Gündem, 15 Temmuz Darbe Girişimi

ÖÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caşın: Darbeciler başarılı olsaydı, bize Sevr sendromu yaşatacaklardı

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caşın, FETÖ'nün darbe girişimi başarıya ulaşsaydı Türkiye bir iç savaşa sürükleneceğini, bu savaşın en az 10 yıl sürebileceğini söyledi.

Sefa Mutlu  | 11.08.2016 - Güncelleme : 11.08.2016
ÖÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caşın: Darbeciler başarılı olsaydı, bize Sevr sendromu yaşatacaklardı

Istanbul

İSTANBUL - SEFA MUTLU

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin, "Burada yaşananlar Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) içinde olduğu bir girişim değildir. Bunlar başarıya ulaşmış olsalardı, Türkiye bir iç savaşa sürüklenecekti. Bu savaş en az 10 yıl sürerdi." dedi.

Caşın, darbe girişimi sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri, güvenlik güçleri ile istihbarat kurumlarının durumu ve yeniden yapılanmasına ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, FETÖ'nün cumhuriyeti ve demokrasiyi yıkma çabası olduğunu söyledi.

17-25 Aralık darbesinin, PKK'nın girişimleriyle ülkeyi kan gölüne çevirme eylemlerinin başlamasının Türkiye'ye karşı hem içeride hem de dışarıda planlı bir şekilde düğmeye basıldığını gösterdiğini belirten Caşın, şöyle devam etti:

"Burada yaşananlar TSK'nın içinde olduğu bir girişim değildir. Bunlar başarıya ulaşmış olsalardı Türkiye bir iç savaşa sürüklenecekti. Bu savaş en az 10 yıl sürerdi. Türk halkının özgürlük ve demokrasi aşkını anlayamadılar. Suratlarına yumruk yemişe döndüler. Bu Türk halkının devrimidir. Bunu tarih yazacak. Yargılama sürecinde gerçekler ortaya çıkacak. Teşhisi doğru koymak lazım. Bunlar sadece askerin içinde değil, polisin ve yargının içinde de varlar. Bu yargı mensupları TSK'yı yıpratmak için Türk subaylarını içeri atmıştır. Bölgede güçlü bir ordu istenmiyor."

Caşın, kuvvet komutanlıklarının Milli Savunma Bakanlığına ve Jandarma Genel Komutanlığının ise İçişleri Bakanlığına bağlanmasını yönelik de askeri okulların kapatılmasından sonraki aşamanın çok dikkatli planlanması gerektiğini dile getirdi.

Söz konusu okulların kapatılmasının TSK'da ve devlette sistemsel sıkıntılara neden olabileceğini aktaran Caşın, Türk ordusunun tarihin belli dönemlerinde yeniden yapılandırıldığını, söz konusu değişimlerin Selçuklu, Osmanlı ve cumhuriyet dönemlerinde yapıldığını belirtti.

"Vatan için her zaman ölürüz"

Caşın, devleti ve milleti bir organizmaya benzeterek, "Ulaştırma devletin ayaklarıdır. Kolları savunması, gözleri ve kulakları istihbaratıdır. Ama her şey hücreden yani aileden meydana gelir. Bizim aile yapımız sakatsa ve bu FETÖ denilen Allah'ın belası herifler, bu hücreye sızdıysa Cumhurbaşkanı ve Başbakanın dediği gibi 'Bunun ayıklanması gerekir.' Helal süt emmiş anasının kuzusu Mehmetçiklerle bunları karıştırmamak lazım. Ben 1976'da asker oldum. Vatan için her zaman ölürüz. Bizler şehit olmak için yetiştik." ifadelerini kullandı.

Caşın, TSK'nın itibarının korunması gerektiğini dile getirerek, "Türk ordusuna yapılmadık şey kalmadı. Ordumuzun muharebe yeteneğini korumamız gerekiyor. Düzenlemelerin herkesin katılımıyla yapılması çok önemli. Cumhurbaşkanının parti liderlerini bir araya getirmesi çok önemliydi. Demokratik olarak biz bunu parlamentoda kuracağız. Oturup konuşacağız. Mevcut anayasanın da ortak bir uzlaşıyla acilen tasfiye edilmesi gerekiyor. Kamuoyunun ve medyanın da desteği lazım." dedi.

"Darbeciler başarsalardı, bize Sevr sendromu yaşatacaklardı"

Caşın, TSK'nın Türk milletinin ve bekasının temeli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Ordu ve halk karşı karşıya gelmemelidir. İnsanımız iyi ve kaliteli. O insanlar içinden o üniformayı giyecek istekli olanları seçmek zorundayız. O mikropları temizleyeceğiz. Askeri suçlar açısından bunların vatana ihanetinin cezası kurşuna dizilmektir. Bu TSK'da silahlı bir isyandır. Hala Anadolu'nun Müslüman olmasını kabullenemiyorlar. Ayasofya'ya haç dikmeye çalışıyorlar. Bunun için önce orduyu temizlemek lazım. Allah'ın ve Peygamberin ordusunu kuracağız. Öyle bir ordumuz var zaten. PKK'dan kaçan var mı? Hala savaşıyorlar. Biz, bu krizden yükselerek çıkacağız inşallah. Allah bizi imtihanlardan geçiyor. Bir gecede bunların bütün oyunlarını bize gösterdi. Gurura kapılmamamız lazım. Eğer darbeciler kazansaydı bize Sevr sendromu yaşatacaklardı."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.