Балкан

Потпишан протокол за соработка помеѓу полицијата на Северна Македонија и Косово

Потпишан протокол за соработка помеѓу полицијата на Северна Македонија и Косово

Во присуство на вицепремиерот и министер за внатрешни работи на Северна Македонија, Оливер Спасовски и неговиот косовски колега Екрем Мустафа, протоколот го потпишаа директорите на полициите од двете земји

Агенда
Агенда на Турција и агенда во светот, програми на лидери и меѓународни активности на страницата за Агенда.
Пендаровски повика на обединување, политичките лидери ги покани на заедничка средба
18.10.2019

Пендаровски повика на обединување, политичките лидери ги покани на заедничка средба

Во обраќањето до јавноста Пендаровски истакна дека „за жал, заклучоците на Советот не се во согласност со оправданите очекувања на Северна Македонија и дека сигурно не се во рамките на претходните најави во самата Унија“

„ЕУ не го исполни ветувањето за почнување преговори за пристапување со С. Македонија и Албанија"
18.10.2019

„ЕУ не го исполни ветувањето за почнување преговори за пристапување со С. Македонија и Албанија"

„Ова е екстремно разочарување. ЕУ сега мора да објасни колку е сериозна нејзината посветеност за интеграцијата на Западен Балкан. Ова не е момент за славење во ЕУ", објави Хан

„Разочарани сме што ЕУ сѐ уште не ги започнува преговорите со Северна Македонија и Албанија"
17.10.2019

„Разочарани сме што ЕУ сѐ уште не ги започнува преговорите со Северна Македонија и Албанија"

„Одложувањето на преговорите за членство на Албанија и Северна Македонија во ЕУ го намалува влијанието на ЕУ во овој регион, како и стабилноста на регионот на Западен Балкан“, се вели во писмото на Вишеградската гурпа

Во Скопје одбележан Меѓународниот ден за искоренување на сиромаштијата
17.10.2019

Во Скопје одбележан Меѓународниот ден за искоренување на сиромаштијата

„Во моментов се наоѓаме на почетокот на социјалната реформа и чувствата се измешани дали е таа добра и дали ќе вроди со позитивни ефекти или не, бидејќи различни организации од различни градови ни споделуваат различни искуства“, рече Дуковска

„Бугарија не го поддржува воведувањето санкции против Турција“
17.10.2019

„Бугарија не го поддржува воведувањето санкции против Турција“

Бугарската заменик-премиерка и министерка за надворешни работи, Захариева, истакна дека Турција е сосед на Бугарија, сојузник и економски партнер