Dolar
32.35
Euro
34.91
Altın
2,219.76
ETH/USDT
3,558.10
BTC/USDT
70,824.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

Terör örgütü NSU davası kararına tepkiler

Almanya'da Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Eş Başkanı Anton Hofreiter, Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nin, Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasına ilişkin aldığı karara tepki gösterdi.

11.07.2018 - Güncelleme : 11.07.2018
Terör örgütü NSU davası kararına tepkiler

BERLİN/MÜNiH

Almanya’da Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Eş Başkanı Anton Hofreiter, Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasında verilen kararla ilgili, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in NSU olayının tümüyle aydınlatılması için verdiği sözü yerine getirmediğini söyledi.

Hofreiter, Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde NSU davasında kararın açıklanmasının ardından verdiği demeçte, kararın açıklanmasıyla NSU’nun aydınlatılmasının sonlandırılmaması gerektiğini belirtti.

"2012’de Şansölye Merkel’in ve Alman hükümetinin olayın tümüyle aydınlatılması yönünde verdiği söz yerine getirilmedi." diyen Hofreiter, aydınlatmayı engelleyerek katkı sağlamayan iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatını eleştirdi.

Bundan sonra da aydınlatmanın önemli olduğunu ifade eden Hofreiter, "Karardan sonra bitiş çizgisi çekilmemesi lazım." diye konuştu.

Hofreiter, NSU'nun hala destekçilerinin bulunduğuna dikkati çekti.

Federal Meclis'te kurulan NSU Araştırma Komisyonu Üyesi ve Sol Parti Milletvekili Petra Pau, gerekçeli kararın henüz çıkmaması nedeniyle şu an kararı değerlendiremeyeceğini belirtti.

Davadan sonra da hala birçok sorunun açıkta kaldığına işaret eden Pau, Şansölye Merkel’in verdiği NSU cinayetlerini aydınlatma sözünün şimdiye kadar yerine getirilemediğine işaret etti.

NSU terör örgütü tarafından öldürülen Mehmet Kubaşık’ın kızı Gamze Kubaşık da mahkemenin verdiği kararı NSU kurbanlarının yakınları için önemli bir adım olarak gördüğünü belirterek ancak NSU’nun aydınlatılmadığını söyledi.

Kubaşık, "Bundan sonra NSU’nun diğer tüm yardımcılarının bulunmasını ve yargılanmasını ümit ediyorum." dedi.

Yeneroğlu: Almanya  vatandaşların korunması noktasında net güvence vermeli

NSU terör örgütünün katlettiği Türklerin yakınları, avukatları ve bazı siyasi isimler Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinin bugün verdiği kararı değerlendirdi. 

Duruşma sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yeneroğlu, kararla Merkel'in sözünü verdiği "suçların tüm boyutlarıyla aydınlatılması" noktasında en ufak bir adım atılmadığını söyledi. 

Yeneroğlu, ''5 sanığın dışında örneğin 20 muhbirin federal savcılık tarafından belirtilen 500 isimle ilgili davada tanıklıkları söz konusu olmadı. NSU kompleksi aydınlatılmış değil. Tam tersi Türk toplumu ve kamuoyunun bunun üzerine çok daha fazla gitmesi lazım.'' diye konuştu. 

Almanya'daki Türk toplumunun da dava sürecinde endişelerini devamlı dile getirdiğine işaret eden Yeneroğlu, ''Almanya 3 milyon vatandaş için yuva veya vatan olacaksa o zaman aşırı sağcı terörist akımlardan da bu vatandaşların korunması noktasında devlet net güvence vermeli.'' diye konuştu. 

Yeneroğlu, caydırıcı bir netice ile karşı karşıya olunmadığını ifade ederek, ''Burada (duruşma salonunda) içerde olan birçok neonazinin ailelerin olduğu bir ortamda alkış tutması tam bir skandal.'' diye konuştu.

Müdahil avukatlardan Mehmet Daimagüler de kararı temelden yanlış olarak niteledi. 

12 yıl ceza alması beklenen ancak 2 yıl 6 ay ceza alan ve bugün serbest kalan Andre E.'nin NSU kompleksinin içinde çok derinlerde aktif olduğunu belirten Daimagüler ancak mahkemenin bunu böyle görmediğini belirtti.

Daimagüler, Andre E.'nin serbest kalmasının neonazilere "sessiz kalmanın ödüllendirildiği" anlamında bir mesaj olduğunu vurguladı.

"Almanya hukuk devleti değil"

NSU tarafından 2000'de Nürnberg'te öldürülen Enver Şimşek'in kızı Semiha Şimşek ise bugünkü kararın kendilerini tatmin etmediğini dile getirerek, ''Beklenen cezanın altında kaldı, bu durum bizi üzdü. Karar okunurken aileler hakkında hiçbir yorum yapılmadı ama sanıkların aile durumları çocukları dikkate alınarak karar verildi. Bizim yaşadıklarımız hiç dile getirilmedi. Böyle bir tavır beklemiyorduk. Böyle düşük bir ceza verilmesi bizi şaşırttı. Üzüldük.'' değerlendirmesinde bulundu. 

Davanın burada kapanmadığını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuracaklarını kaydeden Şimşek, Türkiye'den de destek beklediklerinin altını çizerek, ''Bizi yalnız bırakmasınlar. Almanlar Türkiye'yi eleştirip duruyorlar. Türkiye hakkında yorum yapmasınlar. Almanya hukuk devleti değil. Kendilerine baksınlar.'' ifadelerini kullandı.

Avukat Seda Şimşek de aşırı sağcılara kötü bir sinyal verildiğine dikkati çekerek, ''Hayal kırıklığına uğradık. Bu kadar sene geldik gittik. Sanki hiçbir şey olmamış gibi oldu. Kararda ölenler ve müvekkiller hiç dile getirilmedi ama suçluların aile durumları bile kararda anlatıldı.'' diye konuştu. 

Kassel'de öldürülen Halit Yozgat'ın babası İsmail Yozgat da bu kararın kendileri için yok hükmünde olduğunu söyledi.

İslam Toplumu Milli Görüş Genel Sekreter Yardımcısı Ali Kızılkaya da verilen kararın kamu vicdanını sızlattığını dile getirdi. Davada birçok noktanın karanlıkta kaldığına işaret eden Kızılkaya, bunu gelecek için endişe verici olduğunu sözlerine ekledi. 

Muhabir: Erbil Başay-Cüneyt Karadağ

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.