Yaşam, arşiv

Doğuda din hizmetine "mele" desteği

Aldıkları medrese eğitimine rağmen, geçmişte "fahri olarak" din hizmeti veren meleler, artık Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev yapmanın mutluluğunu yaşıyor.

28.05.2015 - Güncelleme : 28.05.2015
Doğuda din hizmetine "mele" desteği

DİYARBAKIR 

Aldıkları medrese eğitimine rağmen, geçmişte "fahri olarak" din hizmeti veren meleler, artık Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev yapmanın mutluluğunu yaşıyor.

Genellikle yerel imkanlarla kurulmuş, ''medrese'' olarak adlandırılan okullarda eğitim alan din alimleri olan ve vatandaşlara fahri olarak din hizmeti veren meleler, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesine alınmalarıyla birlikte, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görev yapmaya başladı. 

Çözüm Süreci'nin de getirdiği güven ortamı sayesinde ülkenin en ücra yerlerinde dahi din hizmeti verebildiklerini ifade eden meleler, Diyanet İşleri Başkanlığı kadrosuna alınarak haklarının teslim edilmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

"Bölgemizde medreselere ciddi bir yönelme var"

Diyarbakır'da mele kadrosundan imam Ferzende Lale, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişte medreselerin ve melelerin hakkının verilmediğini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın inisiyatifiyle kendilerine şans tanındığını söyledi.

Aldığı üniversite öğrenimiyle memur veya öğretmen olabilecekken, yıllarca özlemini duyduğu din hizmeti için Diyanet'e başvuruda bulunduğunu ve imam olarak atandığını anlatan Ferzende Lale, "Bu kadro ile medrese ve melelere bakış açısı değişecek. Bu sayede ehil olarak vatandaşlara din hizmeti vermemiz çok fayda sağlayacaktır. Bölgemizde medreselere ciddi bir yönelme var" diye konuştu.

Geçmişte medrese eğitimi alanların, devlet bir statü tanımadığı için ilkokul mezunundan bir farkının olmadığını dile getiren Ferzende Lale, şöyle devam etti:

"Yıllarca medrese eğitimi alanlar, başka bir iş de yapamadıkları için seyyar satıcılık gibi aldığı eğitime uygun olmayan işlerde çalışıyordu. Yıllarca eğitim alanlar bu ilmi de unutmuş oluyorlardı. Köylerde fahri imamlık yapanlar zekatla geçindiği için vatandaşın eline bakıyordu. Bu da bir din adamına, bir alime yakışmıyordu. Kadroya alınmaları melelerin toplum nezdinde değerini de artırmış oluyor. Artık meleler başı dik şekilde din hizmeti veriyor."

Diyanet İşleri Başkanlığınca Kur'an-ı Kerim'in Kürtçe mealinin yayınlanmasının takdire şayan olduğunu belirten Lale, bu hizmetin, hükümetin barış sürecine, Kürt sorununun çözümüne ve bütün dillerin eşitliğine verdiği önemi gösterdiğini vurguladı.

Siirt'in Tuzkuyusu köyü Yurt mezrasında 3 yıldır mele kadrosundan imamlık yapan Tayyar Aydemir'de, "Çözüm Süreci ile hakkımızı vererek bizi bu görev getiren Diyanet İşleri Başkanlığı'na teşekkür ediyoruz" dedi.

"Melelerin hakkı verildi"

Mardin'in Midyat ilçesinde mele iken kadrolu imamlık yapmaya başlayan Abdulhah Gegez'de (39), 27 yıl din eğitimi aldığını, bu birikimle Diyanet kadrosunda görev yapmanın memnuniyetini yaşadığını belirtti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın