Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,214.62
ETH/USDT
3,571.90
BTC/USDT
70,470.00
BIST 100
9,057.68
Kültür

Adıyaman'da Doğu Roma dönemine ait mağara bulundu

Adıyaman'ın Gerger ilçesi sınırlarında bulunan Doğu Roma dönemine ait mağaranın, dini ayinlerde kullanıldığı tahmin ediliyor.

02.11.2018 - Güncelleme : 02.11.2018
Adıyaman'da Doğu Roma dönemine ait mağara bulundu Fotoğraf: AA/Kemal Karagöz

ADIYAMAN 

Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gerger ilçesinde köylüler tarafından mağara bulunduğunun ihbarı üzerine ilçeye geldiklerini söyledi.

Kireç taşından yapılan, ön kısmının 5 metre yüksekliğinde arkaya doğru daraldığını, uzunluğunun ise 12 metre olan bir mağara tespit ettiklerini aktaran Alkan, şöyle konuştu:

"Mağara, doğal bir mağaradır. Mağaranın kuzey girişinde kırmızı boyama tekniğiyle yapılmış daire içerisinde malta haçı ve üst kısmında haç işaretleri bulunuyor. Haç işaretlerinin bulunması nedeniyle bu mağaranın Hristiyanlar için dini ayinlerin yapıldığı mekan olarak da kullanıldığı düşünülmektedir. Mağaranın iç kısmında ise sunum çukurları bulunuyor. Bu çukurların libasyon yapılan çukurlar olduğunu tespit ettik. Doğu Roma dönemine ait bir mağaradır. "

Alkan, mağaranın tescil edilmesi için çalışmalara başladıklarını sözlerine ekledi.

Mağarayı ilk gören vatandaşlardan Fethi İzci ise mağarayı gezip incelediğini ve farklı bir mağara olduğunu gördüğünü belirtti.

Mağarada ateş yakıldığını ve haç işaretlerinden anlaşıldığı üzere ayin yapıldığını tahmin ettiğini anlatan İzci, "Mağarada ayak izleri var. Adıyaman'da ilk defa böyle bir mağara görüyorum. Kırmızı boya ile işaretlenen haç işaretleri var." diye konuştu.

Muhabir: Kemal Karagöz

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.