Dünya

'Geçim kaynağımız rejimin bir top atışıyla yok oluyor'

Suriye'de Beşşar Esed rejimi, "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi" sınırları içerisinde ele geçirdiği yerleşimlerde ekili tarım arazilerini yağmalayarak ve yakarak çiftçilerin emeklerini yok ediyor.

Eşref Musa, Burak Karacaoğlu, Adham Kako  | 24.05.2019 - Güncelleme : 24.05.2019
'Geçim kaynağımız rejimin bir top atışıyla yok oluyor'

İdlib

Esed rejimi ordusu ile İran destekli yabancı terörist grupların oluşturduğu rejim güçleri, Hama'nın kuzey ve batı kırsalları ile İdlib'in güney kırsalında ekili tarlaları bombalayarak çiftçilerin mahsul almasını engelliyor ve dolayısıyla binlerce sivilin aç kalmasına yol açıyor.

Saldırılar yüzünden ekili araziler büyük oranda zarar görürken, bazı mahsuller yangın sonucu küle dönüşüyor.

İdlib'in güney kırsalında yer alan Kirisaa köyünden Yaser Kocek, AA muhabirlerine yaptığı açıklamada, bu sene rejim güçlerinin saldırıları nedeniyle mahsullerini toplayamadıklarını söyledi.

"Kaynağımız rejimin bir top atışıyla yok oluyor"

Kocek, "Şu an buğday, arpa ve yonca hasat mevsimidir. Kimse hasat yapamadı. Hepsi yandı." dedi.

Saldırılar nedeniyle tarlalara bakım da yapamadıklarını dile getiren Kocek, "Halihazırda sebzelerden salatalık ve domateslerimiz var ancak bakımlarını yapamıyoruz. Zeytin ağaçlarımızın çiçekleri ilaçsızlıktan dökülüyor. Geçim kaynağımız rejimin bir top atışıyla yok oluyor." ifadelerini kullandı.

"İş makinelerini, su pompalarını yağmaladılar"

İdlib'in el-Habit köyündeki saldırılarından kaçarak İdlib kent merkezine sığınan çiftçi Ahmet Zerzur da İdlib'in güney kırsalında yaşayan halkın öncelikli olarak gelir kaynağının tarım olduğunu belirterek "Esed rejimi bu bölgeye savaş açtı. Binlerce dönüm patates tarlalarda kaldı, hasadı yapılamadı." dedi.

Zerzur, "Bir dönüm patates bir çiftçiye 500 dolara mal oluyor. Rejim militanları ele geçirdiği bölgelerde işçi getirip bizim tarlalardan mahsul almaya başladı. Aynı zamanda iş makinelerini, su pompalarını yağmaladılar." diye konuştu.

İdlib'in güney kırsalındaki Nukayyir köyünden çiftçi Hayyan Ebu Raşit de Esed rejimi ve destekçilerinin, tarımsal arazilerini bombalayarak hedef aldıklarını ve mahsulleri yakarak halktan intikam almaya çalıştıklarını dile getirdi.

Ebu Raşit, Kefrenbude, el-Habit, Tel Havvaş ve diğer yakılan ve yağmalanan bölgelerde çiftçilerin zararının milyonlarca dolar olduğunu belirterek "Rejim, Doğu Guta ve Humus'ta abluka altında tuttuğu bölgelerde daha önce bu açlık bombası yöntemini kullanırdı. Rejim her yıl bu dönemde tarım alanlarını hedef alıp yakmaya çalışıyor." dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın