Bota

OKB: Bllokada izraelite i ka kushtuar Bregut Perëndimor 58 miliardë dollarë

"Bregu Perëndimor ka kaluar dy dekada të rritjes së papunësisë dhe ndërprerje të zhvillimit", thuhet në raport

Ekip   | 25.11.2021
OKB: Bllokada izraelite i ka kushtuar Bregut Perëndimor 58 miliardë dollarë

Gjenevë

Politika e bllokadës së rreptë izraelite, kufizimet dhe operacionet ushtarake në Bregun Perëndimor që nga viti 2000 i kanë kushtuar në total ekonomisë palestineze 57.7 miliardë dollarë, thuhet në raportin e OKB-së, transmeton Anadolu Agency (AA).

Raporti i Konferencës së OKB-së për Tregti dhe Zhvillim (UNCTAD) shqyrtoi politikat e Izraelit pas shpërthimit të Intifadës së Dytë Palestineze, ose kryengritjes, në shtator 2000.

"Ne vlerësojmë se rreth një e treta e Prodhimit të Brendshëm Bruto (PBB) real, qoftë e matur në terma absolutë ose për frymë, është hequr si pasojë e mekanizmave të okupimit", tha në një konferencë për media drejtori i Zhvillimit të UNCTAD, Richard Kozul-Wright. "Ka një pasiguri që vjen me këto lloj kushtesh makroekonomike që riprodhohen vazhdimisht për shkak të kostos së okupimit", tha ai.

Raporti "Kostot ekonomike të okupimit izraelit për popullin palestinez: Varfëria në Bregun Perëndimor 2000–2019", vlerëson se kostoja ishte e barabartë me tre herë e gjysmën e PBB-së së territorit të pushtuar palestinez në vitin 2019.

Po ashtu aty tregohet se kostoja minimale e eliminimit të varfërisë në Bregun Perëndimor të pushtuar u rrit gjashtë herë midis 1998 dhe 2007, nga 73 milionë dollarë në 428 milionë dollarë.

- Rritja e varfërisë

Varfëria dhe pabarazia u rritën në mënyrë dramatike pas Intifadës së Dytë, duke u kthyer në nivelin e para Intifadës së Dytë gati dy dekada më vonë.

Raporti tregon një rënie drastike të standardit të jetesës, duke theksuar se njerëzit më të varfër u goditën më së shumti.

Pa operacionet izraelite në Bregun Perëndimor pas Intifadës së Dytë, shkalla e varfërisë në Bregun Perëndimor në vitin 2004 do të kishte qenë 12 për qind, një e treta e 35 për qind.

PBB-ja e Bregut Perëndimor për frymë në vitin 2019 do të ishte 44 për qind më e lartë se vlera e saj aktuale, 4.823 dollarë për të arritur në 6.964 dollarë, sipas UNCTAD.

Rritja e papunësisë në dekada shkaktoi tkurrje ekonomike në një të tretën e nivelit të saj midis 2000 dhe 2002, duke prekur të gjithë sektorët ekonomikë për të paktën 20 vjet, thuhet në raport.

Ndërsa ekonomia rajonale në Bregun Perëndimor u rrit me 6.2 për qind në vit nga viti 2007, rritja ishte e paqëndrueshme, duke filluar nga 13.1 për qind në 2008 në 1.6 për qind në 2019.

Kjo paqëndrueshmëri shoqërohet me një kapacitet të dobët për gjenerimin e punësimit.

Shkalla e papunësisë në Bregun Perëndimor ishte e lartë, duke lëvizur rreth 18 për qind midis 2007 dhe 2019.

Ekonomia e kufizuar rajonale pengoi krijimin e vendeve të punës, duke i detyruar palestinezët të kërkonin punësim në Izrael dhe vendbanimet e tij.

Në mungesë të këtyre vendeve të punës, papunësia në Bregun Perëndimor do të kishte qenë shumë më e lartë dhe pothuajse do të kishte arritur nivele ekstreme në Rripin e Gazës të rrethuar, e cila ishte mesatarisht 39.8 për qind midis 2007 dhe 2019.

“Edhe me punësimin në Izrael, ekonomia rajonale e Bregut Perëndimor nuk ka qenë në gjendje të zvogëlojë ose stabilizojë shkallën e papunësisë që nga viti 1999. Bregu Perëndimor ka kaluar dy dekada të rritjes së papunësisë dhe ndërprerje të zhvillimit", thuhet në raport.

Në ueb-faqen e Anadolu Agency mbi sistemin rrjedhës të lajmeve të AA një pjesë e lajmeve të ofruara ndaj abonentëve publikohen duke u përmbledhur. Për abonim ju lutemi na kontaktoni.
Tema relevante
Bu haberi paylaşın