ABD ile İsrail'in İran'a saldırıları ve İran'ın misillemeleri devam ederken Körfez ülkelerinde birçok kritik nokta hedef alındı.
Saldırılar, Ramazan Bayramı’nın ikinci günü de durmadı.
İran'ın en çok hedef aldığı ülke Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olurken, onu sırasıyla Kuveyt, Bahreyn, Katar, Suudi Arabistan ve Ürdün takip ediyor; Umman ise en az hedef alınan ülke konumunda.
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
BAE Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, "İran'ın açık saldırılarının başlamasından bu yana" hava savunma sistemlerinin 341 balistik füze, 15 seyir füzesi ve 1748 İHA'ya müdahale ettiği belirtildi.
Kuveyt ordusu, Ulusal Muhafızlar, Hükümet İletişim Merkezi ve ülkenin resmi haber ajansı KUNA'dan alınan verilere göre, Kuveyt en az 270 füze ve 589 İHA saldırısına hedef oldu.
Bahreyn Savunma Kuvvetlerinden yapılan açıklamada, 28 Şubat'tan bu yana 143 füze ve 244 İHA'nın önlenip imha edildiği kaydedildi.
Katar Savunma Bakanlığınca ayrı ayrı açıklanan verilere göre, Katar 206 füze ve 87 İHA saldırısına maruz kaldı.
Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı verilerine göre, ülkeye 38 füze ve 518 İHA saldırısı gerçekleştirildi.
Ürdün ordusundan yapılan açıklamalara göre, ülkeye toplamda 240 füze ve İHA saldırısı yapıldı.
Kuveyt Savunma Bakanlığı, son 24 saatte ülkenin 9 balistik füze ve 4 insansız hava aracıyla (İHA) hedef alındığını bildirdi.
Bakanlık Sözcüsü Albay Suud el-Atvan, yaptığı yazılı açıklamada, ülkeye yönelik hava saldırılarına ilişkin son bilgileri paylaştı.
Atvan, son 24 saatte Kuveyt hava sahasında 9 balistik füzenin tespit edilerek imha edildiğini, herhangi bir maddi hasar meydana gelmediğini belirtti.
Ayrıca ülkeye gönderilen 4 İHA'nın da düşürülerek etkisiz hale getirildiğini ifade eden Atvan, silahlı kuvvetlerin ülkeyi korumak için her zaman hazır olduğunu vurguladı.
Suudi Arabistan: İran’dan atılan 2 İHA etkisiz hale getirildi
Savunma Bakanlığının ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından yapılan açıklamada, İran’dan ülkenin doğusuna yönelen 2 İHA'nın etkisiz hale getirildiği belirtildi.
Öte yandan, Ulusal Acil Durum Erken Uyarı Platformu tarafından el-Harc vilayetinde "tehlikeli bir durum" nedeniyle uyarı mesajı yayımlandı.
Uyarıda, halka sakin olmaları, resmi talimatları izlemeleri, en yakın güvenli yere gitmeleri, açık alanlar ile camlardan uzak durmaları ve tehlike geçene kadar bulundukları güvenli noktadan ayrılmamaları çağrısında bulunuldu.
Ayrıca araçta bulunan kişilerin, köprüler ve yüksek binalardan uzak şekilde yol kenarında durmaları, tehlikeli bölgelerden uzak durulması ve resmi kanallar üzerinden yapılacak açıklamaların takip edilmesi istendi.
Suudi Arabistan, son bir saat içinde 6 İHA ile saldırı düzenlendiğini duyurdu
Suudi Arabistan Savunma Bakanlığının, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundan yapılan kısa açıklamalarda, İran'dan yapılan saldırılara ilişkin bilgi verildi.
Açıklamada, son bir saatte 6 İHA'nın doğu bölgesinde tespit edilerek imha edildiği kaydedildi.
Suudi Arabistan, İran’dan başkent Riyad’ın da bulunduğu bölgeye 3 balistik füze atıldığını duyurdu
Savunma Bakanlığının ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından yapılan açıklamada, Riyad bölgesine yönelik 3 balistik füze fırlatıldığının tespit edildiği, bir füzenin imha edildiğini, ikisinin ise boş alana düştüğü belirtildi.
Öte yandan İran tarafından gece saatlerinden bu yana fırlatılan 6 insansız hava aracının (İHA) da Suudi Arabistan’ın doğusunda hava savunma sistemlerince etkisiz hale getirildiği kaydedildi.
Sivil Savunma Müdürlüğü de daha önce El-Harc vilayetinde “tehlikeli bir durum” nedeniyle yayımladığı uyarının ardından, tehlikenin ortadan kalktığını duyurdu.
Suudi Arabistan, İran'ın Riyad Büyükelçiliğindeki 5 diplomattan 24 saat içinde ülkeyi terk etmelerini istedi
Öte yandan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İran'ın Suudi Arabistan'ın da aralarında bulunduğu Körfez ülkelerine saldırılarına tepki gösterildi.
Açıklamada, İran'ın Riyad Büyükelçiliğindeki askeri ataşe, askeri ataşe yardımcısı ve 3 diplomatın "istenmeyen kişi" ilan edildiği ve 24 saat içinde ülkeden ayrılmalarının istendiği belirtildi.
İran'ın Suudi Arabistan'ın topraklarını, egemenliğini, sivil yerleşim yerlerini, ekonomik kurumlarını ve diplomatik misyonlarını hedef almasının tüm uluslararası sözleşmelerin açıkça ihlali olduğu vurgulanan açıklamada, saldırıların sürmesinin ülke ilişkilerine olumsuz yansımaları olacağının altı çizildi.
BAE, İran'dan füze ve İHA'larla saldırı düzenlendiğini açıkladı
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) resmi haber ajansı WAM, Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya yer verdi.
Açıklamada, ülkenin hava savunma sistemlerinin İran'dan fırlatılan füze ve İHA'ları engellediği kaydedildi.
Ülkenin çeşitli bölgelerinde duyulan patlama seslerine ilişkin hava savunma sistemleri ve savaş uçaklarının balistik füzeleri ve insansız hava araçlarını engellemesi sonucu olduğu ifade edildi.
BAE, İran’dan gelen füze ve İHA saldırılarına hava savunma sistemleriyle müdahale edildiğini duyurdu
BAE Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkenin hava savunma sistemlerinin İran’dan gelen füze saldırıları ve insansız hava araçlarına (İHA) karşı müdahalede bulunduğu belirtildi.
Açıklamada, ülkenin çeşitli bölgelerinde duyulan seslerin, hava savunma sistemlerinin balistik füzelere, savaş uçaklarının ise İHA’lar ile seyir füzelerine yönelik müdahalesinden kaynaklandığı ifade edildi.
Bahreyn'de İran'dan yapıldığı belirtilen saldırı sonrası uyarı sirenlerinin çaldığı duyuruldu
Bahreyn İçişleri Bakanlığı, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı açıklamada, vatandaşların ve bölge sakinlerinin sükunette kalmaları çağrısı yapıldı.
İran'dan yapıldığı kaydedilen saldırı sonrası uyarı sirenlerinin çaldığı belirtilerek, vatandaşların en yakındaki güvenli bir noktaya gitmeleri ve gelişmelere dair haberleri resmi kanallardan takip etmeleri istendi.
Açıklamada, saldırının türü ve muhtemel gelişmelere ilişkin henüz bilgi verilmedi.
İran, ABD ve İsrail'in saldırılarına misilleme kapsamında, 28 Şubat'tan bu yana 7 Arap ülkesindeki ABD üsleri ile kritik noktalara füze ve İHA saldırıları düzenliyor.
Kuveyt Hava Yolları, Kahire seferlerini perşembe yeniden başlatacak
Şirketten yapılan açıklamada, Kahire’den ve Kahire’ye gerçekleştirilecek tarifeli seferlerin Dammam üzerinden cumartesi, pazar, salı ve perşembe olmak üzere haftada 4 gün yapılacağı belirtildi.
Açıklamada, söz konusu uygulamanın 26 Mart Perşembe itibarıyla yürürlüğe gireceği kaydedildi.
İran’ın, ABD ve İsrail’in 28 Şubat'tan bu yana sürdürdüğü saldırılara karşılık olarak aralarında Kuveyt’in de bulunduğu 7 Arap ülkesine misilleme saldırı düzenlemesinin ardından alınan olağanüstü tedbirler kapsamında hava sahaları geçici olarak kapatılmıştı.
Kuveyt resmi haber ajansı KUNA’nın 14 Mart’taki haberine göre, Kuveyt Uluslararası Havalimanı insansız hava aracıyla hedef alınmış, saldırıda bazı çalışanlar yaralanmış ve hasar meydana gelmişti.
KUNA, Bayındırlık Bakanlığına dayandırdığı başka bir haberde ise aynı havalimanındaki yeni terminal binası projesinin ikinci bir insansız hava aracının hedefi olduğunu, olayda binada hasar oluştuğunu aktarmıştı.