Dolar
32.33
Euro
34.87
Altın
2,211.82
ETH/USDT
3,591.40
BTC/USDT
70,788.00
BIST 100
9,046.03
Sağlık

Yeşilay Başkanı Öztürk: Dünyada tütün kullanımından ölenlerin sayısı 8 milyonun üzerine çıktı

Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, "Dünyada tütün kullanımı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı her yıl artıyor ve son olarak 8 milyonun üzerine çıktı." dedi.

Çiğdem Münibe Alyanak  | 09.02.2020 - Güncelleme : 09.02.2020
Yeşilay Başkanı Öztürk: Dünyada tütün kullanımından ölenlerin sayısı 8 milyonun üzerine çıktı

İstanbul

Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, dünyada tütün kullanımı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 8 milyonun üzerine çıktığını, bu ölümlerin 7 milyondan fazlası sigara kullanımı sonucunda gerçekleşirken, yaklaşık 1,2 milyonunun sigara içmeyenlerin sigara dumanına maruz kalmasıyla ortaya çıktığını bildirdi.

Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, sigara kullanımının zararlarına dikkati çekti.

Sigaranın sadece kullananlar için değil, dumana maruz kalanlar için de çok ciddi sonuçlar doğurduğunu belirten Prof. Dr. Öztürk, şöyle devam etti:

"Sigaranın zararlarını her yerde anlatmaya özen gösteriyoruz ancak rakamlar ortaya konduğunda durum çok daha net bir şekilde anlaşılıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre dünyada tütün kullanımı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı her yıl artıyor ve son olarak 8 milyonun üzerine çıktı. Bu ölümlerin 7 milyondan fazlası sigara kullanımı sonucunda gerçekleşirken, yaklaşık 1,2 milyonu sigara içmeyenlerin sigara dumanına maruz kalmasıyla ortaya çıkıyor. Akciğer kanseri, KOAH ve damar hastalıklarının ana nedeni sigara olarak gösteriliyor. Tüm bu veriler doğrultusunda, Yeşilay olarak tüm vatandaşlarımıza 9 Şubat'ta hem kendileri hem de sevdikleri için daha sağlıklı, dumansız bir hayata adım atmaları çağrısı yapıyoruz."

Sigara bağımlılığının azaltılması ve küçük yaşlardan itibaren çocuklarda bilinç oluşturarak potansiyel bağımlılıkların önüne geçilmesi için Yeşilay'ın pek çok çalışma gerçekleştirdiğini belirten Öztürk, "Sigara bağımlılığı ile mücadele bizim en önemli gündem maddelerimiz arasında yer alıyor. Sağlık Bakanlığımız ile birlikte Sigarayı Bırak Hayatı Bırakma Kampanyası'nı başlattık." dedi

Öztürk, şunları kaydetti:

"Yeşil Dedektör uygulamamız ile dumansız hava sahasına katkı sağlıyor; ihlallerin önüne geçilmesi konusunda katkı sunuyoruz. Geçtiğimiz yıl dumansız hava sahası konusunun önemine dikkati çekmek için Yeşilaycı Astronotumuz ile otobüs duraklarını, stadyumları dolaştık. Sigaranın zararlı etkilerinden korunmak için bireylerin haklarını bilmelerinin ve dumansız alanlar talep etmelerinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Biz de Yeşilay olarak sigaranın etkilerinden korunmak ve sigarayı bırakmak isteyen herkesin yanındayız."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın