Ekonomi

Turqi, huamarrësit shtetërorë regjistrojnë 2.1 miliardë dollarë fitim neto në 2020

Asetet totale të Ziraat, VakifBank dhe Halkbank tejkalojnë 300 miliardë dollarë në vitin 2020

Gökhan Ergöçün   | 03.03.2021
Turqi, huamarrësit shtetërorë regjistrojnë 2.1 miliardë dollarë fitim neto në 2020

Stamboll

Tri banka të mëdha konvencionale të drejtuara nga shteti në Turqi, Ziraat, VakifBank dhe Halkbank, regjistruan 15.43 miliardë lira turke (2.1 miliardë dollarë) të fitimit neto vitin e kaluar, raporton Anadolu Agency (AA).

Fitimi neto i bankave u rrit nga rreth 10.5 miliardë lira turke (1.8 miliardë dollarë) në vitin e kaluar, sipas të dhënave të përpiluara nga AA nga bilancet e pakonsoliduara dhe monitoruesi bankar i vendit.

Asetet totale të bankave të drejtuara nga shteti, duke përjashtuar bankat pjesëmarrëse të drejtuara nga shteti, arritën në 2.22 trilionë lira turke (302 miliardë dollarë) deri në fund të dhjetorit 2020 ndërsa rreth 1.5 trilionë lira turke (250 miliardë dollarë) në periudhën e mëparshme.

Fitimet e bankave para taksave ishin mbi 20.5 miliardë lira turke (rreth 2.8 miliardë dollarë) në vitin 2020 ndërsa depozitat e tyre ishin 1.4 trilionë lira turke (190 miliardë dollarë) në fund të vitit të kaluar.

Midis tri bankave, Ziraat regjistroi fitimin më të lartë neto me 7.82 miliardë lira turke (1.06 miliardë dollarë). Asetet e saj arritën në 942.6 miliardë lira turke (128.24 miliardë dollarë) deri në fund të vitit.

Fitimet neto të Vakif Bank ishin 5.01 miliardë lira turke (681 milion dollarë) ndërsa Halk Bank regjistroi fitim neto prej 2.6 miliardë lira turke (353 milionë dollarë) gjatë së njëjtës periudhë.

Ndërsa pasuritë totale të Vakif arritën në 698.9 miliardë lira (95 miliardë dollarë). Totali i aseteve të Halk qëndroi në 680 miliardë lira (92.5 miliardë dollarë).

Huatë e lëshuara nga këto tre banka, ishin 1.41 trilionë lira turke (190.55 miliardë dollarë) vitin e kaluar.

Raporti i kapitalit rregullator të bankave ndaj aktiviteteve të ponderuara me rrezik, një tregues i rëndësishëm në përcaktimin e kërkesave minimale të kapitalit të huadhënësve, ishte në 16.98 për qind në dhjetor të vitit të kaluar, nga 16.3 për qind krahasuar me dhjetorin e vitit 2019.

Numri i degëve të brendshme dhe ndërkombëtare të tri bankave arriti në 3.668 së bashku, me një staf të punësuar prej 61.592 deri në fund të të njëjtës periudhë.

Ndërkohë, sektori bankar turk, përfshirë të gjitha llojet e huadhënësve, postoi 58.5 miliardë lira turke (7.92 miliardë dollarë) të fitimit neto gjatë vitit.

Asetet e përgjithshme të sektorit bankar të Turqisë arritën në 6.1 trilionë lira turke (826.5 miliardë dollarë).

Kursi i këmbimit të dollarit amerikan me lirën turke ishte 7.35 në fund të vitit të kaluar.

Në ueb-faqen e Anadolu Agency mbi sistemin rrjedhës të lajmeve të AA një pjesë e lajmeve të ofruara ndaj abonentëve publikohen duke u përmbledhur. Për abonim ju lutemi na kontaktoni.
Tema relevante
Bu haberi paylaşın