Ekonomi

Bakan Albayrak: Güneş modülü entegre tesisi binin üzerinde istihdam sağlayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, Türkiye'nin ilk yerli güneş modülü entegre tesisinin, enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesi için kilometre taşı olacağını belirterek, "Bu yatırım binin üzerinde istihdam sağlayacak." dedi.

21.12.2017 - Güncelleme : 21.12.2017
Bakan Albayrak: Güneş modülü entegre tesisi binin üzerinde istihdam sağlayacak

ANKARA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin ilk yerli güneş modülü entegre tesisinin, enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesi için kilometre taşı olacağını belirterek, "Bugün bismillah diyerek, ilk adımı atacağımız bu yatırım binin üzerinde istihdam sağlayacak ve beraberinde yan sektörlerde de yeni iş alanlarının oluşmasına imkan verecek. Kurulacak fabrika yıllık 500 megavat ingot, wafer, 650 megavat hücre ve 800 megavat panel üretecek kapasitede olacak." dedi.

Albayrak, Malıköy Başkent Organize Sanayi Bölgesi'ndeki, YEKA-Fotovoltaik Hücre ve Güneş Modülü Fabrikası ile Ar-Ge Merkezi temel atma töreninde, tesisin enerji teknolojilerinin yerelleşmesi adına bir kilometre taşı olacağını söyledi.

"Elektrikte kurulu güç 85 bin megavat"

Bakan Albayrak, Türk ekonomisinin son 15 yılda büyürken enerji sektörünün de büyüdüğünü ve bu süreçte kamu-özel sektör tarafından 100 milyar dolarlık yatırımın hayata geçirildiğini bildirdi.

Albayrak, elektrikteki kurulu güç kapasitesinin 32 bin megavattan 85 bin megavat seviyesine çıkarıldığını aktardı.

800 megavat panel üretilecek

Albayrak, söz konusu güneş enerjisi projesini hem enerji teknolojilerine bağımlılığı azaltacak, hem de Türkiye'nin potansiyelini değerlendirerek ihracatçı konuma geçebileceği bir endüstri olarak planladıklarını anlattı.

Bu kapsamda dünyanın en büyük fotovoltaik güneş enerjisi üretim alanını çok özel bir şartnameyle ihaleye açtıklarını anımsatan Albayrak, şunları söyledi:

"Şartnamemizin özelliği, teknoloji transferini, bu teknolojilerde Türkiye’yi üretim üssü haline getirmeyi öncelik olarak belirlemesi oldu. Bunun için ilk yıl yüzde 60, ikinci yıl yüzde 70 oranında yerlilikle gerçekleştireceğiz. Buranın altını çizmek isterim, fason üretim veya montaj değil, doğrudan teknoloji üretimi yapacak fabrikayı ve yüzde 80’i Türk mühendislerden oluşacak Ar-Ge merkezini şart koyduk. Yarışma sonunda, yerlilik oranlı destekle bugün Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması'nda (YEKDEM) kilovatsaat başına yaklaşık 20 dolar/cent ödediğimiz fiyatı, 6,99 dolar/cente indirip tarihi bir düşüş sağladık. Ülkemizin, insanımızın potansiyelinin farkındayız. Çok yakın bir zamanda Türkiye, en ileri teknoloji olan bu alanda dünyada söz sahibi ülkeler arasına girecektir."

Modül fabrikasını takiben kurulacak Ar-Ge merkezi ve 20 milyon metrekarelik alana inşa edilecek bin megavatlık güneş enerjisi santralinin sektöre de dinamizm katacağını belirten Albayrak, "Bugün bismillah diyerek, ilk adımı atacağımız bu yatırım binin üzerinde istihdam sağlayacak ve beraberinde yan sektörlerde de yeni iş alanlarının oluşmasına imkan verecek. Kurulacak fabrika yıllık 500 megavat ingot, wafer, 650 megavat hücre ve 800 megavat panel üretecek kapasitede olacak." ifadelerini kullandı.

"Birileri ellerine tutuşturulan kağıtları sallayacak..."

Albayrak, Türkiye'nin insan kaynağına ve enerjisine güvenerek ilerleyeceklerini ve bu yolda kimseyi mahcup etmeyeceklerini vurgulayarak, "Birileri laf üretecek, biz iş üreteceğiz. Birileri ellerine tutuşturulan kağıtları sallayacak, millete parmak sallayacak, milletin duruşunu sorgulayacak. Biz hizmetin bayrağını sallayacağız." dedi. 

Muhabir: Nuran Erkul Kaya

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın