Kurumsal Haberler

İletişimciler AA'nın 'Gelecek 100 Yılın Habercileri' projesini olumlu karşıladı

AA'nın kuruluşunun 100'üncü yılı kapsamında, lisans eğitimlerini sürdüren iletişim fakültesi öğrencilerinin çalışmalarının yayınlanacağı "Gelecek 100 Yılın Habercileri" projesi, akademi camiasında olumlu karşılandı.

05.02.2020 - Güncelleme : 11.02.2020
İletişimciler AA'nın 'Gelecek 100 Yılın Habercileri' projesini olumlu karşıladı

Ankara

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Naci İspir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, haberciliğin son dönemde artan önemine dikkati çekti.

Dünyada büyük ajansların olayları yorumlama ya da sunma biçimlerinin kitleler üzerinde faklı algılar oluşturduğunu belirten İspir, "Bu anlamda bizim de AA ile dünyadaki rakiplerimizle rekabeti sürdürebilmemiz gerekiyor." ifadesini kullandı.

Rekabet için insan kaynağına ihtiyaç olduğunu vurgulayan İspir, şöyle devam etti:

"Özellikle AA ya da Türkiye'deki farklı medya kuruluşlarına iletişim fakültesi öğrencileri aracılığıyla insan kaynağı yetiştirmeye çalışıyoruz. Son dönemde iletişim fakültelerinin sayısının çok fazla arttığını biliyoruz. Bu anlamda niceliğin öne çıktığını, niteliğin biraz azaldığını görüyoruz. Bunun olumsuz sonuçlarından bir tanesi, kaliteli öğrencinin gelmemesi. Oysa ki biz iyi bir iletişimcinin çok iyi entelektüel olması gerektiğini söylüyoruz. Habercilik hayatın her alanıyla ilgili ciddi bilgiye sahip olmayı gerektiriyor. Sadece haber yapmayı öğrenmekle ya da haberi yazmakla haberci olunmuyor."

İspir: Habercilik ciddi eğitim gerektiriyor

İspir, haberciliğin ciddi anlamda eğitim süreci gerektirdiğini, fakültelerin büyük ölçüde bunu üstlenmeye çalıştığını anlattı.

Bu işin diğer ayağının uygulama ve pratik alanı ile öğrencilere sağlanan staj imkanı olduğuna işaret eden İspir, "Ancak AA ve TRT gibi bu anlamda ciddi okul işlevi üstlenmiş kurumlarımızın da belli bir kapasitesi var. Tüm öğrenciler burada staj yapamıyorlar." diye konuştu.

"Sektöre yönelik motivasyon sağlayacak"

Anadolu Ajansının kuruluşunun 100. yılında öğrenciler için düzenlediği "Gelecek 100 Yılın Habercileri" projesinin öğrencilere katkı sunacağının altını çizen İspir, şunları kaydetti:

"Bu proje ve yarışma öğrencilerimizin hem üretimleri açısından bir teşvik olacak hem de yaptıkları işin ne kadar değer gördüğünü değerlendirme imkanı sunacak. Bir anlamda sektöre yönelik motivasyon sağlayacak. Belki ileriye yönelik kendileri için farklı bir imkan sağlayacak. En azından bir farkındalık oluşturacak. Biz de bu proje aracılığıyla öğrencilerimizi yarışmaya katılmak için teşvik edeceğiz ve bu anlamdaki üretimleriyle başvurularını sağlamaya çalışacağız."

İşman: AA geleceğin iletişimcilerinin yetiştirilmesinde iyi bir hizmet veriyor

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aytekin İşman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin anlamlı ve verimli olduğunu söyledi.

Bu projenin 10-20 belki 100 yıl ilerisini düşünerek geleceğin haberci ve iletişimcilerinin yetiştirilmesine kattı sağlayacağına inandığını dile getiren İşman, "Anadolu Ajansı daha önce gerçekleştirdiği kitaplarla ön plana çıktı, akademik camiaya destek açısından. Bu proje de iletişim fakültesi öğrencilerine özgün bir proje. İletişim fakültesi öğrencilerinin mezun olduktan sonra iş bulması açısından öğrencilere faydalı olacaktır çünkü iletişim teknolojileri ve mesleği her geçen gün değişiklik göstermekte." diye konuştu.

Dekan İşman, daha önce yazılı basın önemliyken artık dijital basının ön plana çıkmaya başladığını ifade ederek, "Gazetelerin daha çok dijital versiyonları ön planda. Bu yüzden Anadolu Ajansının kendi meslek yapısı itibarıyla geleceğin iletişimcilerinin yetiştirilmesi konusunda Türkiye'mize iyi bir hizmet verdiği inancındayım." dedi.

"Hem kuramı hem pratiği içeren bir proje"

Projenin teorik ve kuram boyutunda olmadığını aktaran İşman, "Hem kuramı hem pratiği içeren bir proje. Öğrencilerimiz de bu projeye hazırlanıyor. Önce kuramsal çalışmasını yapıp pratiğe dökme açısından da öğrenciye büyük katkı sağlayacağı inancındayım." şeklinde konuştu.

Prof. Dr. İşman, üniversitelerin belli bir aşamadan sonra kuramda kaldığını, uygulamaya geçmede sıkıntılar yaşandığını dile getirerek şöyle konuştu:

"Uygulamanın ön planla olduğu, öğrencinin kuramsal bilgileri pratiğe dökmesi açısından da '100 yılın projesi' diye adlandırabilirim. Ajans tarafından hazırlanan 'Muhabir' kitabı da güzel bir çalışma. Üniversitelerin imkanları kıt olduğu için bu tür projeler Anadolu Ajansından gelirse iletişim fakülteleri açısından büyük bir uygulama fırsatı elde ediyor. Akademik camiaya da destek sağladığı için Anadolu Ajansına teşekkür ediyorum.

Avşar: Projenin öğrencilerimize çok şey kazandıracağını düşünüyorum

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ziya Avşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu projenin iletişim fakültesi öğrencileri için isabetli ve yerinde olduğunu söyledi.

AA'nın Kuvayı Milliye ruhu taşıyan bir ajans olduğunu belirten Avşar, "AA, bize bu devleti armağan eden kurumların güzidelerinden birisidir. AA gibi yerli ve milli değerlere, bu şuura sahip ajansların ne kadar önemli olduğunu çok iyi görüyoruz. Çünkü zaman, algı yönetimleri ve bu algılara karşı koyma zamanıdır. AA, devletimizi, hakkımızı, hukukumuzu, medeniyetimizi müdafaa eden bir reflekse sahip gazi ve muharip bir ajanstır." değerlendirmesinde bulundu.

Avşar, böyle bir ajansın, 100'üncü yaşında öğrencilerle buluşması, onların kabiliyetlerini ortaya koyacak projeler yapmasını önemli bulduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Teorik bilgilerin elbette bir noktaya kadar geçerliliği vardır ama sahaya dökülmemiş, sahada kendini göstermemiş bilgilerin de testi ve geçerliliği yoktur. Proje bu açıdan, çocuklarımız için muazzam bir uygulama alanı olacaktır. Tabiri caizse öğrencilerimiz hem tohum ekecek hem büyütecek hem de hasat edecek. Projenin öğrencilerimize çok şey kazandıracağını düşünüyorum. En azından kamerayı kullanma, kurguyu yapma, senaryoyu yazma, öngörme gibi pek çok yönden çocukların içerisindeki habercilikle sanatçılığı birleştiren bir misyonu harekete geçireceğini değerlendiriyorum."

Öğrencilerin deneyim kazanacağı bu fırsat için AA'ya teşekkür eden Avşar, öğrencilerin güzel işlere imza atacağına inandığını sözlerine ekledi.

Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz

Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müge Yılmaz, da AA muhabirine yaptığı açıklamada, AA'nın köklü bir kurum olduğunu ve tecrübesiyle Türk basınında önemli bir yer edindiğini söyledi.

AA'nın, kuruluşundan bugüne, bu kadar işlevsel kalmasının önemine dikkati çeken Yılmaz, "Gelecek 100 Yılın Habercileri" projesinin, gençlere fırsat tanınması bakımından çok anlamlı olduğunu vurguladı.

Yılmaz, uygulamaya dönük bir alanda çalıştıklarına değinerek, "Habercilik, gazetecilik şekil değiştiriyor. Dijitalleşmeye doğru gidiyor. O yüzden de değişen ve dijitalleşen gazetecilikte gençlerin bakış açısıyla yeni şeyler ortaya koymaları çok önemli. Buna olanak sunmaları da çok değerli." dedi.

Öğrencilerin mesleğe başlamadan meslekle ilgili uygulamalar yapmaları için bu tür platformların çok önemli olduğunu ifade eden Yılmaz, projeyi öğrencilere duyurduklarını ve başarılı çalışmalar beklediklerini aktardı.

Müge Yılmaz, projenin öğrenciler ve üniversiteler arasında rekabet ortamı oluşturacağını da kaydederek, şunları söyledi:

"Öğrencilerimizin bu yarışa girip birbirlerini atlatabilecekleri güzel projeler ortaya çıkaracaklarına inanıyorum. Heyecanla neler ortaya çıkacağını bekliyoruz. AA'nın bu projesine katılmak, öğrencilerimiz için farklı bir deneyim olacak. İnşallah Gümüşhane Üniversitesi de projeye öğrenci çalışmalarıyla katkı verecek." 

OMÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Niyazi Usta

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Niyazi Usta da projeye ilişkin yaptığı değerlendirmede, bunun, iletişim fakültesi öğrencileri için önemli bir fırsat olduğunu ifade etti. 

Projenin iletişim fakülteleri açısından önemine işaret eden Usta, Anadolu Ajansının, mesleğin etik kuralları ve formasyonu bakımından örnek bir kurum olduğunu dile getirdi.

Projenin öğrencilere önemli kazanımlar sağlayacağını vurgulayan Usta, "Anadolu Ajansının projesini çok anlamlı buluyorum. Habercilik açısından öğrencilerimizin gelişmesine ve mesleki bilgilerine katkı sağlayacaktır. Yapılan haberlerin değerini, eksikliklerini burada anlayacaklardır. Çünkü değerlendirmeler, akademik değerlendirme gibi olacaktır. Öğrencilerimize önemli katkılar sunacağına inanıyorum. Bu proje, habercilik anlamında önemli bir fonksiyonu icra edecektir." ifadelerini kullandı.

Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergeç

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nüket Elpeze Ergeç, AA'nın kuruluş amacına uygun çalışmalar yürüttüğünün altını çizerek, "Üniversitelerde, proje kapsamında öğrencilerden de gelen haberlerin yayınlanmasını istiyorsunuz. O kapsamda baktığımızda kamu yayıncılığı dediğimiz, çünkü üniversite öğrencilerinin yaptığı haberler daha çok kamuya hizmet eden, sosyal sorumluluk içeren, toplumsal faydayı merak eden haberler." dedi.

Öğrencilere bu temelde habercilik öğrettiklerini anlatan Ergeç, "Onlardan gelecek haberler de tam olarak bu içerikte oluyor. Anadolu Ajansının 100. yılını bir üretim sürecine dönüşen faaliyetle karşılaşıyor olmamız ve bunun yine bize, topluma, kamuya, ülkeye fayda şeklinde dönüyor olması, kurumun geldiği noktayı değerlendirmek bakımından tabii ki çok önemli." diye konuştu. 

AA'nın faaliyetlerini önemsediğini ifade eden Ergeç, şunları söyledi:

"Yılın fotoğraflarını seçmek gibi çalışmaların topluma açık olması, Ajansı daha farklı yerlere getirme kaygısının taşınması gibi de amaçlara hizmet ediyor. Bu nedenle önemli buluyorum. Anadolu Ajansı'nın 100. yılını kutluyorum. Kamu yayıncılığına, ülkenin ilerlemesi adına çok ihtiyacımız var. Dezenformasyon dediğimiz haber kirliliğinin yaşandığı dünyada, doğrulanan haberlere çok ihtiyacımız var. Haberin teyit edilerek yayınlanmasına çok ihtiyacımız var. Bu nedenle Anadolu Ajansı'na nice yüzyıllar diliyorum. Öğrencilerimizin içinde yer alabileceği, üretebileceği ve toplumsal fayda sağlayabileceği nice haberlerin de yayınlanabileceği, bizi bir adım daha öteye götürebileceği bir ajans anlayışıyla devam etmesini diliyorum." 

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Çelik

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Çelik, Anadolu Ajansının (AA) "Gelecek 100 Yılın Habercileri" projesinin öğrencilerin teorik bilgiyi pratiğe dönüştürmeleri açısından önemli olduğunu belirterek, "Öğrencinin bu vesileyle hazırlamış olduğu bir haberin tüm kamuoyunda, uluslararası camiada yankı bulması öğrencilerimizi motive edecektir." dedi.

Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AA'nın kuruluşunun 100'üncü yılı kapsamında başlattığı projeyi önemsediklerini söyledi.

Özverili ve başarılı bir şekilde bir asrı geride bırakan AA'nın hayatı geçirdiği projenin öğretim elemanları ve öğrenciler tarafından ilgiyle karşılandığını aktaran Çelik, şunları kaydetti:

"Projeye inşallah biz de katılım göstereceğiz. Proje öğrencilerimizin öğrenmiş oldukları teorik bilgiyi pratiğe dönüştürme açısından önemli. Proje bizim için öğrettiklerimizi değerlendirme ve bu sonuçlardan bir şeyler çıkarıp öğretim programımıza entegre etme vesilesi olacaktır. Bu açıdan Anadolu Ajansına böyle bir projeyi hayata geçirdiği için teşekkür ediyorum. Bu proje öğrencilerin motivasyonunu artıracak. Öğrencinin bu vesileyle hazırlamış olduğu bir haberin tüm kamuoyunda, uluslararası camiada yankı bulması öğrencilerimizi motive edecektir." 

Çelik, projenin kamuoyu ve dış paydaşlarla bütünleşme, profesyonel bir platformda görüşlerini paylaşma ve gelecekte iş birliği geliştirme imkanına da vesile olacağını sözlerine ekledi. 

Süleyman Demirel Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdem

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AA'nın kurumsal kimliğiyle ve haberciliğiyle önemli bir ajans olduğunu söyledi.

AA'nın Türkiye'de önemli bir boşluğu doldurduğunu vurgulayan Erdem, güvenilir bir ajans olan AA'nın, bütün ülkelerde kurduğu muhabir ağıyla dünyadan haberdar olunduğunu dile getirdi.

Erdem, genç iletişimcilere yönelik projenin öğrenciler açısından önemini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Öğrencilerin hem kendilerini ispatlayabilmeleri hem de kurumsal büyük bir kimliğe sahip Anadolu Ajansına kendilerini gösterebilmeleri ve bu konuda Ajansla temas etmeleri açısından önemli bir proje. Fakültemizde de öğrencilerimize bu projeyi duyurduk. Proje kapsamında müracaat eden öğrencilerimiz de oldu. Projede derece alıp almamak çok önemli değil. Böyle habercilik macerasını Anadolu Ajansı bünyesinde yaşamak öğrenciler için güzel bir tecrübe olacaktır." 

"Gelecek 100 Yılın Habercileri" projesi 

Anadolu Ajansı, kuruluşunun 100. yılı kapsamında hayata geçireceği "Gelecek 100 Yılın Habercileri" projesiyle iletişim fakültelerinde eğitimlerini sürdüren öğrencilere haber çalışmalarını kamuoyuyla paylaşmaları için fırsat sunacak. 

Proje çerçevesinde öğrencilerin bireysel veya grup olarak hazırlayacağı haber, fotoğraf, video ve infografikler, AA'da oluşturulan "Seçici Kurul" tarafından değerlendirilecek. 

Haber kriterlerine uyan ve başarılı olan çalışmalar, AA'nın internet sayfası ve 100. yıl için özel hazırlanan mikro site üzerinden okurlarla paylaşılacak.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.