Турција ја одбележува 82-годишнината од смртта на Кемал Ататурк

Мустафа Кемал Ататурк, воен и политички гениј коj со златни букви го испиша своето име во турската и светската историја, почина во палатата Долмабахче на 10 ноември 1938 година во 9:05 часот. Фотографија на Мустафа Кемал Ататурк изработена во Анкара на 23 април 1920 година. (Архива) ( Архива на Ханри Беназус - Агенција Анадолија )

 1
Fotoğraf: Архива на Ханри Беназус

Фотографија на Мустафа Ататурк со својот коњ Сакарја, изработена на 1 јануари 1922 година (Архива) ( Архива на Ханри Беназус - Агенција Анадолија )

 2
Fotoğraf: Архива на Ханри Беназус

Фотографија на Мустафа Кемал Ататурк изработена во Анкара на 23 април 1922 (Архива) ( Архива на Ханри Беназус - Агенција Анадолија )

 3
Fotoğraf: Архива на Ханри Беназус

Обраќање на Претседателот на Турција, Мустафа Кемал Ататурк пред пратениците во Големото Народно Собрание на Турција, по повод отворањето на новата законодавна година, 1 ноември 1937 година ( Архива на Ханри Беназус - Агенција Анадолија )

 4
Fotoğraf: Архива на Ханри Беназус

Мустафа Кемал Ататурк за време на прошетката низ Турција на 16. јануари 1923 слуша стихотворба од еден ученик. ( Архива на Ханри Беназус - Агенција Анадолија )

 5
Fotoğraf: Архива на Ханри Беназус

Фотографија изработена на 8 февруари 1923 година кога Врховниот командант Мустафа Кемал Ататурк со сопругата Латифе и генерал Казим Карабекир се одмораат во селото Ергама патувајќи кон Едремит. (Архива) ( Архива на Ханри Беназус - Агенција Анадолија )

 6
Fotoğraf: Архива на Ханри Беназус

Фотографија на Мустафа Кемал Ататурк со сопругата Латифе изработена на 4 март 1923 година. (Архива) ( Архива на Ханри Беназус - Агенција Анадолија )

 7
Fotoğraf: Архива на Ханри Беназус

Мустафа Кемал Ататурк на венчавката на неговата посвоена ќерка Небиле во хотелот Анкара Палас, на 19 јануари 1929 година. (Архива) ( Архива на Ханри Беназус - Агенција Анадолија )

 8
Fotoğraf: Архива на Ханри Беназус

Мустафа Кемал Ататурк на прошетка со Улку (посвоена ќерка), 1 јануари 1934 година. (Архива) ( Архива на Ханри Беназус - Агенција Анадолија )

 9
Fotoğraf: Архива на Ханри Беназус

Мустафа Кемал Ататурк со посвоена ќерка Улку на бродот Егеј, 17 февруари 1935 година. (Архива) ( Архива на Ханри Беназус - Агенција Анадолија )

 10
Fotoğraf: Архива на Ханри Беназус

Фотографија на Мустафа Кемал Ататурк и неговата сопруга Латифе објавена на насловната страница на списанието „The Illustrated News“ на 17 март 1923 година. (Архива) ( Архива на Ханри Беназус - Агенција Анадолија )

 11
Fotoğraf: Архива на Ханри Беназус

Мустафа Кемал Ататурк со сопруга Латифе и Фетхи Окјар со сопругата Галибе во градината на палатата Чанкаја. (Архива) ( Архива на Ханри Беназус - Агенција Анадолија )

 12
Fotoğraf: Архива на Ханри Беназус

Претседател на Турција, Мустафа Кемал Ататурк, 1 јануари 1927 година. (Архива) ( Архива на Ханри Беназус - Агенција Анадолија )

 13
Fotoğraf: Архива на Ханри Беназус

Фотографија на Мустафа Кемал Ататурк со сопругата Латифе изработена во Конја на 20 март 1923 година. (Архива) ( Архива на Ханри Беназус - Агенција Анадолија )

 14
Fotoğraf: Архива на Ханри Беназус

Мустафа Кемал Ататурк разговара со својата сопруга Латифе пред шаторот во дворот на палатата Чанкаја, 23 мај 1923 година. (Архива) ( Архива на Ханри Беназус - Агенција Анадолија )

 15
Fotoğraf: Архива на Ханри Беназус

Фотографија изработена на 30 јуни 1927 година на која Претседателот на Турција Мустафа Кемал Ататурк за провпат по 1919 година со воз патува од Анкара за Истанбул. (Архива) ( Архива на Ханри Беназус - Агенција Анадолија )

 16
Fotoğraf: Архива на Ханри Беназус

Фотографија на Мустафа Кемал Ататурк во мотор со приколка во шумскиот чифлик, 14 јули 1929 година (Архива) ( Архива на Ханри Беназус - Агенција Анадолија )

 17
Fotoğraf: Архива на Ханри Беназус

Претседателот Мустафа Кемал заедно со својата посвоена ќерка Улку Ататурк во Флорија, на брегот на Мраморното Море, 12 септември 1936 гидина. (Архива) ( Архива на Ханри Беназус - Агенција Анадолија )

 18
Fotoğraf: Архива на Ханри Беназус

Мустафа Кемал Ататурк со посвоената ќерка Улку во разгледување на Турккушу (училиште за пилоти), 1 јануари 1936 година. ( Архива на Ханри Беназус - Агенција Анадолија )

 19
Fotoğraf: Архива на Ханри Беназус

Мустафа Кемал Ататурк на прошетка низ шумскиот чифлик на ветерани во Анкара, 14 јули 1929 година (Архива) ( Архива на Ханри Беназус - Агенција Анадолија )

 20
Fotoğraf: Архива на Ханри Беназус

Мустафа Кемал Ататурк во неговиот специјален воз, 23 октомври 1932 година. (Архива) ( Архива на Ханри Беназус - Агенција Анадолија )

 21
Fotoğraf: Архива на Ханри Беназус

Мустафа Кемал Ататурк во базенот во палатата Мармара. Фотографија изработена на 10 јули 1929 година. (Архива) ( Архива на Ханри Беназус - Агенција Анадолија )

 22
Fotoğraf: Архива на Ханри Беназус

Мустафа Кемал Ататурк на јахтата Ертугрул по неговото прво пристигнувње во Истанбул по војната за независност. Казим Озалп (лево), претседателот на тогашното Собрание на Турција, 1 јули 1927 година. (Архива) ( Архива на Ханри Беназус - Агенција Анадолија )

 23
Fotoğraf: Архива на Ханри Беназус

Мустафа Кемал Ататурк учествува на прославата на Денот на Републиката во Анкара, 29 октомври 1925 година. (Архива) ( Архива на Ханри Беназус - Агенција Анадолија )

 24
Fotoğraf: Архива на Ханри Беназус

Мустафа Кемал Ататурк со сопругата Латифе на патување низ Турција. Фотографија изработена на 1 јануари 1924 година. (Архива) ( Архива на Ханри Беназус - Агенција Анадолија )

 25
Fotoğraf: Архива на Ханри Беназус

Фотографија на Мустафа Кемал Ататурк со семејството на неговата сопруга Латифе за време на нивната посета на Анкара. Таткото Ушакизаде Муамер, свеските (балдазите) Рукије, Веџихе и мајката Адвије. (Архива) ( Архива на Ханри Беназус - Агенција Анадолија )

 26
Fotoğraf: Архива на Ханри Беназус

Фотографија на Мустафа Кемал Ататурк со сопругата Латифе, Јавер Музафер Килич, Хумејра сопругата на Килич Али, Весирет сестрата на Килич Али, Исмаил братот на Латифе, Берин внуката на Килич Али за време на прошетка во Чанкаја изработеан на 23 мај 1923 година. (Архива) ( Архива на Ханри Беназус - Агенција Анадолија )

 27
Fotoğraf: Архива на Ханри Беназус

Фотографија на Мустафа Кемал Ататурк со сопругата Латифе, г-ѓа Хумејра сопругата на Килич Али, г-ѓа Весирет сестра на Килич Али, Исмаил брат на Латифе, Берин внука на Килич Али, изработена на 23 мај 1923 година. (Архива) ( Архива на Ханри Беназус - Агенција Анадолија )

instagram_banner

Од Турција, од светот, од небо, од копно, најмоќните фотографии од самото место на настаните на нашиот Instagram профил. Следете нѐ

Најнови