Gündem, Koronavirüs

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Dün akşam itibarıyla 2 bin 721 Türk öğrenci yurda getirildi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, dün akşam itibarıyla 8 ülkeden 11 seferle, 2 bin 721 Türk öğrencinin yurda getirildiğini bildirdi.

Ömer Tuğrul Çam, Zuhal Demirci  | 25.03.2020 - Güncelleme : 25.03.2020
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Dün akşam itibarıyla 2 bin 721 Türk öğrenci yurda getirildi Fotoğraf: Cem Özdel /AA

Ankara



KORONAVİRÜS HABERLERİ


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı'nda gazetecilerin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla ilgili yapılan çalışmalar ve alınan tedbirler hakkındaki sorularını yanıtladı.

Dışişleri Bakanlığı olarak yurt dışındaki Türk vatandaşlarına en iyi şekilde hizmeti vermek için çalışmaları sürdürdüklerini belirten Çavuşoğlu, uçuşların durdurulduğu ülkelerden dönmek isteyen vatandaşlar olduğunu hatırlattı.

Çavuşoğlu, "17 Mart'ta 9 Avrupa ülkesinden 2 bin 897 vatandaşımızı getirdik ve bu vatandaşlarımız İstanbul ve Kocaeli'deki yurtlarda karantinaya alınmıştı." diye konuştu.

Yurt dışında eğitim gören öğrencilerin okullarının ve yurtlarının kapatılmasından dolayı Türkiye'ye dönmek istediklerini aktaran Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla çalışma başlattık. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay Bey'in başkanlığında İçişleri Bakanlığımız, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığımız, Gençlik ve Spor Bakanlığımız ve Türk Havayolları ile birlikte bir çalışma yürüttük. Dün akşam itibarıyla 11 seferle 8 ülkeden 2 bin 721 öğrencimizi ülkemize getirmiş olduk. Daha önce arz ettiğimiz ülkelerin yanı sıra Sudan'dan da öğrenciler gelmek istedi. Mısır'a giden uçağımız Sudan'a da giderek öğrencilerimizi aldı. Aynı şekilde KKTC'den gelmek isteyen öğrencilerimiz de ülkemize getirildi. Öğrencilerimiz 14 günlük karantinaya alınmış oldu. Sakarya, Samsun ve Sivas'taki yurtlara öğrencilerimiz yerleştirildi."

"NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı video konferansla yapılacak"

Çavuşoğlu, 2 Nisan'da yapılması planlanan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle video konferansla yapılacağını belirterek, "Toplantı öncesi yarın NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile telefonda görüşme gerçekleştireceğiz." dedi.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel ziyaretinin ardından, özellikle 18 Mart Mutabakatı'na ilişkin Avrupa ile yeni bir sürecin başlatıldığını hatırlatan Çavuşoğlu, bu konuya ilişkin teknik ekiplerin kapsamlı çalışmalarını sürdürdüğüne işaret etti.

Çavuşoğlu, virüs nedeniyle Türkiye'de uçuşların durdurulmasının ardından, burada kalan farklı ülkelerin vatandaşları bulunduğunu aktararak, bu ülkelerin vatandaşlarını alabilmesi için gerekli çalışmaların yürütüldüğünü vurguladı.

Türkiye'de bulunan 21 Pakistan vatandaşının en kısa sürede ülkelerine geri dönebilmesi için dün Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi ile telefon görüşmesi yaptığını söyleyen Çavuşoğlu, bunun için gerekli çalışmaların yürütüldüğü bilgisini paylaştı.

"Cenazelerin ülkemize getirilmesi konusunda gereken desteği veriyoruz"

Çavuşoğlu, dün Özbekistan'dan gelen bir uçağın da Türkiye'deki Özbek vatandaşlarını ülkesine götürdüğünü bildirerek, diğer ülkelerin vatandaşlarının da ülkelerine dönebilmeleri için gerekli desteği verdiklerini kaydetti.

Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Maalesef yurt dışında da çoğunluğu Avrupa ülkelerinden 32 vatandaşımız yeni tip koronavirüs sebebiyle vefat etti. Bazı vatandaşlarımızın cenazelerini aileleri Türkiye'ye getirmek istedi. Biz, o ailelere gereken yardımları yapıyoruz. Gerekli tedbirler alınarak, vatandaşlarımızın cenazelerinin ülkemize getirilmesi konusunda da gereken desteği veriyoruz." 

Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Çağrı Merkezi'nin, bugüne kadar Kovid-19'la ilgili 30 binden fazla çağrı aldığını dile getiren Çavuşoğlu, bu çağrıların dikkate alındığının ve tek tek cevap verildiğinin altını çizdi. 

Mevlüt Çavuşoğlu, "Son birkaç gün içinde sadece benim sosyal medya hesabıma 3 bin 200 mesaj geldi. Bunların hepsine tek tek dönüş yaptık." dedi. 

"Bugüne kadar 17 ülkeye tıbbı malzeme gönderdik"

Gündemdeki dış politika çalışmalarının büyük çoğunluğunu, virüs salgınına ilişkin yapılacakların oluşturduğuna işaret eden Çavuşoğlu, bu süreçte ticaretin zarar görmemesi için gerekli çalışmaları yaptıklarını ifade etti. 

Çavuşoğlu, bazı G20 ülkelerinin dışişleri bakanları dahil son 1 haftada 16 mevkidaşıyla bir veya birden fazla telefon, telekonferans görüşmesi yapıldığını hatırlattı. 

Bugüne kadar 69 ülkeden tıbbi malzeme talebi geldiğini bildiren Çavuşoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hepsini karşılamamız mümkün değil. Bugüne kadar 17 ülkeye tıbbi malzeme gönderdik. G20 ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla yaptığımız görüşmede, esasen uluslararası finans kurumlarıyla böyle bir fonun oluşturulmasını talep ettik. 

Sadece destek ve koordinasyon merkezlerimizin iş birliği değil, bu oluşturulacak fondan hangi ülkenin ihtiyacı var, ne kadar ihtiyacı var... Yine G20 ülkeleri de buna katılabilir. Türkiye, bugüne kadar 17 ülkeye malzeme sağlamış da bir ülke. Bizim de ihtiyacımız var. Öncelikle kendi ihtiyacımızı tespit edip üretim fazlası olursa onu ihraç edebiliriz."

Çavuşoğlu, dün İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez ile yaptığı görüşmede de, mevkidaşının Türkiye'den maske talebinde bulunduğunu aktararak, oluşturulacak bu fonla hangi ülkenin ne kadar tıbbi malzemeye ihtiyacı olduğunun koordine edilebileceğini kaydetti. 

"65 yaş üstü kişilerin ihtiyaçlarının karşılanması için devlet gereken desteği veriyor"

Çavuşoğlu, 65 yaş üzerindeki vatandaşların evlerinden çıkmalarının sınırlandırılması konusuna değinerek, bu kararla vatandaşların can sağlığının korunmasının amaçlandığını vurguladı. 

Özellikle yaşlıların virüsten daha fazla etkilendiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, 65 yaş üstü kişilerin ihtiyaçlarının karşılanması için devletin gereken desteği verdiğini belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Bu duyuruları hepimizin vatandaşlarımıza daha fazla iletmesi lazım. Gördük ki son günlerde bunu suistimal eden vatandaşlarımız oldu. Yaşlı vatandaşlarımızı rencide edici şekilde video çekimleri, paylaşımlar oldu. Hepimiz rencide olduk bundan aslında. 

Gördük ki bu duyurudan haberi olmayan 65 yaş üstü vatandaşlarımız var. Onları rencide etmeden evlerine göndermeliyiz. Hastaysa gerekli tedbirleri almalıyız. 65 yaş üstü vatandaşlarımıza her türlü desteği vermemiz lazım ama onlar da lütfen bu çağrıya uysun."

Çavuşoğlu, sadece 65 yaş üstü kişilerin değil, işi olmayan kimselerin de sokağa çıkmamasını istedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.