gibi sayısız türde ürüne dönüştürüldüğü bu zanaat dalı bugün dekoratif eserlerin de eklenmesiyle Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi İzmir ve onun çömlekçilikle öne çıkan ilçesi Menemen'de icra edilmeyi sürdürüyor. Yaklaşık 30 işletmenin faaliyet gösterdiği Menemen'de 4 kuşaktır bu işle meşgul olan Yüksel ailesinin 1972'de kurduğu Topsan A.Ş. ise Avrupa ülkelerine ihracatıyla tanınıyor. Toprağın, saksı, saklama kapları, yoğurt kasesi ya da bahçe dekorasyonunda kullanılan küçük parçalara dönüştürüldüğü yolculuğu ise birçok safhadan oluşuyor. Temizlenme, dinlenme safhalarını geçen toprak sıkıştırılarak zıvanadan çıkmasının ardından yoğruluyor ve son şeklini alması için çömlekçi çarkındaki ustaya devrediliyor. ( Lokman İlhan - Anadolu Ajansı )

Toprağın çömleğe yolculuğu Fotoğraf: Lokman İlhan

Anadolu ve civarında milattan önce 6000'li yıllarda ortaya çıktığı bilinen çömlekçiliğin, 2500 yıl sonra yine aynı bölgede çark ve fırınlamanın kullanılmaya başlanmasıyla büyük bir devrim yaşadığı ve dünyaya hızlı bir şekilde yayılmaya başladığı belirtiliyor. Toprağın, geçmişte yemek kaplarından başka atık su boruları, anforalar, zeytin yağı saklama küpleri ve testi gibi sayısız türde ürüne dönüştürüldüğü bu zanaat dalı bugün dekoratif eserlerin de eklenmesiyle Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi İzmir ve onun çömlekçilikle öne çıkan ilçesi Menemen'de icra edilmeyi sürdürüyor. Yaklaşık 30 işletmenin faaliyet gösterdiği Menemen'de 4 kuşaktır bu işle meşgul olan Yüksel ailesinin 1972'de kurduğu Topsan A.Ş. ise Avrupa ülkelerine ihracatıyla tanınıyor. Toprağın, saksı, saklama kapları, yoğurt kasesi ya da bahçe dekorasyonunda kullanılan küçük parçalara dönüştürüldüğü yolculuğu ise birçok safhadan oluşuyor. Temizlenme, dinlenme safhalarını geçen toprak sıkıştırılarak zıvanadan çıkmasının ardından yoğruluyor ve son şeklini alması için çömlekçi çarkındaki ustaya devrediliyor. ( Lokman İlhan - Anadolu Ajansı )

Toprağın çömleğe yolculuğu Fotoğraf: Lokman İlhan

Anadolu ve civarında milattan önce 6000'li yıllarda ortaya çıktığı bilinen çömlekçiliğin, 2500 yıl sonra yine aynı bölgede çark ve fırınlamanın kullanılmaya başlanmasıyla büyük bir devrim yaşadığı ve dünyaya hızlı bir şekilde yayılmaya başladığı belirtiliyor. Toprağın, geçmişte yemek kaplarından başka atık su boruları, anforalar, zeytin yağı saklama küpleri ve testi gibi sayısız türde ürüne dönüştürüldüğü bu zanaat dalı bugün dekoratif eserlerin de eklenmesiyle Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi İzmir ve onun çömlekçilikle öne çıkan ilçesi Menemen'de icra edilmeyi sürdürüyor. Yaklaşık 30 işletmenin faaliyet gösterdiği Menemen'de 4 kuşaktır bu işle meşgul olan Yüksel ailesinin 1972'de kurduğu Topsan A.Ş. ise Avrupa ülkelerine ihracatıyla tanınıyor. Toprağın, saksı, saklama kapları, yoğurt kasesi ya da bahçe dekorasyonunda kullanılan küçük parçalara dönüştürüldüğü yolculuğu ise birçok safhadan oluşuyor. Temizlenme, dinlenme safhalarını geçen toprak sıkıştırılarak zıvanadan çıkmasının ardından yoğruluyor ve son şeklini alması için çömlekçi çarkındaki ustaya devrediliyor. ( Lokman İlhan - Anadolu Ajansı )

Toprağın çömleğe yolculuğu Fotoğraf: Lokman İlhan

Anadolu ve civarında milattan önce 6000'li yıllarda ortaya çıktığı bilinen çömlekçiliğin, 2500 yıl sonra yine aynı bölgede çark ve fırınlamanın kullanılmaya başlanmasıyla büyük bir devrim yaşadığı ve dünyaya hızlı bir şekilde yayılmaya başladığı belirtiliyor. Toprağın, geçmişte yemek kaplarından başka atık su boruları, anforalar, zeytin yağı saklama küpleri ve testi gibi sayısız türde ürüne dönüştürüldüğü bu zanaat dalı bugün dekoratif eserlerin de eklenmesiyle Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi İzmir ve onun çömlekçilikle öne çıkan ilçesi Menemen'de icra edilmeyi sürdürüyor. Yaklaşık 30 işletmenin faaliyet gösterdiği Menemen'de 4 kuşaktır bu işle meşgul olan Yüksel ailesinin 1972'de kurduğu Topsan A.Ş. ise Avrupa ülkelerine ihracatıyla tanınıyor. Toprağın, saksı, saklama kapları, yoğurt kasesi ya da bahçe dekorasyonunda kullanılan küçük parçalara dönüştürüldüğü yolculuğu ise birçok safhadan oluşuyor. Temizlenen, dinlendirilen ve kıvamını bulan toprak, sıkıştırma makinesinden geçerek zıvanadan çıkıyor ve belirli büyüklüklerde kesiliyor. ( Lokman İlhan - Anadolu Ajansı )

Toprağın çömleğe yolculuğu Fotoğraf: Lokman İlhan

Anadolu ve civarında milattan önce 6000'li yıllarda ortaya çıktığı bilinen çömlekçiliğin, 2500 yıl sonra yine aynı bölgede çark ve fırınlamanın kullanılmaya başlanmasıyla büyük bir devrim yaşadığı ve dünyaya hızlı bir şekilde yayılmaya başladığı belirtiliyor. Toprağın, geçmişte yemek kaplarından başka atık su boruları, anforalar, zeytin yağı saklama küpleri ve testi gibi sayısız türde ürüne dönüştürüldüğü bu zanaat dalı bugün dekoratif eserlerin de eklenmesiyle Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi İzmir ve onun çömlekçilikle öne çıkan ilçesi Menemen'de icra edilmeyi sürdürüyor. Yaklaşık 30 işletmenin faaliyet gösterdiği Menemen'de 4 kuşaktır bu işle meşgul olan Yüksel ailesinin 1972'de kurduğu Topsan A.Ş. ise Avrupa ülkelerine ihracatıyla tanınıyor. Toprağın, saksı, saklama kapları, yoğurt kasesi ya da bahçe dekorasyonunda kullanılan küçük parçalara dönüştürüldüğü yolculuğu ise birçok safhadan oluşuyor. Temizlenen ve dinlenen toprağın üzerinde açılan "çarık" adı verilen sırık yardımıyla açılan çizgiler, kuruma ilerledikçe derinleşip toprağın kalıplar halinde ayrılmasını sağlıyor. Çömlekçilikte "paskal" adı verilen kalıplar, sıkıştırılmak üzere fabrikaya bir el arabasıyla taşınıyor. ( Lokman İlhan - Anadolu Ajansı )

Toprağın çömleğe yolculuğu Fotoğraf: Lokman İlhan

Anadolu ve civarında milattan önce 6000'li yıllarda ortaya çıktığı bilinen çömlekçiliğin, 2500 yıl sonra yine aynı bölgede çark ve fırınlamanın kullanılmaya başlanmasıyla büyük bir devrim yaşadığı ve dünyaya hızlı bir şekilde yayılmaya başladığı belirtiliyor. Toprağın, geçmişte yemek kaplarından başka atık su boruları, anforalar, zeytin yağı saklama küpleri ve testi gibi sayısız türde ürüne dönüştürüldüğü bu zanaat dalı bugün dekoratif eserlerin de eklenmesiyle Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi İzmir ve onun çömlekçilikle öne çıkan ilçesi Menemen'de icra edilmeyi sürdürüyor. Yaklaşık 30 işletmenin faaliyet gösterdiği Menemen'de 4 kuşaktır bu işle meşgul olan Yüksel ailesinin 1972'de kurduğu Topsan A.Ş. ise Avrupa ülkelerine ihracatıyla tanınıyor. Toprağın, saksı, saklama kapları, yoğurt kasesi ya da bahçe dekorasyonunda kullanılan küçük parçalara dönüştürüldüğü yolculuğu ise birçok safhadan oluşuyor. Temizlenen ve dinlenen toprağın üzerinde açılan "çarık" adı verilen sırık yardımıyla açılan çizgiler, kuruma ilerledikçe derinleşip toprağın kalıplar halinde ayrılmasını sağlıyor. Bu kalıplara çömlekçilikte "paskal" adı veriliyor. ( Lokman İlhan - Anadolu Ajansı )

Toprağın çömleğe yolculuğu Fotoğraf: Lokman İlhan

Anadolu ve civarında milattan önce 6000'li yıllarda ortaya çıktığı bilinen çömlekçiliğin, 2500 yıl sonra yine aynı bölgede çark ve fırınlamanın kullanılmaya başlanmasıyla büyük bir devrim yaşadığı ve dünyaya hızlı bir şekilde yayılmaya başladığı belirtiliyor. Toprağın, geçmişte yemek kaplarından başka atık su boruları, anforalar, zeytin yağı saklama küpleri ve testi gibi sayısız türde ürüne dönüştürüldüğü bu zanaat dalı bugün dekoratif eserlerin de eklenmesiyle Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi İzmir ve onun çömlekçilikle öne çıkan ilçesi Menemen'de icra edilmeyi sürdürüyor. Yaklaşık 30 işletmenin faaliyet gösterdiği Menemen'de 4 kuşaktır bu işle meşgul olan Yüksel ailesinin 1972'de kurduğu Topsan A.Ş. ise Avrupa ülkelerine ihracatıyla tanınıyor. Toprağın, saksı, saklama kapları, yoğurt kasesi ya da bahçe dekorasyonunda kullanılan küçük parçalara dönüştürüldüğü yolculuğu ise birçok safhadan oluşuyor. Temizlenen ve dinlenen toprağın üzerinde açılan "çarık" adı verilen sırık yardımıyla açılan çizgiler, kuruma ilerledikçe derinleşip toprağın kalıplar halinde ayrılmasını sağlıyor. Bu kalıplara çömlekçilikte "paskal" adı veriliyor. ( Lokman İlhan - Anadolu Ajansı )

Toprağın çömleğe yolculuğu Fotoğraf: Lokman İlhan

Anadolu ve civarında milattan önce 6000'li yıllarda ortaya çıktığı bilinen çömlekçiliğin, 2500 yıl sonra yine aynı bölgede çark ve fırınlamanın kullanılmaya başlanmasıyla büyük bir devrim yaşadığı ve dünyaya hızlı bir şekilde yayılmaya başladığı belirtiliyor. Toprağın, geçmişte yemek kaplarından başka atık su boruları, anforalar, zeytin yağı saklama küpleri ve testi gibi sayısız türde ürüne dönüştürüldüğü bu zanaat dalı bugün dekoratif eserlerin de eklenmesiyle Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi İzmir ve onun çömlekçilikle öne çıkan ilçesi Menemen'de icra edilmeyi sürdürüyor. Yaklaşık 30 işletmenin faaliyet gösterdiği Menemen'de 4 kuşaktır bu işle meşgul olan Yüksel ailesinin 1972'de kurduğu Topsan A.Ş. ise Avrupa ülkelerine ihracatıyla tanınıyor. Toprağın, saksı, saklama kapları, yoğurt kasesi ya da bahçe dekorasyonunda kullanılan küçük parçalara dönüştürüldüğü yolculuğu ise birçok safhadan oluşuyor. Taşlarından ayrıldıktan sonra suyunu çekmesi ve kıvamını bulması için havuzlarda dinlendirilen toprağın üzerinde, "çarık" adı verilen sırıkların yardımıyla izler açılıyor. ( Lokman İlhan - Anadolu Ajansı )

Toprağın çömleğe yolculuğu Fotoğraf: Lokman İlhan

Anadolu ve civarında milattan önce 6000'li yıllarda ortaya çıktığı bilinen çömlekçiliğin, 2500 yıl sonra yine aynı bölgede çark ve fırınlamanın kullanılmaya başlanmasıyla büyük bir devrim yaşadığı ve dünyaya hızlı bir şekilde yayılmaya başladığı belirtiliyor. Toprağın, geçmişte yemek kaplarından başka atık su boruları, anforalar, zeytin yağı saklama küpleri ve testi gibi sayısız türde ürüne dönüştürüldüğü bu zanaat dalı bugün dekoratif eserlerin de eklenmesiyle Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi İzmir ve onun çömlekçilikle öne çıkan ilçesi Menemen'de icra edilmeyi sürdürüyor. Yaklaşık 30 işletmenin faaliyet gösterdiği Menemen'de 4 kuşaktır bu işle meşgul olan Yüksel ailesinin 1972'de kurduğu Topsan A.Ş. ise Avrupa ülkelerine ihracatıyla tanınıyor. Toprağın, saksı, saklama kapları, yoğurt kasesi ya da bahçe dekorasyonunda kullanılan küçük parçalara dönüştürüldüğü yolculuğu ise birçok safhadan oluşuyor. Karıştırıcıda taşlarından ayrılan toprak suyunu çekmesi ve kıvamını bulması için havuzlarda dinlendiriliyor. ( Lokman İlhan - Anadolu Ajansı )

Toprağın çömleğe yolculuğu Fotoğraf: Lokman İlhan

Anadolu ve civarında milattan önce 6000'li yıllarda ortaya çıktığı bilinen çömlekçiliğin, 2500 yıl sonra yine aynı bölgede çark ve fırınlamanın kullanılmaya başlanmasıyla büyük bir devrim yaşadığı ve dünyaya hızlı bir şekilde yayılmaya başladığı belirtiliyor. Toprağın, geçmişte yemek kaplarından başka atık su boruları, anforalar, zeytin yağı saklama küpleri ve testi gibi sayısız türde ürüne dönüştürüldüğü bu zanaat dalı bugün dekoratif eserlerin de eklenmesiyle Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi İzmir ve onun çömlekçilikle öne çıkan ilçesi Menemen'de icra edilmeyi sürdürüyor. Yaklaşık 30 işletmenin faaliyet gösterdiği Menemen'de 4 kuşaktır bu işle meşgul olan Yüksel ailesinin 1972'de kurduğu Topsan A.Ş. ise Avrupa ülkelerine ihracatıyla tanınıyor. Toprağın, saksı, saklama kapları, yoğurt kasesi ya da bahçe dekorasyonunda kullanılan küçük parçalara dönüştürüldüğü yolculuğu ise birçok safhadan oluşuyor. Kırsaldan çömlek üretiminde kullanılmak üzere getirilen toprak, öncelikle taşlarından ayrılması için fabrikadaki büyük karıştırıcıda işlem görüyor. ( Lokman İlhan - Anadolu Ajansı )

Toprağın çömleğe yolculuğu Fotoğraf: Lokman İlhan

Anadolu ve civarında milattan önce 6000'li yıllarda ortaya çıktığı bilinen çömlekçiliğin, 2500 yıl sonra yine aynı bölgede çark ve fırınlamanın kullanılmaya başlanmasıyla büyük bir devrim yaşadığı ve dünyaya hızlı bir şekilde yayılmaya başladığı belirtiliyor. Toprağın, geçmişte yemek kaplarından başka atık su boruları, anforalar, zeytin yağı saklama küpleri ve testi gibi sayısız türde ürüne dönüştürüldüğü bu zanaat dalı bugün dekoratif eserlerin de eklenmesiyle Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi İzmir ve onun çömlekçilikle öne çıkan ilçesi Menemen'de icra edilmeyi sürdürüyor. Yaklaşık 30 işletmenin faaliyet gösterdiği Menemen'de 4 kuşaktır bu işle meşgul olan Yüksel ailesinin 1972'de kurduğu Topsan A.Ş. ise Avrupa ülkelerine ihracatıyla tanınıyor. Toprağın, saksı, saklama kapları, yoğurt kasesi ya da bahçe dekorasyonunda kullanılan küçük parçalara dönüştürüldüğü yolculuğu ise birçok safhadan oluşuyor. ( Lokman İlhan - Anadolu Ajansı )

instagram_banner

Türkiye’den, dünyadan, havadan, karadan, hayatın tam merkezinden en güçlü kareler Instagram hesabımızda. Takip edin.

En Yeniler