Dünya

Sudan, İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda anlaştıklarını açıkladı

Sudan Dışişleri Bakanı Ömer Kameruddin, geçiş hükümetinin İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesini kabul ettiğini ancak anlaşmanın yürürlüğe girmesinin yasama organının yetkisinde olduğunu açıkladı.

Ömer Erdem  | 25.10.2020 - Güncelleme : 25.10.2020
Sudan, İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda anlaştıklarını açıkladı

Hartum

Bakan Kameruddin, Sudan resmi haber ajansı SUNA’da yer alan açıklamasında, "Normalleşme konusunda anlaştık, onay yasama organında. Normalleşme süreci, yasama meclisinin kurulması ile anayasal yapının tamamlanmasının ardından gerçekleşecek." ifadesini kullandı.

Birçok kararın yürürlüğe girmesinin (henüz kurulmayan) yasama meclisine bağlı olduğunu belirten Kameruddin, önemli olanınsa İsrail ile normalleşme konusunda bir anlaşmaya varılması olduğunu söyledi.

Kameruddin, ülkesinin normalleşmeden ekonomi, teknoloji, enerji ve altyapı alanında fayda sağlayacağını kaydetti.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da ABD’nin Sudan’ı terörü destekleyen devletler listesinden çıkarmasının memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Karar, Sudan’ın uluslararası topluma yeniden entegre olmasının önünü açan, ekonominin toparlanmasına yardımcı olacak tarihi bir adım. Eski rejimin izlediği politikalar, ülkeyi uluslararası toplumdan izole etti. Bu durum, tarihi boyunca terörizmle ilgisi olmayan Sudan halkı üzerinde zararlı etkiler bıraktı. Sudan’ın terörü destekleyen ülkeler listesinden çıkartılması halkı için onur mücadelesinde zafer anlamına geliyor, demokrasiye geçişi, aşırılık ve terörizmle mücadeleyi destekliyor."  

Sudan'da iktidar ortakları arasında "İsrail ile normalleşme" çatlağı

Sudan’da Egemenlik Konseyi Üyesi Sıddık Tavır, İsrail ile normalleşmenin, iktidar ortaklarının uzlaşısıyla değil, Konsey Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ve Başbakan Abdullah Hamduk tarafından bireysel olarak alınan bir karar olduğunu söyledi.

Tavır, Al Jazeera kanalına verdiği röportajda, "Egemenlik Konseyi ile kabinenin normalleşme kararına ilişkin anlaştığına dair açıklamalar gerçeği yansıtmıyor. Normalleşme resmi kurumlar vasıtasıyla gerçekleştirilmedi, Burhan ve Hamduk’un bireysel olarak aldığı bir karar." ifadesini kullandı.

Tavır, kararla ilgili iktidar ortakları arasında fikir ayrılıkları bulunduğunu belirtti.

Sudan hükümetinin İsrail ile diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması konusunda anlaştıklarını açıklamasının ardından iktidar ortağı partilerin de aralarında olduğu birçok siyasi grup karara tepki göstermişti.

Egemenlik Konseyi Üyesi Sıddık Tavır’ın da mensubu olduğu iktidar ortaklarından Arap Sosyalist Baas Partisi İsrail ile normalleşmeye tamamen karşı çıkıyordu.

Sudan Dışişleri Bakanı Ömer Kameruddin, geçiş hükümetinin İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesini kabul ettiğini ancak anlaşmanın yürürlüğe girmesinin yasama meclisinin kurulması ile anayasal yapının tamamlanmasının ardından gerçekleşeceğini, konunun parlamentonun onayına bağlı olduğunu kaydetmişti

İsrail ile normalleşen son ülke Sudan oldu

Başta Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olmak üzere Körfez ülkeleri ile İsrail arasında uzun süredir perde arkasında yürütülen temas süreci, ABD Başkanı Donald Trump'ın 13 Ağustos'ta BAE'nin, 11 Eylül'de de Bahreyn'in İsrail ile normalleşme anlaşmasına vardığını açıklamasıyla aleni hale gelmişti.

Beyaz Saray'da 15 Eylül'de düzenlenen resmi törende, İsrail ile BAE ve Bahreyn arasında "ilişkilerin normalleştirilmesine" yönelik anlaşmalar imzalanmıştı.

Trump, cuma günü Oval Ofis'te yaptığı açıklamada, Sudan'ın da İsrail ile barış yapmak ve ilişkilerini normalleştirmek konusunda anlaşmaya vardığını duyurmuştu.

Bunun hemen öncesinde Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Trump'ın Sudan'ı "teröre destek veren ülkeler" listesinden çıkarma kararını imzaladığı bildirilmişti.

Söz konusu adımın Sudan'ın "terör kurbanlarına 335 milyon dolarlık ödeme yapması"nın hemen ardından atıldığına işaret edilen açıklamada, Hartum yönetimine gösterdiği anlayış için teşekkür edilmişti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.