Dolar
32.37
Euro
35.01
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,540.00
BTC/USDT
69,962.00
BIST 100
9,087.63
Dünya

'Musul'da toplu Hristiyan mezarları olduğundan şüpheleniyoruz'

ABD merkezli Irak İnsan Hakları Derneği Başkanı Murad, Irak'taki Hristiyanlara DAEŞ kadar hiçbir tarafın zarar vermediğini belirterek, "Musul'da toplu mezarların olmasından şüpheleniyoruz." dedi.

21.04.2016 - Güncelleme : 21.04.2016
'Musul'da toplu Hristiyan mezarları olduğundan şüpheleniyoruz'

ERBİL - İDRİS OKUDUCU

ABD merkezli Irak İnsan Hakları Derneği Başkanı Hamid Murad, Irak'taki Hristiyanlara terör örgütü DAEŞ kadar hiçbir tarafın zarar vermediğini belirterek, "Musul ovasında Hristiyanlara ait toplu mezarlarının olmasından şüpheleniyoruz." dedi.

Murad, Irak'taki şiddet ve çatışma ortamından etkilenen Hristiyanların durumuna ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Irak'taki Hristiyanların 1980'li yılların başına kadar çoğunlukla başkent Bağdat ve Musul'da yaşadıklarını hatırlatan Murad, "Irak-İran savaşı öncesi sayıları bir milyon 500 bin olan Hristiyanlar, savaşın başlamasıyla birlikte ekonomik ambargo ve Saddam'ın baskılarından dolayı ülkeden kaçmaya başladı. O dönem, sayıları 850 bine kadar düştü." dedi.

"Hristiyanların sayısı şu anda 350 bini geçmiyor"

Irak'ın 2003 yılında işgal edilmesinden sonra Hristiyanların ülkeden kaçışlarının hız kazandığını aktaran Murad, "Hristiyanların kaçırılması ve kiliselerin hedef alınmasından dolayı yüzde 60'ı kaçmak zorunda kaldı, şu anda sayıları 350 bini geçmiyor." diye konuştu.

Murad, terör örgütü DAEŞ'in 10 Haziran 2014'te Musul'u ele geçirmesinden, diğer etnik ve dini azınlıklar gibi Hristiyanların da doğrudan etkilendiğini belirtti.

Irak'taki Hristiyanların en çok bu dönemde zarar gördüğünü belirten Murad, DAEŞ'in etnik ve dini azınlıklara karşı işlediği suçların Musul'un tamemen kurtarılmasından sonra ortaya çıkacağını vurgulayarak şunları ifade etti:

"Musul'u kurtarma operasyonu başarılı bir şekilde sonuçlanırsa, Hristiyanlara karşı yapılan suçların hepsi ortaya çıkacaktır. Musul ovasında Hristiyanlara ait toplu mezarlarının olmasından şüpheleniyoruz. Peşmerge veya başka bir güç, bölgede ilerleme kaydettiği zaman toplu mezarlar bir bir ortaya çıkıyor. İşlenen büyük suçları, kent tamamen kurtulduğu zaman göreceğiz."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın