Dolar
32.48
Euro
34.86
Altın
2,332.80
ETH/USDT
3,169.70
BTC/USDT
64,649.00
BIST 100
9,716.77
Yaşam, arşiv

Ermeni katliamının 100 yıllık acısı dinmiyor

Ermeni çeteleri tarafından, 1906-1922 tarihlerinde Erzurum'da çeşitli işkencelere tabi tutularak katledilen Müslüman Türklerin yakınları, bir asırdır o acıyı hafızalarından silemiyor.

21.04.2015 - Güncelleme : 21.04.2015
Ermeni katliamının 100 yıllık acısı dinmiyor

ERZURUM - Ayşe Yıldız

Ermenilerin yaptığı katliamların yoğun şekilde yaşandığı Erzurum'un Alaca, Tepeköy, Börekli, Yanıkdere başta olmak üzere çok sayıda mahallede ikamet eden vatandaşlar, yakınlarının yaşadığı acılarıyla yaşıyor.

Bir asırdır hafızalarından yakınlarının katledilmesini silemeyen ve yaşananları anlatırken gözyaşlarına boğulan vatandaşlar, Avrupa Birliği Parlamentosu'nu ve Kataolik aleminin ruhani lideri Papa'yı katliamın yapıldığı bölgeye gelerek, gerçekleri görmelerini istedi.

Tepeköy Mahallesi'nden Ayşe Çelik (67), köylerinde Ermenilerin hem kadınları hem erkekleri katlettiğini, köyün her tarafında katliamın izlerinin olduğunu söyledi.

Çelik, kayınvalidesinin Ermeni zulmünü yaşadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Kayınvalidem çocukmuş. Ermeniler kadınların hepsini toplayıp, bir ahıra doldurmuşlar. Aşağıdan ve yukarıdan ateşe vermişler. Halası, kurtulsun diye kayınvalidemi dışarı atmış. Gözünün birini kaybetmiş, karnından, bacaklarından yaralanmış. Vücudundan mermi çekirdekleri çıkarmışlar. Köyde kadınların içerisinden sadece o kurtuldu. Erkekleri yakmışlar, o katliamdan sadece kayınvalidem yaralı kurtulmuş."

"Ermenilerin yaptığı katliamı, şu dağlar ispat eder"

Aynı köyden 78 yaşındaki Necmettin Karaçavuş da "Bizim dedelerimiz katliam yapmadı, temiz insanlar, Müslüman, olgun insanlar. Ermeniler yaptı bu katliamı, şu dağlar ispat eder bunu. Gelsinler karşımıza çıksın, desinler ki 'bizi siz katlettiniz'. Diyemezler çünkü burada toplu mezarlarımız var" ifadesini kullandı.

Börekli Mahallesi'nden 88 yaşındaki Mehmet Karaş,  "Ruslar, bölgeden çekilmeden önce, silahlanın Ermeniler sizi öldürecek' diyor. Bizimkiler de 'biz kardeşiz, bir şey yapmazlar' diyor. Ruslar bölgeden çekilince Ermeniler bölgede kadınları, erkekleri öldürüyorlar. Altı ay boyunca köyden kanlı su akmış. Bazı köylüler de başka illere gitmek zorunda kalıyor" dedi.

Alaca'daki kazıda 278 şehide ulaşıldı

Alaca Mahallesi'nde yaşayan 72 yaşındaki İzzettin Eltaş de köylerinde kazı yapıldığını ve Ermenilerin yaptığı katliamların kanıtlandığını belirterek. "Kazıda tek tek Müslümanlarımızın cenazelerine ulaştık. Kafataslarını saydık, 278 şehide ulaştık ama daha çok kafatası çıkıyordu" dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın