МОСТ го презентираше "Патоказот за слободни и фер избори во Македонија"

-Патоказот го вклучува политичкиот контекст, исплатата на субвенциите, активностите на политичките партии, злоупотребата на државните и административните ресурси и можната злоупотреба на децата за политички цели.

СКОПЈЕ (АА) - Граѓанската асоцијација МОСТ, заедно со Центарот за економски анализи (ЦЕА), Првата детска Амбасада во светот Меѓаши и младинскиот културен центар - Битола (МКЦ), за време на прес-конференција ги претстави податоците од сеопфатното набљудување на период на распишувањето на предвремените парламентарни избори, јавува Anadolu Agency (AA).

Како што изјави Дарко Алексов од МОСТ, набљудувањето опфаќа неколку сегменти како што е политичкиот контекст, вклучувајќи го исплаќањето на субвенции, меѓуетничките односи, активностите на политичките партии, централната и локалната власт и злоупотребата на државни ресурси и администрацијата, како и притисоците врз вработените во администрацијата, граѓаните, младите и злоупотребата на деца во политички цели.

"Се забележува користење на службени возила за партиски цели. Ова е спротивно на член 356 од Кривичниот законик и член 25 од Законот за спречување на корупцијата ", рече Алексов. Тој нагласи дека МОСТ забележа промотивни настани организирани од страна на државните и јавните институции, во која истакна дека сите партиски членови во Владата се задолжени за спроведување на избори не се почитува принципот на одвоеност на државата и партијата.

Во однос на работата на Државната изборна комисија, Алексов рече дека е одговорен за чистење на избирачкиот список кој е тесно поврзан со одржувањето на изборите на 24 април. Тој ја обвини ДИК за нетранспарентност бидејќи како што рече, институцијата дел од состаноците ги одржува зад затворени врати, без присуство на медиумите, а со тоа го крши Изборниот законик.

Златко Талевски од младинскиот културен центар - Битола, рече дека го следеле спроведувањето на Законот за трансформација во редовен работен однос, за кој е утврдено дека во крајот на 30/11/2015, за 5141 лица се сменил односот на работа со доделување на договори во рамките на определено време.

"Иако се бара структурата на овие вработувања Министерството за финансии одговори дека според законот не е должен да води евиденција" , рече Талевски.

Во врска со набљудување на евентуална злоупотреба на децата за политички цели, Драги Змијанац од "Меѓаши" изјави дека анализата на Амбасадата е дека досега немало регистрирани случаи или оправдани сомневања. "Меѓаши ги повикува политичките партии, нивните членови, релевантните институции и родителите да се воздржат од вклучување на децата во политички активности", рече тој.

Весна Гарванлиева-Андонова рече дека Центарот за економски анализи (ЦЕА) ја следил исплатата на субвенциите од програмата на 2014 година, кои според неа се предвидени по истекот на рокот утврден со закон. "Во периодот јули-ноември 2015 година се даделе вкупно 737 милиони денари (околу 12 милиони евра) субвенции и тоа беше направено по истекот законскиот рок" - рече таа.

Граѓанската асоцијација МОСТ невладина и непартиска организација, формирана во 2002 година од 20 претставници на граѓанските организации од цела Македонија, кои, меѓу другото, го следи изборниот процес. На изборите во 2014 година, ангажирала 2.238 набљудувачи.