ABD ve İsrail'in İran'a 28 Şubat'ta saldırmasıyla başlayan ve İran'ın da bu iki ülke ve Körfez ülkelerine yönelik misillemeleriyle başlayan krizde, hava sahalarının kapanmasıyla Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) mahsur kalan İtalyan vatandaşlarından 200 lise öğrencisi, akşam saatlerinde Milano'ya ulaştı.
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
İtalya hükümetinin girişimleri doğrultusunda, uluslararası bir öğrenci kongresi için bir süredir BAE'de bulunan 200 öğrenci, Etihad Havayollarının "charter" seferiyle bu akşam Abu Dabi'den Milano Malpensa Havalimanı'na geldi.
Öğrencileri, aileleri ve yakınları karşılarken, havalimanında büyük sevinç yaşandığı gözlendi. Bazı anne ve babaların gözyaşlarını tutamadığı, bazılarının da tezahüratlarda bulunduğu görüldü.
Öğrencilerden Tommaso, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BAE'de geçirdiği bu süreçte sakin kaldığını belirterek, şunları söyledi:
"BAE hükümeti süreci mükemmel şekilde yönetti. Elbette akşam saatlerinde biraz daha fazla korkuyorduk. Üzerimizden geçen tüm roketleri gördük ancak tekrar ediyorum, doğrudan bize yönelik değillerdi. Şehirde yaşananlar, hedefli saldırılardan değil, önleme sistemlerinden kaynaklandı. Yani bir acil durum söz konusuydu ama iyi yönetildi ve olumlu şekilde sonuçlandı."
Kendileri için en zorunun ilk akşam olduğunun altını çizen Tommaso, "Durumu nasıl idare edeceğimizi henüz tam anlamamıştık, bu yüzden biraz daha tedirgindik. Ama sonra her şey adım adım düzene girdi ve sonuçta her şey yolunda gitti." dedi.
İsmini vermek istemeyen bir İtalyan kız öğrenci ise "Devlet kurumları bize çok yakın oldu bu süreçte özellikle İtalyan hükümeti ama yerel kurumlar da büyük işbirliği yaptı ve böylece hepimiz evimize dönebildik." ifadelerini kullandı.
İtalya, Körfez ülkelerindeki vatandaşlarını tahliye etmeyi sürdürüyor
— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) March 4, 2026
▪️ ABD-İsrail'in İran'a yönelik saldırılarının ardından başlayan krizde, hava sahalarının kapanmasıyla İtalyan vatandaşlarından 200 lise öğrencisi, Birleşik Arap Emirlikleri’nde mahsur kaldı
▪️ Uluslararası… pic.twitter.com/b651SpBpxN
Biraz korktuklarını belirten öğrenci, "Gergin anlar yaşandı ama sonunda evdeyiz ve önemli olan da bu. 28 Şubat-1 Mart'ta durum daha zorluydu. Sirenler birkaç kez çaldı, sığınaklara inmek zorunda kaldık. Sonunda her şey iyiye gitti, durumu idare etmeyi de biraz öğrendik ve şimdi daha sakin hissediyoruz." diye konuştu.
Çocuğunu karşılamak üzere Malpensa Havalimanı'na gelen bir anne de bu tahliye sürecinin güvenli şekilde yönetilmiş olmasına rağmen yine de bir anne olarak çocuğu için çok korktuğunu belirtti.
İtalya, bölgede hava sahasının kapanmasının ardından ilk olarak, Dubai'den karayoluyla Umman'ın başkenti Maskat'a gelenlerden 127 kişiyi, 2 Mart'ta "charter" seferle Roma'ya getirmişti.
Bu arada, İtalyan basını da 2 Mart'tan bu yana, BAE ve Umman üzerinden İtalya'ya tahliye uçuşlarıyla getirilenlerin sayısının 500'ü geçtiğini paylaştı.
Başbakan Giorgia Meloni, dün yaptığı açıklamada, krizde önceliklerinin bölgedeki İtalyan vatandaşlarının güvenliği olduğunu belirtmişti.
İtalya, Orta Doğu'daki krizin başından bu yana yaklaşık 2 bin 500 vatandaşını tahliye etti
İtalya Dışişleri Bakanlığı, ABD ve İsrail'in 28 Şubat'ta İran'a saldırısıyla başlayan ve İran'ın Körfez ülkelerini de kapsayan misillemeleriyle gelişen kriz dolayısıyla yaklaşık 2 bin 500 İtalyan vatandaşının bölge ülkelerinden tahliye edildiğini bildirdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Oman Air hava yolları firmasına ait iki "charter" seferinin 249 kişiyle Umman'ın başkenti Maskat'tan Roma'ya doğru yola çıktığı belirtildi.
Açıklamada, "Bunlarla, son saatlerde Abu Dabi, Riyad ve Maskat'tan, İtalya Dışişleri Bakanlığının kolaylaştırdığı ticari uçuşlar ve özel olarak rezerve edilen seferlerle yaklaşık 2 bin 500 İtalyan ülkeye döndü." ifadesi kullanıldı.
İtalyan diplomatik temsilcilikleri vasıtasıyla ilerleyen günlerde, Abu Dabi (BAE), Dubai (BAE), Maskat (Umman), Riyad (Suudi Arabistan), Male (Maldivler) ve Kolombo'dan (Sri Lanka) İtalya'ya doğru yeni tahliye uçuşlarının da organize edileceği belirtilerek, bu uçuşlara katılmak isteyenlerin, Bakanlığın sitesinden kayıt olmaları ve yapılan duyuruları takip etmeleri gerektiği vurgulandı.
Güney Kore, Orta Doğu'daki 141 vatandaşını kara yoluyla üçüncü ülkelere tahliye etti
Güney Kore'nin, ABD ve İsrail'in İran'a saldırıları sürerken İran, İsrail ve bölgedeki diğer ülkelerden 141 vatandaşını üçüncü ülkelere tahliye ettiği bildirildi.
Yonhap'ın Güney Kore Dışişleri Bakanlığı açıklamasına dayandırdığı haberine göre, Orta Doğu'daki Güney Korelilerin kara yoluyla üçüncü ülkelere tahliyeleri sürüyor.
İsrail'den 113, İran'dan 24, Bahreyn ve Irak'tan 4 Güney Koreli kara yoluyla Mısır ve Suudi Arabistan gibi üçüncü ülkelere tahliye edildi.
Bu kişilerin, Güney Kore'ye dönmeleri için çalışmalar sürüyor.
ABD, Kore Kuvvetlerinin Orta Doğu'ya konuşlandırılabileceği iddiaları yanıtlanmadı
Güney Kore Savunma Bakanlığı Sözcüsü Chung Binna, Bakan Ahn Gyu-back'in, İran'daki vatandaşlarının tahliyesinde "askeri varlıkların kullanılması" için hazırlıklı olunması çağrısına ilişkin açıklama yaptı.
Chung, Güney Korelilerin tahliyesi için uçak gönderilip gönderilmeyeceğine ilişkin soru üzerine, bu olasılık için hazırlandıklarını ancak böyle bir askeri talimatın henüz verilmediğini söyledi.
Ayrıca, ABD Kore Kuvvetlerinin (USFK) geçici olarak Orta Doğu'da konuşlandırılıp konuşlandırılmayacağına ilişkin soruya doğrudan yanıt vermeyen Chung, bu konuda ABD ile "iletişimde olacaklarını" ifade etti.
Chung, USFK'nin misyonunun, Güney Kore ordusu ile koordineli olarak Kore Yarımadası ile bölgede "barış ve güvenliğe katkı sağlamak" olduğunu kaydetti.
Güney Kore basınında, Kore Yarımadası'ndaki USFK varlıklarının bir kısmının Orta Doğu'ya gönderilebileceği iddiaları yer almıştı.
İngiltere ve İrlanda, Umman ve BAE'deki vatandaşlarını tahliyeye başlıyor
İngiltere Dışişleri Bakanlığı, bu gece Umman'daki İngiliz vatandaşlarını tahliye edeceğini, İrlanda ise Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Dubai kentindeki vatandaşlarının tahliyesinin bugün başlayacağını açıkladı.
İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Umman'daki İngiliz vatandaşlarını tahliye edecek ilk uçuşun bu gece yapılacağı bildirildi.
Yerel saatle 23.00'de (TSİ 22.00) yapılacak uçuşa yalnızca Dışişleri Bakanlığı tarafından temasa geçilen vatandaşlar, geçerli İngiltere vizesi bulunan eşleri ve 18 yaş altındaki çocuklarının kabul edileceği aktarıldı.
Önceliğin dezavantajlı yolculara verileceği belirtilen açıklamada, BAE'de olduğunu belirttiği halde sonra Umman'a geçen vatandaşların, Umman'da olduğunu bildirmesi gerektiği de vurgulandı.
İrlanda Dışişleri, Ticaret ve Savunma Bakanı Helen McEntee de ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundan açıklama yaparak tahliyelere başlayacaklarını duyurdu.
McEntee, "Emirates Hava Yolları, Dubai'den (İrlanda'nın başkenti) Dublin'e bir uçuş gerçekleştirme kararı aldı. Hava yolu şirketiyle temas halindeyiz. Uçuşları iptal edilen yolcularla doğrudan temas kuracaklar." dedi.
Kanada'dan Orta Doğu'daki vatandaşlarının tahliyesi için Umman'ın hava sahasını kullanma talebi
Kanada, Orta Doğu'daki vatandaşlarının tahliyesi için Umman'dan hava sahasını kullanma talebinde bulunduğunu bildirdi.
Toronto Star gazetesinin haberine göre, Kanada Dışişleri Bakanı Anita Anand, önceliklerinin Orta Doğu'daki Kanadalıların güvenliğini sağlamak olduğunu vurgulayarak, Umman'ın uygun bir hava sahasına sahip olduğunu ifade etti.
Anand, bu kapsamda Ummanlı mevkidaşıyla yaptığı görüşmede, hava sahasının kullanımı için resmi izin talebinde bulunduğunu belirtti.
Orta Doğu'daki birçok meslektaşıyla temas halinde olduğunu kaydeden Anand, "Kanadalıların bu ülkelerde gerekli desteği alabilmelerini sağlamak için çalışıyoruz." ifadesini kullandı.
Kanada'nın resmi duyurularının yayımlandığı Global Affairs Canada (GAC) sitesine göre, Orta Doğu'da 97 binden fazla Kanadalı bulunuyor.