Esra Taşkın
04 Mayıs 2026•Güncelleme: 04 Mayıs 2026
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, dün Ermenistan'ın başkenti Erivan'da düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) Zirvesi öncesi basın mensuplarına açıklama yaptı.
Macron, iki ülke arasında sağlanan geçici ateşkesin ardından ABD Başkanı Donald Trump ve İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile görüştüğünü belirterek, "Ateşkes, Lübnan'ı ve Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılmasını kapsamalıydı." görüşünü paylaştı.
"Güç kullanılarak yapılan herhangi bir operasyona katılmayacağız"
Paris'te 17 Nisan'da Hürmüz Boğazı'nda seyrüsefer özgürlüğünün tesisine ilişkin konferans düzenlendiğine işaret eden Macron, "Aynı gün ABD'de Hürmüz Boğazı'nda abluka ilan edildi." dedi.
"ABD, Hürmüz Boğazı'nı yeniden açmaya hazırsa bu, çok iyi. Başından bu yana bunu talep ediyoruz ancak bana göre net olmayan bir çerçevede, güç kullanılarak yapılan herhangi bir operasyona katılmayacağız." ifadesini kullanan Macron, boğazın yeniden açılması için bir misyon oluşturduklarını ve bunun askeri planlamasının İngiltere'nin başkenti Londra'da yapıldığını söyledi.
Hürmüz Boğazı ile ilgili Macron, "İran ile ABD arasında koordineli bir şekilde yeniden açılmasını istiyoruz. Bu, Hürmüz Boğazı'nın kalıcı olarak açılmasını ve kısıtlama ile giriş ücreti olmadan seyrüsefer özgürlüğünün sağlanmasının tek çözümü." değerlendirmesinde bulundu.
Macron, Lübnan'da ateşkese uyulmasının hayati olduğunu, tarafların bu konuda taahhütlerde bulunduğunu vurgulayarak "Geçtiğimiz gece yine onlarca ölüm oldu." dedi.
Avrupalıların kendi güvenlik çözümlerini inşa etmekte olduklarına dikkati çeken Macron, şunları dile getirdi:
"2022'de Avrupa Siyasi Topluluğu'nu oluşturarak bunu yapmaya karar verdik. Ukrayna'ya güvenlik garantileri sağlayabilmek için Gönüllüler Koalisyonu'nu inşa ederek bunu yapmaya karar verdik. Hürmüz'ün kurtarılması için düzenlenen özel operasyon ve misyonla yaptığımız şey, tam olarak buydu."
Macron, Avrupalıların "kendi kaderlerini ellerine" aldıklarını, savunma ve güvenlik harcamalarını artırdıklarını ve ortak çözümler üzerinde çalıştıklarını belirterek, bunu kimseye tepki olarak yapmadıklarının altını çizdi.
Macron, Avrupalıların Hürmüz Boğazı'nın açılmasını kolaylaştırabileceğini savundu
Macron, Ermenistan'ın başkenti Erivan'da düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) 8. Zirvesi'nin açılış oturumunda yaptığı konuşmada, dışa ciddi bağımlılıkları olan sektörlerde stratejik özerkliklerini güçlendirmeleri gerektiğini kaydetti.
Macron, bu bağımlılıkların bedelini son yıllarda hem Kovid-19 döneminde maske ve bazı tıbbi malzemeler konusunda hem de Rusya-Ukrayna Savaşı'nda gaz konusunda ödediklerini söyledi.
"Savunma ve güvenlik konusunda ABD şemsiyesinden bahsettiğimizde bağımlılıklarımızın bedelini ödüyoruz." diyen Macron, aynı şekilde Çin'e olan bağımlılıklarının da muhtemelen bir bedeli olacağını belirtti.
AST zirvesine davet edilen ilk Avrupa dışı ülke olan Kanada'nın zirveye katılımıyla ilgili olarak Macron şu değerlendirmelerde bulundu:
"Eğer (Kanada Başbakanı Mark Carney) Mark buradaysa, bu kendisini Avrupalılara daha yakın hissettiğindendir. Hep birlikte olduğumuz ve birlik içinde olmamız gerektiğini düşündüğümüz içindir. Çünkü bu alanların hepsinde Amerikan dayanışmasının sorgulanamaz olduğu söylendiğinde bile bir tür şüphe ya da soru işareti ortaya çıkıyor."
Macron, Avrupalıların işbirliklerini çeşitlendirmesi gerektiğini savunarak, "Karşı karşıya olduğumuz başlıca risklerden biri, özellikle Çin ve ABD arasındaki yüzleşmenin hızlanmasıdır." dedi.
"İranlılara karşı saf değiliz ancak onlara karşı savaşta da değiliz"
Macron, böyle bir durumun Avrupalıların bağımlılıklarını daha hızlı görünür hale getirebileceğini belirterek, "Körfez'e, Asya ülkelerine, Latin Amerika'ya veya Afrika'ya baktığımızda sadece öngörülebilir ortakların olmasını istediklerini görüyoruz." ifadesini kullandı.
ABD ve İran'ın Avrupalılara güvendiğini savunan Macron, "İranlılara karşı saf değiliz ancak onlara karşı savaşta da değiliz. Bu da Hürmüz Boğazı'nın yeniden serbest bir şekilde açılmasını kolaylaştırmak için diplomatik, askeri, ekonomik ve mali imkanlar sunabileceğimiz bir ortam oluşturuyor. Hazırlamakta olduğumuz strateji tam olarak bu." diye konuştu.
Bu konuyla ilgili geçen hafta İngiltere'nin başkenti Londra'da bir planlama çalışması yapıldığını kaydeden Macron, Hürmüz Boğazı'ndaki deniz yollarını yeniden açmak için Avrupalıların güvenilir ortaklar olduğunu söyledi.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın son yıllardaki siyasi yaklaşımını "etkileyici" bulduğunu söyleyen Macron, "Dürüst olalım, 8 yıl önce kimse buraya gelmezdi." dedi.
Ermenistan makamlarının AST Zirvesi vesilesiyle birçok ülkeyi ilk kez ülkelerinde ağırladığını anlatan Macron, "8 yıl önce burası birçok ülke tarafından Rusya'nın uydusu olarak görülüyordu." diye konuştu.
Macron, Paşinyan'ın bu yüzden riskleri ortadan kaldırmaya ve ülkesini barışa yönlendirmeye karar verdiğini kaydetti.