Ekonomi

Türkiye'nin Karadeniz'deki çabuk adımları enerjide bağımlılığı "hızla" azaltacak

Louvain Katolik Üniversitesi Öğretim Üyesi Danila Bochkarev, "Söz konusu doğal gaz, Türkiye'nin enerji ithalat faturasını ve buna bağlı olarak enflasyonunu azaltacaktır." dedi.

Murat Temizer  | 15.06.2022 - Güncelleme : 15.06.2022
Türkiye'nin Karadeniz'deki çabuk adımları enerjide bağımlılığı "hızla" azaltacak

Ankara

Belçika'da bulunan Louvain Katolik Üniversitesi (UCLouvain) Öğretim Üyesi Danila Bochkarev, Türkiye'nin Karadeniz'deki doğal gaz keşfinden bu yana süreci oldukça hızlı ilerlettiğini belirterek, "Söz konusu sahada keşfedilen 540 milyar metreküplük gaz, enerjide dışa bağımlı konumda bulunan Türkiye'nin enerji piyasasını ciddi derecede etkileyecek kadar önemli." dedi.

Bochkarev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel piyasalarda enerjinin pahalı olduğu zamanların yaşandığını söyledi.

Enerji piyasasındaki yüksek fiyatların göz önünde bulundurulması gerektiğini anlatan Bochkarev, "Söz konusu doğal gaz, Türkiye'nin enerji ithalat faturasını ve buna bağlı olarak enflasyonunu azaltacaktır. Bu da hem enerji güvenliği hem de ticari açıdan oldukça önemli." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin Karadeniz'deki doğal gaz keşfinden bu yana süreci oldukça hızlı ilerlettiğine dikkati çeken Bochkarev, "Söz konusu sahada keşfedilen 540 milyar metreküplük gaz, enerjide dışa bağımlı konumda bulunan Türkiye'nin enerji piyasasını ciddi derecede etkileyecek kadar önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Bochkarev, Karadeniz'in doğal gaz ve petrol açısından zengin olduğuna işaret ederek, "Gelecekteki olası her yeni keşif, jeolojiye, yukarı havza maliyetlerine ve enerji fiyatları eğilimine bağlı olarak duruma göre değerlendirilmelidir." diye konuştu.

Enerji güvenliğine büyük katkı

Oxford Enstitüsü Enerji Çalışmaları Kıdemli Uzmanı Vitaly Yermakov da Türkiye'nin Sakarya Gaz Sahası'ndan ilk gazı 2023'te ulusal sisteme göndereceğini ve bunun Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü kuruluş yıl dönümü gibi önemli bir sembolik zamana denk geleceğini ifade etti.

Sakarya Gaz Sahası'nda 2030 yılına doğru maksimum üretim hacmine ulaşılabileceğini kaydeden Yermakov, "Karadeniz'deki doğal gaz keşfinin ardından ilk boruların kaynağı 13 Haziran'da yapıldı. Açık deniz sahasından Türkiye anakarasına kadar büyük derinlikte 170 kilometrelik geniş çaplı bir gaz boru hattının inşaatına başlanması, büyük ve çok karmaşık bir projenin ilk ve önemli bir adımı." dedi.

Yermakov, burada yapılan çalışmaların verdiği "coşku"nun ardından Türkiye'nin hem Karadeniz'in batı kesimindeki ekonomik bölgesinde hem de Doğu Akdeniz'de derin denizde arama sondajı çalışmalarını iki katına çıkartabileceğini vurguladı.

Türk jeologların yeni büyük açık deniz hidrokarbon yatakları keşfetmesinin olası olduğunun altını çizen Yermakov, "Böyle bir durumda Türkiye'nin enerji güvenliği önemli ölçüde güçlenir. Ayrıca ülkenin bölgedeki pozisyonu da güçlenecektir. Ancak yakın vadede piyasadaki yüksek gaz fiyatları Türkiye'nin mücadele edeceği etkenlerden biri olarak dikkati çekiyor." değerlendirmesini yaptı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın