Dolar
32.56
Euro
34.79
Altın
2,319.09
ETH/USDT
3,168.70
BTC/USDT
64,608.00
BIST 100
9,722.09
Gündem, Müslümanların kırmızı çizgisi Kudüs

Yurt çapında İsrail ve ABD protesto edildi

ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşınması yurt genelinde çeşitli açıklama ve mitinglerle protesto edildi.

14.05.2018 - Güncelleme : 15.05.2018
Yurt çapında İsrail ve ABD protesto edildi Batman'da 55'i aşkın sivil toplum kuruluşu ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasını protesto etti. ( Ahmet Işık - Anadolu Ajansı )

İSTANBUL/ANKARA/MALATYA/BATMAN/ŞANLIURFA/İSTANBUL/ADANA/ARDAHAN/İZMİR

ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması, İsrail'in Ankara Büyükelçiliği konutu önünde protesto edildi.

İnanç Özgürlükleri Platformu öncülüğünde, İsrail Büyükelçiliği konutu önünde toplanan İnsan Hakları örgütleri, sivul toplum kuruluşları ve sendikaların temsilcilerinden oluşan gruptakiler açtıkları büyük Filistin bayrağı önünde ABD ve İsrail aleyhinde slogan attı. 

Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı protesto eylemlerinde, elçilik konutu bariyerlerle kapatıldı ve eylemcilerin konuta yaklaşmasına izin verilmedi.

İnanç Özgürlükleri Platformu adına basın açıklamasını okuyan Hasan Karaman, yarın gece Şaban aynın son günü olduğunu, tüm İslam coğrafyasında Müslümanların teravih kılarak sahura kalkacağını hatırlattı. Kahraman, "Böyle mübarek günleri kana bulamak siyonist aklın vazgeçilmezi olmuştur. Irkçı emperyalizm, bu mübarek günleri kana buladı. Bugün işgalci İsrail yine Filistin'de katliam yapıyor." dedi. 

Gösterilerde İsrail askerlerinin şu ana kadar 50'den fazla Filistinliyi şehit ettiğini, 2 bine yakın Filistinliyi yaraladığını belirten Karaman, İsrail'in kuruluşunun 70'inci yıl dönümünü olan bugünü İsrail ve ABD'nin Müslüman kanı dökerek kutlama kararı aldıklarını ifade etti. ABD Başkanı Donald Trump'ın Tel Aviv'deki büyükelçiliğin Kudüs'e taşınması kararına Müslüman ülkelerce yeterince tepki gösterilmediğini savunan Karaman, İsrail'in meşru bir devlet değil bir terör örgütü olduğunu vurguladı.

İnsan hakları kurumlarını temsilen söz alan Abdurrahman Ünlü ise insan haklarının en temel şartlarından birinin yaşam ve barınma hakkı olduğunu, Filistin'de insanların yaşam haklarının ihlal edildiğini belirtti. Ünlü, Filistinlilerin yerlerinden, yurtlarından edildiğini, dünyanın ise buna sessiz kaldığını vurguladı. 

ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasına Malatya'da tepki

Malatya'da, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması protesto edildi.

Kent merkezindeki tarihi Hacı Yusuf Taş Camisi avlusunda yatsı namazının ardından bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ve vatandaşlar, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasına tepki gösterdi.

"Mescid-i Aksa onurumuzdur" ve "Kahrolsun İsrail" sloganları atan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu grup, tekbir getirdi.

Batman'da 55 STK'dan protesto

Batman'da 55'i aşkın sivil toplum kuruluşu ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasını protesto etti.

Mustazaflar Cemiyeti öncülüğünde, kentteki sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla "Batman Kudüs için Yürüyor" teması ile yapılan yürüyüş Pınarbaşı Mahallesi Diyarbakır Caddesinde başladı.

"Kahrolsun ABD, kahrolsun İsrail", "Katil İsrail Filistin'den defol", "Kudüs Filistin'in başkentidir", "Müslüman uyuma Filistine sahip çık", "Kudüs'ün feryadı birleştirecek ümmeti" sloganları eşliğinde Gülistan Caddesi'ne kadar gerçekleştirilen yürüyüş sonunda Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi.

Sivil toplum kuruluşları adına açıklama yapan Mustazaflar Cemiyeti Batman Şube Başkanı Fevzi Aydın, ABD'nin Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

ŞanlıUrfa

Şanlıurfa'da, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması protesto edildi.

Merkez Eyyübiye ilçesindeki Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasına tepki gösterdi.

Sık sık "Kahrolsun ABD", "Kahrolsun İsrail" ve "Müslüman uyuma Kudüs'e sahip çık" sloganları atan, aralarında kadınlarında bulunduğu grup, tekbir getirdi.

Grup adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan Memur-Sen İl Başkanı İbrahim Coşkun, ABD'nin kararını "pervasızlık ve had bilmezlik" olarak gördüklerini söyledi.

İBB Meclisi'nden ortak deklerasyon

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde, ABD'nin Büyükelçiliğini Telaviv'den Kudüs'e taşınması kararına tepki gösterildi. 

Bu amaçla AK Parti Grup Başkan Vekili Ömer Lütfi Arı ve CHP Grup Başkan Vekili Ertuğrul Gülsever'in imzalarıyla ortak bir Filistin deklarasyonu hazırlandı. İki parti meclis üyelerinin kabul ettiği ortak deklarasyon, mecliste okunarak ABD'nin uygulaması protesto edildi.

Türkiye'nin en büyük yerel Meclisi'nin temsilcileri olarak ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasının insanlık barışına yapılacak en büyük haksızlık olduğu belirtilen deklarasyonda, "Kudüs'ün statüsü değiştirilemez. Birleşmiş Milletler Kararları ihlal edilemez. Kudüs üç semavi din için de hakkaniyet temelli özgürlüğü ve barışı arayan Ortadoğu'nun yüreğidir. Kudüs ilk kıblemiz, Harem-i Şerif ile birlikte üç semavi dinin kutsal mekanlarıyla tarihi, kültürel, dini kimliği kazanmış olan ve bu niteliği ile dünya eserlerinin göz bebeği bir şehirdir." denildi. 

Adana

ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması, ABD'nin Adana Konsolosluğu önünde protesto edildi.

Konsolosluk önünde toplanan grup adına konuşan Sema Akyol, emperyalist ABD'nin kararını kınamak için bir araya geldiklerini söyledi.

Nevşehir

Nevşehir'de sivil toplum kuruluşları ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasını protesto etti. 

Gülbahçe Parkı'nda bir araya gelen kentteki sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ve vatandaşlar, "Kahrolsun İsrail, kahrolsun ABD", "Katil İsrail Filistin'den defol", "Müslüman uyuma Filistin'e sahip çık" şeklinde slogan attı. 

Sivil toplum kuruluşları adına basın açıklaması yapan Anadolu Gençlik Derneği Nevşehir İl Temsilcisi Abdurrahim Doğru, İsrail'in işgalci bir yapılanma olduğunu belirterek, ABD'nin karına tepki gösterdi. 

ABD ve İsrail'e karşı İslam aleminin ciddi bir duruş sergilemediğini, bu durumun da daha cüretkar adımlara neden olduğunu vurgulayan Doğru, "Bir buçuk milyar Müslüman sekiz milyonluk İsrail’i tükürse boğar. Korkmayın, Allah aşkına cesur olun. Siz gereğini yapmazsanız bu milletin içerisinden İsrail’e ve dünyanın tüm zalimlerine haddini bildirecek yiğitler çıkacaktır." dedi. 

Doğru, İsrail'in katliamlarına ABD başta olmak üzere birçok devletin ortak olduğunu, ABD ve İngiltere'nin İsrail’in hamisi olduğunu dile getirdi.

Ardahan

Ülkü Ocakları Genel Başkanı Olcay Kılavuz, "Hepimizin göz bebeği olan Mescid-i Aksa maalesef bugün zalimlerin, hainlerin hedefindedir. ABD'nin başkanı olacak ruh hastası Trump'ın İsrail'in başkenti olarak dillendirmesiyle beraber orada maalesef kan akmaya başlamıştır." dedi.

Kılavuz, Ardahan Ülkü Ocakları İl Başkanlığınca düzenlenen "Milli Duruş, Şühedaya Vefa, Millete Beka" programına katıldı.

Merkez İnönü Mahallesi Kazım Karabekir Spor Salonu'ndaki programda konuşan Kılavuz, Ardahanlı ülkücülerle birlikte olmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

Konuşmasının başında Ardahanlıların ve İslam aleminin ramazanını kutlayan Kılavuz, bu ayın Müslümanlar için hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nden ABD ve İsrail'e tepki

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve bunu protesto eden Filistinlilerin İsrail güvenlik güçlerince şehit edilmesine tepki gösterdi.

Belediyenin mayıs ayı 1. olağan meclis toplantısı, belediye salonunda İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Sırrı Aydoğan'ın başkanlığında yapıldı.

Aydoğan, açılışta yaptığı konuşmada, önümüzdeki günlerde başlayacak ramazanın tüm dünyaya ve Müslüman alemine huzur getirmesini diledi.

ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve bunu protesto eden Filistinlilerin İsrail güvenlik güçlerince şehit edilmesine tepki gösteren Aydoğan, "Türkiye'nin dışında bir tane Müslüman ülke, kutsal emanetleri taşıyanlardan ve orada bulunan ülkelerin bir tanesinden bir şey çıkmıyor. Biz de Müslümanız onlar da Müslüman. Türkiye konuşmasa sahip çıkmasa eskiden beri her tarafa, kimsenin sahip çıkacağı yok." dedi. 

Bursa

Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) Bursa Şubesi öncülüğünde kentteki bazı sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla ABD'nin İsrail Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşımasına tepki gösterildi.

Setbaşı'nda toplanan bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri ve vatandaşlar, ellerinde dövizlerle slogan atarak Orhangazi Parkı'na kadar yürüdü.

Yürüyüşün ardından grup adına açıklama yapan Özgür-Der Bursa Şubesi Başkanı Aziz Avar, Nakba direnişinin günlerdir devam ettiğini anımsattı.

Nakba yürüyüşüne destek vermek, yaşanan işgale karşı çıkmak için bu etkinliğini düzenlediklerini ifade eden Avar, "Günlerdir devam eden direnişte bugün 40'ın üzerinde şehit oldu. Bugün Halid Meşal'in çağrısıyla gerek Nakba yürüyüşüne, gerekse işgale karşı Özgür-Der önderliğinde Bursa'daki Müslüman kardeşler bir protesto yürüyüşü gerçekleştirdi." dedi.

"Kudüs mücadelemizi sürdüreceğiz"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, "Masum insanlar üzerinde gerçekleştirilen katliamlar ve zulümler, bizleri bir an dahi Kudüs davamızdan vazgeçiremeyecektir. Müslümanlar olarak haklı mücadelemizi Kudüs’ün üstündeki kara bulutlar dağılıncaya kadar sürdürmekten yılmayacağız." açıklamasında bulundu.

Kaan, İsrail’in Gazze’de sivil halka dönük gerçekleştirdiği katliama ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınmasına yönelik alınan kararın, barışa ve kardeşçe yaşama umuduna ağır bir darbe vurduğunu belirtti. 

Yüzbinlerce Filistinlinin, günler öncesinden başlayan yürüyüşlerle ABD’nin uluslararası hukuku hiçe sayan bu tutumuna karşı protesto gösterilerine başladığını ve tepkilerini demokratik yollarla ortaya koyduğunu aktaran Kaan, "Son derece barışçıl bir eylem olmasına rağmen İsrail, geçtiğimiz dönemlerde olduğu gibi bugün de terör devleti olduğunu en çirkin yüzüyle tekrar göstermiş, sivil vatandaşlara yönelik gerçekleştirilen saldırılarla 50’nin üzerinde Filistinli kardeşimizin şehit olmasına, 2 bin 500’e yakın kişinin de yaralanmasına sebep olmuştur." ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.