Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,563.00
BTC/USDT
70,746.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

Büyük Zafer'in 100. yılı coşkuyla kutlandı

Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nin 100'üncü yılı tüm yurtta ve yurt dışı temsilciliklerde çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Ekip  | 30.08.2022 - Güncelleme : 31.08.2022
Büyük Zafer'in 100. yılı coşkuyla kutlandı Fotoğraf: Özkan Bilgin - AA

Ankara

Büyük Zafer'in 100'üncü yılı kutlamaları kapsamında, ilk tören Anıtkabir'de düzenlendi. Tören, devlet erkanının Aslanlı Yol'da yürüyüşüyle başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki kortejde, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, yüksek yargı organlarının başkanları, komutanlar, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkanı yer aldı.

Erdoğan, Atatürk'ün mozolesine ay yıldız motifli çelengi bıraktı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve protokolde yer alan devlet erkanı, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Erdoğan, burada Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deftere şunları yazdı:

"Aziz Atatürk, şanlı tarihimizin en önemli dönüm noktalarından Büyük Zaferin 100'üncü seneidevriyesinde zatıalinizi, silah arkadaşlarınızı, Büyük Millet Meclisi'nin mümtaz üyelerini ve aziz şehitlerimizi rahmetle yad ediyoruz. Kahraman şehitlerimizden aldığımız ilhamla Türkiye Cumhuriyeti'ni, bizlere çizdiğiniz hedefler istikametinde ilerletmeye, başta ekonomi, savunma ve diplomasi olmak üzere her alanda güçlendirmeye devam ediyoruz. Küresel salgın krizini alnının akıyla atlatan ülkemiz, bölgesinde yaşanan çatışmaları da başarıyla yönetmekte, barış ve istikrarın yeniden tesisi için tüm dünyanın takdirini toplayan diplomatik hamlelere imza atmaktadır. Büyüyen, güçlenen, öz güveni yüksek vatandaşlarıyla birlikte mazlumların da umudu olan bir Türkiye'nin inşasını ne müstevlilerin oyunları ne de eli kanlı terör örgütlerinin saldırıları engelleyemeyecektir. Ruhun şad olsun."

Anıtkabir, devlet töreninin ardından halkın ziyaretine açıldı.

Başkentte resmi geçit töreni düzenlendi

Başkentte, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 100. yıl dönümü kutlamaları kapsamında, TBMM önünden Ulus'taki eski Meclis binasına kadar resmi geçit töreni yapıldı.

TBMM Dikmen kapısı önünden başlayan ve askerlerin büyük boy Atatürk posteri ve Türk bayrağı taşıdığı yürüyüşte, Türk Silahlı Kuvvetleri Armoni Mızıkası, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığından oluşan karma bando takımı, marşlar seslendirdi.

Törende Çanakkale Savaşı, Kurtuluş Savaşı gibi dönemlerin askeri üniformalarını giyen "Tarihi Bölük", Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği, jandarma ve emniyetin motosikletli timleri de yer aldı.

Atatürk Bulvarı'nda toplanan vatandaşlar, ellerindeki bayraklarla kortejdeki asker ve polislere sevgi gösterilerinde bulundu, bandonun seslendirdiği marşlara eşlik etti.

Geçit töreni, yaklaşık 4 kilometrelik yürüyüşün ardından Ulus'taki eski Meclis önünde sona erdi.

Atatürk Bulvarı'na çıkan tüm yollar kamyonlarla kapatılırken yürüyüş güzergahı boyunca emniyet birimlerince geniş güvenlik önlemleri alındı.

İstanbul'daki kutlamalar

İstanbul Valiliğince Taksim Meydanı'nda düzenlenen törende İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ali Sivri ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı.

CHP İstanbul Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Yüksel Mansur Kılınç, İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, askeri erkan, şehit yakınları, gaziler ve vatandaşların da katıldığı tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla son buldu.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ali Sivri ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, daha sonra İstanbul Valiliğinde tebrikleri kabul etti.

Antalya Havalimanı'nda 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkusu

Bayram dolayısıyla havalimanında yolcu salonları, kırmızı beyaz balonlarla süslendi. Terminalde opera sanatçıları bando eşliğinde milli marşları seslendirirken, folklor ekibi dansları ile göz doldurdu.

Bu özel günde "flash mob", müzik ve gösterisinin tadını çıkaran yolcular, bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

Yurt dışı temsilcilikler

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki Türk Şehitliği'nde ve Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 100. yılı törenle kutlandı.

Avrupa'daki temsilciliklerde kutlamalar

Avrupa'daki temsilciliklerde 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, üst düzey katılımla kutlandı.

Türkiye’nin Brüksel Büyükelçisi Hasan Ulusoy, TOBB Brüksel Temsilciliğinde resepsiyon düzenledi. Resepsiyona Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, Türkiye’nin NATO Daimi Temsilcisi Basat Öztürk, askeri temsilcilerle çok sayıda Türk ve yabancı konuk katıldı.

Türkiye'nin Madrid Büyükelçiliği rezidansında, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 100. yıl dönümü dolayısıyla verilen resepsiyon üst düzey katılımla gerçekleşti.

Madrid Büyükelçiliğinde Müsteşar ve Geçici Maslahatgüzar Yunus Emre Bayrak ile Silahlı Kuvvetler Ataşesi Deniz Albay İlhan Sayıcı davetlileri karşıladı.

Resepsiyona, İspanya Milli İstihbarat Merkezi Başkanı Esperanza Casteleiro ile Kara Kuvvetleri Komutanı Amador Ensenat y Berea, Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları mensupları ve Madrid'de görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personeli de aileleriyle birlikte katıldı.

Türkiye'nin Roma Büyükelçiliğinde 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. yılı dolayısıyla düzenlenen resepsiyon da üst düzey katılımla gerçekleşti.

Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Güneş Yeşildağ ve Silahlı Kuvvetler Ataşesi Albay Ömür Candar’ın ev sahipliğinde büyükelçilik rezidansında düzenlenen resepsiyona, İngiltere’de faaliyet gösteren Türk kurum ve kuruluşların temsilcilerinin yanı sıra bu ülkedeki diplomatik misyon temsilcileri katıldı.

Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen'in ev sahipliğinde büyükelçilikte düzenlenen resepsiyona birçok ülkenin askeri ataşeleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Resepsiyonda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü vesilesiyle gönderdiği mesajı okundu.

Türkiye’nin Paris Büyükelçiliğinde de 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, Fransız askeri erkanı ve Fransa’da mukim askeri ataşelerin katılımıyla düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

Büyükelçiliğin Twitter hesabından yapılan açıklamada, “30 Ağustos Zafer Bayramı'mız ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü kutlu olsun. Büyük Zafer’in 100. yıl dönümünde, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşlarını rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz.” ifadesi yer aldı.

Başkent Viyana'da önce Türkçe daha sonra Almanca düzenlenen etkinliklerde misafirlere, Büyük Zafer görseller eşliğinde anlatıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı okundu.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından Büyük Zafer'in 100'üncü yılı dolayısıyla hazırlanan belgesel film izlendi.

İsveç

İsveç'te Büyükelçilik rezidansında yapılan resepsiyonda, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçisi Yönet Can Tezel ile Askeri Ataşe Kıdemli Albay Şenol Nazikkol, davetlileri kapıda karşıladı.

Resepsiyona İsveç ve İsveç'te bulunan farklı ülkelerin üst düzey askeri temsilcileri, Türk STK başkanları ve büyükelçilik çalışanları katıldı.

Büyükelçi Tezel, misafirlere Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yayımlamış olduğu "30 Ağustos Zafer Bayramı" ile ilgili mesajını İngilizce ve Türkçe olarak okudu.

Bakü

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliğinde verilen resepsiyonla kutlandı.

Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı'nın ev sahipliğinde büyükelçilik rezidansında düzenlenen resepsiyona, Azerbaycan Genelkurmay Başkanı Kerim Veliyev, Dışişleri Bakan Yardımcısı Elnur Memmedov, Kafkas Müslümanları İdaresi Başkanı Allahşükür Paşazade, siyasetçiler, diplomatlar ve çok sayıda davetli katıldı.

Resepsiyonda Büyükelçi Bağcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü vesilesiyle gönderdiği mesajını okudu.

Türkiye'nin son dönemde bölgesinde ve uluslararası camiada söz sahibi ve sözüne güvenilir bir ülke olarak akil ve müşfik diplomasiyle birçok önemli başarı elde ettiğini söyleyen ve tahıl krizinin çözülmesini örnek gösteren Bağcı, Türkiye'nin, insani kalkınma yardımlarında lider, mülteci krizlerinde ve bölgesel meseleler de en önemli arabulucu konumunda olduğunu kaydetti.

Azerbaycan Genelkurmay Başkanı Veliyev, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki savunma alanındaki iş birliklerinin başarıyla geliştiğini söyledi.

Veliyev, "Azerbaycan ordusunun, çağdaş ordu modeline, özellikle de Türk ordusunun standartlarına uygunlaştırılması istikametinde gerekli adımlar atılmaktadır. Askeri iş birliğimiz birliğimizi daha da pekiştirmektedir. Bu birlik bölgemizde huzur ve istikrarın korunmasına katkı sunmaktadır." ifadelerini kullandı.

Rusya

Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliğinin verdiği resepsiyona, Büyükelçi Mehmet Samsar ve Hava Ataşesi Albay Serhat Baydemir'in yanı sıra büyükelçilik çalışanları, yabancı misyon temsilcileri ve çeşitli kurumların temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Samsar, burada yaptığı konuşmada, zaferin Türk ordusu ve Türk milletinin sonsuz fedakarlığı ile kazanıldığını belirterek, "Kanımızla kurtardığımız vatanımızın bizim en kutsal değerimiz ve varlığımız olduğunu, topraklarımızda kimsenin esir olmayacağını ve Türk milletinin sonsuza dek hür yaşayacağını bu zaferimiz en güzel şekilde göstermektedir."dedi.

Kosova

Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Çağrı Sakar'ın ev sahipliğinde büyükelçilikte düzenlenen resepsiyona, Kosova Başbakanı Albin Kurti, Kosova'nın Topluluklar ve İnsan Haklarından Sorumlu Başbakan Yardımcısı Emilija Redzepi, Bölgesel Kalkınma Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı Fikrim Damka, KDTP milletvekili Fidan Brina Jılta, Kosova Meclisi milletvekilleri, belediye başkanları, büyükelçilerle ülkedeki Türk ve yerel kurumlarının temsilcileri katıldı.

KKTC

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 100. yıl dönümü dolayısıyla kutlama programı düzenlendi.

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri'nin ev sahipliğinde Büyükelçilik rezidansında düzenlenen resepsiyona, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, bakanlar, milletvekilleri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu askeri yetkililer, kurum ve kuruluşların temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Büyükelçi Başçeri, resepsiyonda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Ağustos mesajını okudu.

Pekin

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliği tarafından verilen resepsiyonla kutlandı.

Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Alp Atakcan ve Silahlı Kuvvetler Ataşesi Albay İsmet Konaroğlu'nun ev sahipliğinde büyükelçilik rezidansında düzenlenen resepsiyona, Çin Halk Cumhuriyeti'ni temsilen Tümgeneral Cao Ciençi ile farklı ülkelerden çok sayıda diplomat ve askeri ataşe katıldı.

Türk ve Çin mili marşlarının okunmasıyla açılan törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı aktarıldı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.