İran'dan İsrail’e yeni füze saldırı dalgası başlatıldı

İsrail'in yeni bir saldırı dalgası başlattığını duyurmasının ardından İran'ın başkenti Tahran'da patlamalar meydana geldi. İran'dan ise İsrail'e yeni füze saldırısı dalgası başlatıldığı bildirildi.

Yerel medya da Lübnan'daki Hizbullah örgütünün, söz konusu saldırılarla eş zamanlı olarak İsrail'e insansız hava aracı (İHA) saldırısı başlattığını paylaştı.

Öte yandan, İsrail'in başkenti Tel Aviv başta olmak üzere geniş bir bölgede cep telefonlarında İran’dan gelen balistik füze saldırısına ilişkin uyarı alarmları çaldı. Söz konusu bölgelerdeki İsraillilere sığınaklara gitme çağrısı yapıldı.

📲 Artık haberler size gelsin
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı

İsrail ordusu, İran’dan yeni füze saldırısının başlatıldığını açıkladı

İsrail ordusu, ABD ile birlikte saldırılar düzenledikleri İran'dan yeni füze saldırısı tespit edildiğini duyurdu.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, savunma sistemlerinin İran'dan atılan füzeleri engellemek için devreye girdiği belirtildi.

Öte yandan İsrail'in başkenti Tel Aviv dahil geniş bir bölgede cep telefonlarında İran'dan atılan füze saldırısına ilişkin uyarı mesajları çaldı. Alarmların çaldığı bölgelerdeki halka sığınaklara gidilmesi uyarısı yapıldı.

ABD-İsrail’in İran’a saldırılarının başladığı 28 Şubat’tan bu yana Hizbullah ile İran bugün ilk kez eş zamanlı misilleme saldırısı düzenlemişti.

İsrail'in birçok bölgesinde sirenler çaldı

İsrail ordusunun, ABD ile saldırılar düzenlediği İran'dan misilleme saldırısı tespit edildiğini duyurmasının hemen ardından ülke genelinde sirenler çaldı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İran tarafından gerçekleştirilen misillemenin önlenmesi için hava savunma sistemlerinin devreye girdiği bildirildi.

Açıklamada, İç Cephe Komutanlığının, halka sığınaklara girmesi yönünde uyarılar yaptığı belirtildi.

İsrail basını, işgal altındaki Doğu Kudüs dahil olmak üzere Tel Aviv ve pek çok kentte sirenlerin çaldığını aktardı.

ABD-İsrail’in İran’a saldırılarının başladığı 28 Şubat’tan bu yana Hizbullah ile İran bugün ilk kez eş zamanlı misilleme saldırısı düzenlemişti.

İsrail ordusu sabah saatlerinde Tahran'a saldırı dalgası başlatmıştı

İsrail ordusu, Tahran'da İran yönetimine ait altyapı hedeflerine geniş saldırı dalgası başlattığını duyurdu.

İsrail ordusunun açıklamasının ardından, Tahran'da yeni patlamalar yaşandı.

Bölgedeki AA muhabirinin aktardığına göre, Tahran'ın doğusunda en az 2 büyük patlama duyulurken, söz konusu bölgelerden dumanlar yükseldi.

Saldırılarda hedef alınan yer ve hasara ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. 

İsrail ordusu: Tahran'daki Mihrabad Havalimanı'nı vurduk

İsrail ordusu, İran'ın başkenti Tahran'da yer alan Mihrabad Havalimanı'ndaki hava savunma sistemlerini imha ettiklerini açıkladı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, kısa süre önce İsrail jetlerinin düzenlediği hava saldırısında Mihrabad Havalimanı'nın hedef alındığı aktarıldı.

Açıklamada, hedef alındığı duyurulan Mihrabad Havalimanı’nın görseli de paylaşıldı.

İsrail ordusu, İran'a saldırılarda 5 binden fazla mühimmat kullandığını açıkladı

İsrail ordusu, ABD ile birlikte İran'a karşı saldırıların 28 Şubat sabahı başlatılmasından beri 5 binden fazla mühimmat kullandığını açıkladı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İran geneli ve başkent Tahran çevresinde hava üstünlüğünün genişletildiği ileri sürüldü.

İran'a ait hava savunma sistemlerine düzenlenen görüntülerin paylaşıldığı açıklamada, saldırıların başından beri 5 binden fazla mühimmat kullanıldığı belirtildi.

Öte yandan, İsrail ordusu, İran'a akşam saatlerinde gerçekleştirilen geniş çaplı saldırı dalgasında Tahran'ın doğusunda bir askeri üssün hedef alındığını iddia etti.

Söz konusu tesiste başta İran Devrim Muhafızları Ordusu olmak üzere tüm İran güvenlik kurumlarının temsilcilerinin olduğunu ileri süren İsrail, saldırıların devam edeceği mesajı verdi.

İsrail ordusu, bir başka açıklamada, F-35i tipi savaş uçaklarının İran'a ait balistik füze yüklü bir füze rampasını imha ettiği görüntüyü paylaştı.

Açıklamada, fırlatma sahalarının ve füze rampalarının hedef alınmaya devam edeceği belirtildi.

İsrail'in, İran'da halk ayaklanmasının yolunu açacak hedefleri bombaladığı iddia edildi

İsrail’in, İran’a yönelik hava saldırılarında Tahran hükümetini devirmek amacıyla halk ayaklanmasının yolunu açarak ülkedeki iç güvenlik kurumları ve ilgili üst düzey yetkilileri hedef aldığı ileri sürüldü.

Wall Street Journal (WSJ) gazetesine göre İsrail, hava saldırılarında hedefleri İran’da halk ayaklanmasını teşvik edecek şekilde seçiyor.

İsrail ordusu, başta İran Devrim Muhafızları ve Besic güçlerinin karargahları olmak üzere İran’a yönelik hava saldırılarında Tahran hükümetini devirmek için halk ayaklanmasının yolunu açacak hedefleri bombalıyor.

Ancak İranlı analistler, ülkedeki rejim değişiminin sadece hava gücüyle mümkün olmayacağı değerlendirmesinde bulunuyor.

Uluslararası Kriz Grubu'ndaki İran projesinin direktörü Ali Vaez, "Eğer amaç, hava saldırılarının yukarıdan işi bitireceği, İranlıların ise aşağıdan tamamlayacağı yönündeyse, bu açık bir tarihsel modele dayanmayan bir bahistir." ifadesini kullandı.

Vaez, ayrıca bu planlarda, İran İslam Cumhuriyeti gibi köklü otoriter sistemlerin direncinin de göz ardı edildiği değerlendirmesinde bulundu.

İran'daki Kürt nüfus Tahran'a karşı desteklenmeye çalışılıyor

ABD-İsrail ortak askeri saldırıları, İran'ın batısında Kürt nüfusun ağırlıkta olduğu bölgelerdeki İran’a ait güvenlik yapılarını da hedef alıyor.

Norveç merkezli ve İran'ın Kürt nüfusuna odaklanan bir insan hakları grubu olan Hengaw İnsan Hakları Örgütü, Sanandaj kentindeki ABD-İsrail saldırılarında, İran Devrim Muhafızları tarafından kontrol edilen polis karakollarının hedef alındığını belirtti.

Kürt ve diğer etnik azınlıkların sınır bölgesinde yaşamaları ve silahlı olmaları nedeniyle İran yönetimi için tehdit oluşturduğu, ayrıca sınır güvenliğinin zayıflaması durumunda İran'a geçebilecek Irak'taki İranlı Kürt savaşçılarının varlığına dikkat çekiliyor.

WSJ’ye konuşan ABD’li yetkililer, Başkan Donald Trump’ın İran'da rejimi devirmek amacıyla silahlanmaya hazır grupları desteklemeye açık olduğunu, söz konusu grupların İran'da ABD için kara kuvvetlerine dönüştürülebileceğini belirtiyor.

Ancak analistler, yabancı bir askeri müdahalenin, Tahran’ı zayıflatsa bile, özellikle sivil ölümlerde devam eden artışlar nedeniyle, ülkede iç güvenliği sağlayan İran Devrim Muhafızları’nın ve Besic kuvvetlerinin popülaritesini daha da artırmaya yardımcı olabileceği uyarısında bulunuyor.

Diğer yandan Amerikan CNN televizyonu da ABD'li kaynaklara dayanarak, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatının (CIA), İran'da ayaklanma çıkarmak amacıyla ülkedeki muhalif Kürtleri silahlandırmaya çalıştığını iddia etmişti.

Söz konusu kaynaklar, ABD yönetiminin, İranlı muhalif gruplar ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (İKBY) sığınan İranlı Kürt muhalefet temsilcileriyle, askeri destek sağlanması konusunda aktif görüşmeler yürüttüğünü öne sürmüştü.

Görüşmelerde bölgedeki Kürtlerin ABD ve İsrail’in desteği ile İran'da belirli bir alanı ele geçirerek İsrail için "tampon bölge" oluşturup oluşturamayacağı olasılığı üzerinde konuşulduğu iddia edilmişti.

“Besic Direniş Gücü”, Ayetullah Humeyni tarafından Kasım 1979’da İran’da kurulan gönüllü bir milis gücüdür. İslam Devrimi Muhafızları Ordusu bünyesinde faaliyet gösteren Besic güçleri, çoğunlukla devlete bağlı gönüllü gençlerden oluşur.

İran Sağlık Bakanlığı: ABD-İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 867'ye yükseldi

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Kermanpur, ABD-İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 867’ye yükseldiğini açıkladı.

İranlı İşçiler Haber Ajansına (ILNA) göre, Kermanpur konuya ilişkin bilgi verdi.

Kermanpur, "Son olayda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 867, yaralanan 5 bin 946 kişiden 2 bin 184'nün tedavisi çeşitli hastanelerde sürüyor." dedi.

İranlı yetkili, ABD-İsrail saldırılarında ölenlerden, yüzde 12'sinden fazlasını kadınların oluşturduğunu kaydetti.

İsrail basınına göre ordu, İran'a saldırıları en az 1 veya 2 hafta daha sürdürmeyi planlıyor

İsrail ordusunun, İran'a düzenlediği saldırıları, yönetimi sistematik olarak zayıflatmak amacıyla en az bir veya iki hafta daha sürdürmeyi planladığı öne sürüldü.

The Times of Israel gazetesine göre, İsrail ordusunun en az bir veya iki hafta daha sürdüreceği saldırılarda İran yönetimine ait binlerce hedefi vuracağı aktarıldı.

İsrail’in İran yönetimini ve askeri tesislerini sistematik olarak zayıflatmayı hedeflediği vurgulandı.

Öte yandan İsrail ordusundan yetkililerin ABD ile birlikte başlattıkları saldırının ardından İran'ın misillemesine hedef olan Körfez ülkelerinin saldırılara katılacağı değerlendirmesinde bulunduğu iddia edildi. 

Bağdat’ta ABD üssüne İHA saldırısı

Irak’ın başkenti Bağdat’ta, Uluslararası Bağdat Havalimanı’ndaki ABD üssüne insansız hava aracı (İHA) ile saldırı düzenlendiği bildirildi.

Irak’ta yayın yapan Alsumaria TV’nin haberine göre, Uluslararası Bağdat Havalimanı’nda bulunan ABD Victoria Üssü’ne İHA'yla gerçekleştirilen saldırıda maddi hasar ve can kaybı yaşanmadı.

Irak makamlarından konuyla ilgili henüz herhangi bir açıklama yapılmadı.

Erbil’de, ABD Başkonsolosluğu ile üssüne atılan SİHA’lar imha edildi

ABD’nin Erbil Başkonsolosluğu binası ve Erbil Havalimanı'na silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) yapılan saldırılar nedeniyle kentte şiddetli patlama sesleri duyuldu.

ABD’nin Erbil Başkonsolosluğu binası ve ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait üssün de bulunduğu Erbil Havalimanı'na yapılan SİHA saldırıları sonrası hava savunma sistemleri faaliyete geçti.

Birden fazla SİHA, hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildi.

İmha edilen SİHA’lardan birinin parçaları meskun mahale düştü. Bir kişi yaralandı.

ABD-İsrail’in İran’a başlattıkları saldırıların ilk gününden bu yana her gün Erbil’de patlama sesleri duyuluyor.

Şii milis Haşdi Şabi’ye bağlı Seraya Evliya el-Dem grubu, ABD askerlerinin kaldığı öne sürülen otele saldırı düzenlediğini duyurmuştu.

1 Mart gecesi yapılan saldırıda Erbil Havalimanı'na SİHA’lar isabet etmiş, ardından bölgede patlama yaşanmış ve yangın çıkmıştı.

Anadolu Ajansı'nın canlı görüntülediği bölgede yangın uzun süre devam etmişti.

Erbil’in Degele nahiyesindeki Peşmerge güçleri karargahına da 2 Mart’ta SİHA ile saldırı yapılmış, Peşmerge Bakanlığı saldırıların devam etmesi durumunda karşılıksız bırakılmayacağını belirtmişti.

İran Devrim Muhafızları: ABD-İsrail saldırılarının başlamasından bu yana 26 İHA düşürdük

İran ordusu, ABD ve İsrail'in saldırılarının başladığı 28 Şubat'tan bu yana, 26 insansız hava aracı (İHA) düşürdüğünü duyurdu.

Mehr Haber Ajansı, Devrim Muhafızları tarafından yapılan yazılı açıklamayı yayımladı.

Açıklamada, "Saldırıların başlamasından bu yana 26 düşman İHA'sını düşürdük ve bir silahlı insansız hava aracını (SİHA) ise sağlam şekilde ele geçirdik." ifadeleri kullanıldı.

 

Laricani, İran’ın ABD ve İsrail’e yönelik misillemelerinde 500’den fazla ABD askerinin öldüğünü iddia etti

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani, İran'ın ABD-İsrail'e karşı saldırılarında 500'den fazla Amerikan askerinin öldürüldüğünü ileri sürdü.

Laricani, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundan paylaştığı mesajında, "Trump, Netanyahu'nun soytarılıklarıyla, Amerikan halkını İran'la alçakça bir savaşa sürükledi. Şimdi, hesabını yapsın. Bu birkaç gün içinde 500'den fazla Amerikan askerinin öldürülmesiyle, ABD mi yoksa İsrail mi hala birinci sırada?" ifadelerini kullandı.

İranlı yetkili, "Macera devam ediyor. İmam Hamaney'in şehadeti, Allah'ın izniyle, size ağır bir bedele mal olacak." dedi.

İran, ABD-İsrail'in 28 Şubat'ta başlattığı saldırılara karşılık İsrail'in yanı sıra bölgedeki ABD üslerine ve hedeflerine saldırılar düzenlemişti.

İran Meclis Başkanı: Füze ve İHA saldırıları ABD ve İsrail'e karşı meşru savunma amaçlı

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, İran'ın bölgedeki karşı saldırılarının yalnızca ABD ve İsrail'e karşı meşru savunma amaçlı olduğunu söyledi.

İran Meclis Başkanı Kalibaf, Amerikan X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından paylaştığı mesajında, ülkesinin ABD-İsrail'in saldırılarına karşı misillemelerine işaret etti.

Kalibaf, "Dost, kardeş ve komşu ülkelerimize füze ve insansız hava aracı yeteneklerimizin yalnızca Amerikan ve Siyonist saldırganlara karşı meşru savunma amaçlı olduğunu duyuruyoruz." ifadelerini kullandı.

İran'ın bu süreci atlatacağına işaret eden Kalibaf, "Kardeşlerimiz arasındaki bu fitneyi çözerek, iş birliği ve kardeşlik günlerine geri döneceğimizi umuyoruz." dedi.

İran Dışişleri Bakanı Erakçı: İran, Katar’ı değil ülkedeki ABD'yi hedef alıyor

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, "İran’ın Katar’ı değil ülkedeki ABD’yi hedeflerine saldırdığını" söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Erakçi, Katarlı mevkidaşı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Erakçi, Al Sani ile görüşmesinde, "İran, Katar’a yönelik saldırılarında Katar’ı değil ülkedeki ABD'yi hedef alıyor." dedi.

Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre de İran Dışişleri Bakanı Erakçi, "İran'ın füze saldırılarının Katar'ı değil ABD çıkarlarını hedef aldığını" belirtti.

Başbakan ve Dışişleri Bakanı Al Sani ise bu iddiaları kesin bir dille reddederek, şunları aktardı:

"Sahadaki gerçeklerin açıkça gösterdiği üzere saldırılar, Katar'daki sivil ve yerleşim alanlarını, Hamed Uluslararası Havalimanı çevresini, hayati önem taşıyan altyapıyı ve sıvılaştırılmış gaz üretim tesislerini içeren sanayi bölgelerini hedef aldı. Bu da Katar egemenliğinin ve uluslararası hukuk ilkelerinin açık bir ihlalidir."

Saldırıların füzelerle sınırlı kalmadığına ve insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırıların sürdüğüne dikkat çeken Al Sani, "Tüm bunlar, İran tarafının gerilimi tırmandırıcı bir yaklaşımını yansıttığını ve gerilimi azaltma veya çözüm bulma konusunda gerçek bir istek göstermediğini, aksine komşularına zarar vermeyi ve onları kendi savaşları olmayan bir savaşa sürüklemeyi amaçlıyor." dedi.

Bu savaştan uzak duran bölge ülkelerine yönelik saldırıların derhal durdurulması çağrısında bulunan Al Sani, bu tür saldırıların İran tarafının komşularına karşı herhangi bir iyi niyetini yansıtmadığına işaret etti.

Al Sani, Katar'ın her zaman diyalog ve diplomasiden yana olduğunu ancak egemenliğini, güvenliğini, toprak bütünlüğünü ve ulusal çıkarlarını etkileyen her türlü saldırıya karşı koyacağının altını çizdi.

Irak, hava sahasının kapalı kalma süresini 3 gün daha uzattı

ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları nedeniyle hava sahasını uçuşlara kapatan Irak, bu süreyi 3 gün daha uzatma kararı aldı.

Irak Sivil Havacılık Kurumundan yapılan yazılı açıklamaya göre, Orta Doğu'daki gerilimin devam etmesi nedeniyle Irak hava sahasını 72 saat daha uçuşlara kapalı tutacak.

Açıklamada, söz konusu sürenin cumartesi günü saat 12.00'ye kadar uzatıldığı aktarıldı.

İran Dışişleri Bakanı Erakçi: Trump, diplomasiye ve kendisini seçen Amerikalılara ihanet etti

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından konuya ilişkin açıklama yaptı.

ABD Başkanı Trump'ın nükleer müzakereleri, "karmaşık bir gayrimenkul işlemi" olarak ele aldığını ifade eden Erakçi, "Büyük yalanlar gerçekleri gölgelediğinde, gerçekçi olmayan beklentiler asla karşılanamaz. Sonuç ne oldu? İnat olsun diye müzakere masasını bombaladılar. Sayın Trump, diplomasiye ve kendisini seçen Amerikalılara ihanet etti." değerlendirmesinde bulundu. 

İran: ABD'ye güvenmiyoruz ve hiçbir şekilde müzakereyi düşünmüyoruz

ABD-İsrail saldırısında öldürülen İran lideri Ali Hamaney’in danışmanı Muhammed Muhbir, Tahran yönetiminin ABD'ye güvenmediğini ve müzakereyi düşünmediklerini söyledi.

İran devlet televizyonuna konuşan Muhbir, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Muhbir, "ABD'ye asla güvenmiyoruz ve hiçbir şekilde müzakere yapmaya niyetimiz yok. ABD’nin niyeti İran’ı işgal etmek değil bölmek." dedi.

İranlı yetkili, uzun süre ABD-İsrail saldırılarına karşı koyabileceklerini belirterek, "Savaşı gerekli olduğu kadar uzatabiliriz. Nitekim 8 yıl süren Irak savaşı döneminde de aynı şekilde hareket etmiştik." ifadelerini kullandı. 

ABD-İsrail'e ait savaş uçakları Irak semalarında görüntülendi 

İran Devrim Muhafızları: Hürmüz Boğazı tam kontrolümüz altında

İran Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Muhammed Ekberzade, Hürmüz Boğazı'nın "tam kontrolleri altında" olduğunu söyledi.

Fars Haber Ajansı'na konuşan Ekberzade, İran tarafından Hürmüz Boğazı'nda "geçiş yasağı" ilan edilmesinin ardından, buradan petrol, ticaret ve balıkçı gemilerinin geçişinin mümkün olmadığını dile getirdi.

Ekberzade, "Dünya deniz trafiğine gönderilen mesajda, Hürmüz Boğazı’nın baştan sona savaş koşulları altında olduğu ve gemilerin roket veya İHA’lar tarafından herhangi bir hasara maruz kalabileceği bildirildi. Bu nedenle gemiler bu bölgeden geçmemelidir." dedi.

Uyarıları dikkate almayan 10'dan fazla petrol tankerinin çeşitli mühimmatlarla hedef alındığını ve tahrip olduğunu aktaran Ekberzade, "Şu anda Hürmüz Boğazı, İran Deniz Kuvvetleri’nin tam kontrolü altındadır." ifadelerini kullandı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Danışmanı Tuğgeneral İbrahim Cebbari, 2 Mart'ta, Hürmüz Boğazı'nı geçişlere kapattıklarını ve geçmeye çalışan gemilere saldıracaklarını açıklamıştı.

Basra Körfezi'ni, Umman Körfezi ve Arap Denizi'ne bağlayan Hürmüz Boğazı'nın fiilen kapanması, küresel enerji piyasaları açısından en kritik sonuç olarak öne çıkıyor.

Bu gelişmeyle birlikte günlük yaklaşık 20 milyon varil ham petrol ve petrol ürününün uluslararası piyasalara ulaşamadığı değerlendiriliyor. Bu durum, bölgedeki ihracatçı ülkeleri hızla alternatif rota arayışına yöneltiyor.

İranlı yetkili: Lübnan’daki diplomatlara olası İsrail saldırısına misilleme yapılacak

İranlı üst düzey bir yetkili, Lübnan'da bulunan İranlı diplomatlara yönelik İsrail'in her hangi bir eylem yapması durumunda misilleme yapılacağını kaydetti. ​​​​​​​

İran’ın Yarı Resmi Haber Ajansı Tesnim’e göre, İranlı üst düzey bir yetkili, Lübnan’daki İranlı diplomatlara ilişkin açıklamada bulundu.

İranlı yetkili, Lübnan’daki İranlı diplomatlara yönelik İsrail’den gelebilecek her türlü eyleme karşılık vereceklerini belirterek, “İsrail'in Lübnan'daki diplomatlarımıza veya diplomatik bölgelerimize yönelik herhangi bir eylemine, diğer ülkelerde benzer şekilde karşılık verilecek.” İfadelerini kullandı.​​​​​​​ 

İran Uzmanlar Meclisi Üyesi Hatemi: Yeni lider en kısa sürede belirlenecek

İran Uzmanlar Meclisi Üyesi Ayetullah Ahmed Hatemi, Ali Hamaney'in yerine geçecek, ülke liderinin seçimiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü ve en kısa sürede belirleneceğini söyledi.

İran devlet televizyonuna konuşan Hatemi, konuya ilişkin bilgi verdi.

Hatemi, "Lider olması muhtemel isimler belirlenmiştir. En kısa sürede devrimin yeni lideri tayin edilecektir." dedi. 

Liderlik Konseyi'nin ülkeyi yönettiğine işaret eden Hatemi, bazılarının "Devrim lideri Humeyni'nin ölümünden hemen sonra yeni lider belirlendi, şimdi neden olmuyor?" şeklinde sorduğunu belirterek, "Şu anda savaş durumu söz konusu ve herkes görevini yerine getirmek için çaba gösteriyor." ifadelerini kullandı. 

İsrail ordusu: Bir F-35i uçağımız, Tahran semalarında İran savaş uçağı düşürdü

İsrail ordusu, kendilerine ait bir F-35i (Adir) uçağının, İran'ın başkenti Tahran semalarında Yak-130 tipi muharebe-eğitim uçağını düşürdüğünü ileri sürdü.

Ordudan yapılan açıklamada konuya ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, "İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait bir F35i uçağı, kısa bir süre önce Tahran semalarında bir İran savaş uçağını (Yak-130) düşürdü. Bu, F-35 tarafından düşürülen dünyadaki ilk insanlı savaş uçağıdır." iddiasında bulunuldu.

Rusya'nın Yakovlev şirketi tarafından geliştirilen Yak-130 gelişmiş eğitim uçağı, 4. ve 5. nesil savaş uçağı pilotlarının eğitimi için kullanılıyor. 1991'de geliştirilmeye başlanan uçak, ilk uçuşunu 25 Nisan 1996'da yapmıştı.

İsrail Savunma Bakanı, İran'da belirlenecek yeni lideri de hedef alacakları mesajını verdi

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, Ali Hamaney'in öldürülmesinin ardından İran'da seçilecek yeni liderin de "aynı şekilde hedef alınacağı" mesajını verdi.

Katz, yaptığı yazılı açıklamada, İran rejiminin atayacağı yeni liderin "İsrail'i yok etme planını sürdürmesi, ABD'yi ve özgür dünyayı tehdit etmesi ve İran halkına baskı yapması" durumunda, aynı şekilde hedefleri arasında olacağı tehdidinde bulundu.

Bu kişinin "isminin ya da nerede olduğunun" öneminin olmayacağını savunan Katz, "İran rejimi tarafından atanan her lider, İsrail'in aynı derecede hedefi olacaktır. Başbakan (Binyamin Netanyahu) ve ben İsrail ordusuna hazırlık yapmaları ve tüm araçları kullanarak bunu uygulamaları için talimat verdim." ifadesini kullandı.

Katz, ABD'li ortaklarıyla "rejimin kapasitesini azaltmak, İran halkının rejimi devirmesi ve değiştirmesi için uygun koşulları sağlamak için adımlarının süreceğini" de dile getirdi. 

F-35i Adir

ABD menşeli savaş uçağı F-35’in İsrail versiyonuna "Adir" adı veriliyor.

Halihazırda elinde 50 civarında "Adir" bulunan İsrail Hava Kuvvetleri'nin toplam 75 adet "Adir"e sahip olması planlanıyor.

Amerikan Lockheed Martin firması tarafından üretilen ve muharebede ilk defa İsrail tarafından 2018'de kullanılan "hayalet savaş uçağı" F-35'in "Adir" versiyonunda kanatlara takılan silah bölmeleriyle mühimmat kapasitesi 8 bin 100 kilograma kadar artırılmıştı. 

Katar, İran’dan gelen 10 İHA ve 2 seyir füzesinin etkisiz hale getirildiğini açıkladı

Katar Savunma Bakanlığı, İran’ın misilleme saldırılarının püskürtüldüğünü duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, İran'dan gelen 10 insansız hava aracı (İHA) ile 2 seyir füzesinin Katar Savunma Kuvvetleri tarafından etkisiz hale getirildiği belirtildi.

Katar Silahlı Kuvvetleri’nin ülkenin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak için tam kapasite ve donanıma sahip olduğu vurgulanan açıklamada, her türlü dış tehdide kararlılıkla karşılık verileceği kaydedildi.

Ayrıca vatandaşlar, ülkede yaşayanlar ve turistlerden sakin olmaları, güvenlik makamlarınca yapılan resmi açıklamalara uymaları, söylentilere itibar etmemeleri ve yalnızca resmi kanallardan yapılan bilgilendirmeleri takip etmeleri istendi.  

GKRY'de saldırı ihtimali ve radarlarda görülen iz üzerine alarm verildi

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) saldırı ihtimali ve radarlarda görülen iz üzerine hava sahasının kapatıldığı belirtildi.

Rum basınında yer alan bilgilere göre, GKRY'de bulunan İngiltere'ye ait askeri üslere saldırı ihtimali ve radarlarda Lübnan yönünden gelen bir objenin izinin görülmesi üzerine, üs bölgelerinde ve ABD'nin Lefkoşa Büyükelçiliğinde alarm verildi.

Olay sonrası Yunanistan tarafından GKRY'ye gönderilen F-16'lar ile İngiliz üslerinden savaş uçaklarının havalandığı bildirildi.

Bazı gazeteler, Rum hava sahasının alarm sırasında Larnaka bölgesiyle sınırlı kalmak kaydıyla kapatıldığını iddia etti.

GKRY'deki egemen İngiliz üssü Akrotiri'ye (Ağrotur) geçen pazartesi insansız hava aracı (İHA) çarpmıştı. 

BAE, hava sahasında 3 balistik füze ve 129 İHA'nın engellendiğini açıkladı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), bugün hava sahasında 129 insansız hava aracı (İHA) ve 3 balistik füzenin engellendiğini bildirdi.

BAE Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, hava savunma güçlerinin 3 balistik füzeye müdahale ettiği aktarıldı.

Ayrıca 129 İHA'nın tespit edildiği, bunlardan 121'inin engellendiği 8'inin ülke topraklarına düştüğü belirtildi.

İran'ın saldırılarının başlamasından bu yana BAE'ye yönlendirilen 189 balistik füze tespit edildiği, bunlardan 175'inin imha edildiği, 13'ünün denize ve 1'inin de ülke topraklarına düştüğü ifade edildi.

Bu sürede ayrıca 941 İran İHA'sının tespit edildiği, bunlardan 876'sının engellendiği, 65'inin ülke topraklarına düştüğü aktarıldı.

Buna ek olarak 8 seyir füzesinin imha edildiği, bu füzelerin bazı bölgelerde hasara yol açtığı kaydedildi.

Olaylarda, Pakistan, Nepal ve Bangladeş uyruklu 3 kişinin hayatını kaybettiği, aralarında BAE vatandaşının da olduğu farklı uyruklardan 78 kişinin hafif şekilde yaralandığı aktarıldı.

Bakanlık, bu saldırıları en sert ifadelerle kınayarak bunu açık bir saldırı, ulusal egemenlik ile uluslararası hukukun ciddi ihlali şeklinde niteledi.

Savunma Bakanlığı, her türlü tehditle mücadeleye hazır olunduğunu, devletin güvenliğini ve istikrarını aksatmayı amaçlayan her adıma kararlı şekilde karşı koymak için gerekli tüm önlemlerin alındığını teyit etti. 

Abu Dabi Limanlar Grubu: Hürmüz’deki trafiğin azalması Halife Limanı’nı etkileyebilir

Abu Dabi Limanları Grubu (AD Ports Group), Hürmüz Boğazı'ndaki deniz trafiğinin azalması nedeniyle Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkentindeki Halife Limanı'na gelen gemi sayısında düşüş görülebileceğini açıkladı.

AD Ports Group'tan yapılan yazılı açıklama, Hürmüz Boğazı'ndaki deniz trafiğinin azalmasına paralel olarak Halife Limanı'na gelen gemi sayısında da benzer bir düşüş olabileceği belirtildi.

Ancak Halife Limanı'ndaki hizmetlerin tam kapasiteyle ve kesintisiz şekilde sürdürüleceği vurgulandı. 

ABD-İsrail’in İran’a saldırıları

İsrail ve ABD, Tahran ile Washington yönetimleri arasında müzakereler sürerken 28 Şubat'ta İran'a askeri saldırı başlattı.

İran da İsrail'in yanı sıra ABD üslerinin bulunduğu Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn başta olmak üzere bazı bölge ülkelerinde belirlediği hedeflere saldırılarla karşılık verdi.

ABD-İsrail saldırılarında, İran lideri Ali Hamaney'in yanı sıra çok sayıda üst düzey yetkili öldü.