Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,222.04
ETH/USDT
3,569.80
BTC/USDT
70,810.00
BIST 100
9,079.97
Yaşam

Engellilerden 8 belediye hakkında suç duyurusu

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği üyeleri, engellilerin hayata katılımını kolaylaştıracak düzenlemeleri yapmadıkları iddiasıyla İstanbul'daki 8 belediye hakkında suç duyurusunda bulundu.

07.07.2015 - Güncelleme : 07.07.2015
Engellilerden 8 belediye hakkında suç duyurusu

İSTANBUL

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği üyeleri, engellilerin hayata katılımını kolaylaştıracak düzenlemeleri yapmadıkları iddiasıyla İstanbul'daki 8 ilçe belediyesi hakkında suç duyurusunda bulundu. 

Dernek üyelerince hazırlanarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunulan dilekçede, "şüpheli" olarak Bayrampaşa, Beşiktaş, Beyoğlu, Eyüp, Fatih, Kağıthane, Sarıyer ve Şişli belediye başkanlıkları gösterildi.

Engellilerin anayasal konumundan bahsedilen dilekçede, uluslararası sözleşmelerin tarafı olan Türkiye'de mimari erişilebilirlik düzenlemelerine ihtiyaç duyan 10 milyon civarında vatandaş bulunduğu bilgisi verildi.

Uluslararası sözleşmelere taraf devletlerin, engellilerin bağımsız yaşayabilmeleri ve yaşamın tüm alanlarına etkin katılımını sağlamak için uygun tedbirleri almalarının zorunlu olduğuna dikkati çekilen dilekçede, kanunlardaki engelli haklarıyla ilgili düzenlemeler de yer aldı.

"Değişen bir şey yok"

Türkiye'de 10 yıl boyunca AB ile uyum çalışmaları çerçevesinde ve anayasal ölçütlerin tüm mevzuata yaygınlaştırılması amacıyla çeşitli düzenlemeler yapıldığı kaydedilen dilekçede, şu ifadeler kullanıldı:

"Ancak tüm bu düzenlemeler, ülkemizde bir engellinin günlük yaşamında hiçbir değişim meydana getirmemiştir. Zira kamu kurumları hala engellilerin erişimini sağlamak için gerekli düzenlemeleri gerçekleştirmektedir. Türkiye Cumhuriyeti, 1 Temmuz 2005'te çıkan 5378 sayılı Engelliler Kanunu'yla erişilebilirlik için Türk Standartları Enstitüsü standartlarını uygulama zorunluluğu getirmiştir. Bu düzenlemelerin yapılabilmesi ve eski uygulamaların doğru bir şekilde düzenlenmesi için de konuyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına 7 yıl süre verilmiştir. Ancak 7 Temmuz 2012'de 7 yıllık sürenin dolmasına birkaç gün kala milletvekillerinin verdiği önerge ile gerekli tedbirlerin alınabilmesi gerekçesiyle süre 3 yıl daha uzatılmıştır. Bugün o uzatma süresi de dolmuştur. Ancak uzatmaya gerekçe olan gerekli tedbirler hiçbir şekilde alınmamıştır. Geçen 10 yıla rağmen maalesef hala değişen bir şey yoktur."

Eski yolları düzeltmeyen belediyelerin 2005'ten bu yana yaptıkları yaya yolu ve kamu binalarının da engellerle dolu olduğu belirtilen dilekçede, az sayıda düzenlemenin yanlış ya da göstermelik yapıldığı, halkın parasının boşa harcandığı, bu yaklaşımın engellileri eve hapsettiği ve istisnalar dışında gerekenlerin yapılmadığı öne sürüldü.

Kamu kurumlarının tüm yasal düzenlemelere rağmen yasaların kendilerine verdiği görevi ihmale devam ettikleri savunulan dilekçede, "Resmi rakamlara göre Türkiye nüfusunun yüzde 12,29'u engellidir. Engelli vatandaşlar, kanunların uygulanmaması nedeniyle evinden çıkamamakta, eğitim, çalışma, sosyal hayata katılım haklarını kullanamamaktadır. Belediye başkanları, erişilebilirlik konusunda gerekli adımları atmayarak görevlerini ihmal etmekte ve engellilerin eğitim alma, iş hayatı ile sosyal hayata katılmalarına engel olarak ayrımcılık yapmaktadırlar" denildi.

Dilekçede, şikayetçi olunan belediyelerde bilirkişi incelemesi yaptırılması, kanunun emrettiği standartları uygulamayan belediye başkanları hakkında "görevi ihmal" ile eğitim, iş, sosyal hayata katılım haklarını engelledikleri için "ayrımcılık" suçu nedeniyle soruşturma yapılarak kamu davası açılması talep edildi.

"Tek doğru uygulama, İBB ve Beylikdüzü Belediyesi'nde"

Dilekçenin sunulmasının ardından Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği üyelerince Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı okuyan dernek başkanı Adem Kuyumcu, Türkiye'nin her yerinden arkadaşlarının bireysel olarak kurumlarla ilgili suç duyurusunda bulunacağını belirterek, "Türkiye'de büyükşehir belediyeleri arasında doğru uygulamalar yapan ve toplu taşıma konusunda araçlarının çoğunu erişilebilir yapan tek belediye İstanbul Büyükşehir Belediyesi'dir. İlçe belediyeleri arasında doğru uygulama yapan ise Beylikdüzü Belediyesi'dir" dedi. 

Belediyelerin doğru denetlenmesi durumunda engellerin ortadan kalkacağını ve engellilerin eve hapsolmadan, başkasının yardımına muhtaç kalmadan bağımsız bir şekilde hayata katılmak istediklerini aktaran Kuyumcu, "Toplum, engellilere acımayı, onları ötekileştirmeyi bırakıp, eşit yaşam hakkına saygı duymalıdır" şeklinde konuştu.

Muhabir: Murat Kaya, Muhammet Enes Can

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.