• Altın : 2,813.86
  • BIST 100 : 9,685.49
  • BIST 30 : 10,659.48
  • BTC/USDT : 60,137.00
  • Dolar : 33.95
  • ETH/USDT : 2,420.90
  • Euro : 37.57
ŞİRKET HABERLERİ

GCM Yatırım, 2024 Strateji Raporu'nu yayımladı

GCM Yatırım Ekonomisti Evren Kırıkoğlu: "Avro Bölgesi'ndeki en büyük risk, lokomotif ülke Almanya'nın imalat sektörlerinde yaşadığı daralmanın sürecek olması"

  • 23.07.2024
  • Oktay Özdemir
  • Istanbul
  • Genel
news

İSTANBUL (AA) - GCM Yatırım, 2024 Strateji Raporu'nu paylaştı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, yayınlanan raporda, yurt dışı ekonomik göstergeler ile yurt içinde öne çıkan ekonomik başlıklar, risk görünümleri ve analizler yer aldı.

Rapor, küresel enflasyonda düzelmenin ekonomik yavaşlama maliyetiyle birlikte geldiğine vurgu yaparken tüketicilerin enflasyonda beklentilerinin hala kırılgan olduğunu gözler önüne seriyor. Yurt içinde ise enflasyona karşı atılan kararlı adımlara rağmen, tüketim talebinin dayanıklı kalması nedeniyle finansal koşullarda sıkılığın süreceğine değiniliyor.

Raporda enflasyonla mücadele kapsamında liranın değer kaybına da izin verilemeyeceğini ve TL cinsi reel getirilerin yüksek seyretmesinin devam edileceği vurgulanıyor. Raporda, bu tablonun yabancı portföy akımlarının faiz piyasaları üzerinden desteklemesi ve bunların sonucunda Merkez Bankası döviz rezerv birikiminin sürmesi anlamına geldiği belirtiliyor.

Rapor, küresel konjonktür ve uluslararası ilişkiler kapsamında son bir senede daha belirgin hale gelen işbirliğinin yabancı yatırımcı algısını destekleyeceğini bu doğrultuda yıl sonunda gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesinin yüzde 3 ve yüzde 39 enflasyonla dolar/TL kurunun 35 olmasını öngörüyor.

Ayrca, olağanüstü koşullar olmadığı sürece, 2025 sonunda ise GSYH büyümesinin yüzde 4 ve yüzde 25 enflasyonla dolar/TL kurunun 45 olması bekleniyor.

- 'Avro Bölgesi dipten toparlanmaya başladı'

Açıklamada görüşlerine yer verilen GCM Yatırım Ekonomisti Evren Kırıkoğlu, global görünümde küresel enflasyonda baz etkilerinin de ötesinde düzelme emarelerinin olduğuna dikkati çekerek, düzelmenin beraberinde ekonomik faaliyetlerde yavaşlama maliyetiyle birlikte geldiğini belirtti.

Kırıkoğlu, ABD'nin son 2 senedeki olumlu ayrışmasının gelecek dönemde daha da hafifleyebileceğini aktararak, 'Çin'de ise durum biraz farklı. Gayrimenkul sektöründeki problemler ışığında devreye alınan mali desteklerin yetersiz görülmesine ek olarak, küresel ticaret ortaklarının Çin'den ucuz ithalata karşı atacakları adımlar bu ülke adına önemli risk teşkil ediyor. Avro Bölgesi ise dipten toparlanmaya başladı. Avro Bölgesi'ndeki en büyük risk, lokomotif ülke Almanya'nın imalat sektörlerinde yaşadığı daralmanın sürecek olması.' ifadelerini kullandı.

Küresel konjonktürde tüketiciler tarafında enflasyon beklentilerinin hala çok kırılgan olduğunu kaydeden Kırıkoğlu, yıl sonuna kadar Avro Bölgesi ve ABD'de likidite tarafında rahat, ancak maliyet tarafında görece yüksek bir tablo olasılığının bulunduğunu belirtti.

Kırıkoğlu, raporda da öne çıkan Türkiye'ye özgü farklı bir tabloyla karşılaşıldığını aktararak, 'Enflasyonla mücadele kapsamında atılan tüm kararlı adımlara rağmen tüketim talebinin öngörülenden daha dayanıklı kalabilmesi, finansal sıkılığın yıl sonuna kadar devam edeceğini işaret ediyor. Bu doğrultuda başta kredi kısıtları ve yüksek faizler bir süre daha devam edecek. Enflasyon resminin dayanıklı tüketim ürün ve mal grupları üzerinden düzelmeye başlaması, ancak asıl risklerin giderek daha fazla hizmet kalemleri kaynaklı belirginleşmesi, enflasyonla mücadelede hizmet enflasyonuna odaklanma ihtiyacını öne çıkarıyor.' değerlendirmesinde bulundu.