свет

„Турскиот приватен сектор посветува големо внимание на Еколошкиот договор на ЕУ“

„Турскиот приватен сектор посветува поголемо внимание на Еколошкиот договор на ЕУ, тоа се добри вести за иднината“, изјави Ландрут, нагласувајќи дека е потребно посилно партнерство за климатската политика.

Aysu Biçer   | 03.03.2021
„Турскиот приватен сектор посветува големо внимание на Еколошкиот договор на ЕУ“

АНКАРА

Турција треба да го следи патот на Европската унија (ЕУ) кон поддржлива, ефикасна и еколошка економија, изјави член на делегацијата на ЕУ во Турција, јавува Агенција Анадолија (АА).

Во рамките на Неделата на циркуларна економија на Турција, амбасадорот Николаус Мејер Ландрут нагласи дека Еколошкиот договор е една од најважните програми за ЕУ во постпандемискиот период.

„Договорот се фокусира да ја направи ЕУ чиста, ефикасна и конкурентна економија и структура која ќе пронајде решенија за еколошките проблеми“, изјави тој, додавајќи дека ова е нова стратегија за раст на Блокот.

„Ќе се обидеме да постигнеме економија на ЕУ која е јаглероднеутрална, но конкурентна“, изјави Ландрут.

„Турскиот приватен сектор посветува поголемо внимание на Еколошкиот договор на ЕУ, тоа се добри вести за иднината“, додаде тој, нагласувајќи дека е потребно посилно партнерство за климатската политика.

- Еколошкиот договор ќе донесе можности -

„ЕУ сака да достигне нето-нула емисии на стакленички гасови во 2050 година, обезбедувајќи економски раст преку повторна употреба на ресурсите“, истакна Анхел Гутиерез Хидалго де Кинтана, шеф на Одделот за економски и социјален развој на делегацијата на ЕУ во Турција.

Потсетувајќи дека во Договорот има многу различни цели, Кинтана рече: „Ние го зголемуваме нашето тврдење за климата со новите цели за 2030 и 2050 година. Обезбедувањето економска и безбедна енергија е веќе во основата на циркуларната економија.“

Комисијата на ЕУ воведе нов Акционен план за циркуларна економија - еден од главните блокови на Европскиот еколошки договор, новата агенда на Европа за одржлив раст.

Планот вклучува иницијативи во текот на целиот животен циклус на производите, насочени, на пример, кон нивниот дизајн, промовирање на процесите за циркуларна економија, поттикнување одржлива потрошувачка, а има за цел да обезбеди користените ресурси да се чуваат во економијата на ЕУ што е можно подолго.

Кинтана ги нагласи дека целите како што се воспоставување синџир, за заштита на економската разновидност и животната средина со нула загадување - претставуваат огромна посветеност и огромен напор и значителни трошоци за ЕУ.

„Целокупната работа нa Еколошкиот договор треба да донесе економски придобивки. Увозот на фосилни горива во ЕУ е над 35 отсто, затоа инвестираме во економски значајно место.“

Тој исто така истакна дека соработката за зелена трансформација со Турција е од суштинско значење, велејќи дека стратегијата за управување со отпадот на Турција во овој случај е значајна, имајќи ги предвид тесните трговски врски меѓу двете страни.

„Ние сакаме Турција да ги здружи силите во транзицијата кон еколошка економија“, додаде Кинтана.

На веб страницата на Anadolu Agency (AA) објавена е само дел од содржината на вестите од Системот на проток на вести (HAS). За целосната содржина на вестите ве молиме контактирајте нè за претплата.
Поврзани теми
Bu haberi paylaşın