Dolar
32.48
Euro
34.94
Altın
2,331.84
ETH/USDT
3,165.00
BTC/USDT
64,731.00
BIST 100
9,716.77
Yaşam

'İnsanlar gelecekte 200 yıl yaşayacak'

KÖGEM Müdürü Prof. Dr. Karaöz, "Hücrelerimizin uç kısımlarında 'telomer' diye bir parça var. Yaşamı uzatmak, bu telomerin uzatılmasını engellemekten geçiyor" dedi.

30.03.2015 - Güncelleme : 30.03.2015
'İnsanlar gelecekte 200 yıl yaşayacak'

BARTIN

Kocaeli Üniversitesi Kök Hücre ve Gen Tedavileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (KÖGEM) Müdürü Prof. Dr. Erdal Karaöz, hücrelerin uç kısımlarında "telomer" diye adlandırılan parçalar bulunduğunu, yaşamı uzatmanın "telomerlerin" uzatılmasını engellemekten geçtiğini belirterek, "Bunun tamamen gerçekleşeceğine, ölümsüzlüğün olacağına inanmıyorum ancak gelecekte insanlar 200 yıl yaşayacak" dedi.

Tıptaki gelişmelerle insan ömrünün uzadığına da dikkati çeken Karaöz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hücrelerimizin uç kısımlarında 'telomer' diye bir parça var. Bu, her bölünme yaşandığında kesiliyor. Bittiği zaman da somatik hücrelerimiz bu telomeri yerine koyamıyor. Kök hücreyi bu telomerden farklı kılan ise kısalan hücrenin enzim aktivitesiyle yerine konulmasıdır. Yaşamı uzatmak da bu telomerin uzatılmasını engellemekten geçiyor. Bunun tamamen gerçekleşeceğine, ölümsüzlüğün olacağına inanmıyorum ancak gelecekte insanlar 200 yıl yaşayacak. Bunu göremeyeceğiz ama bunun olacağına inanıyorum. Ortalama yaşam ömrünün gitgide artması da bunu gösteriyor."

Muhabir: Selim Bostancı

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın