Dolar
32.34
Euro
34.92
Altın
2,220.67
ETH/USDT
3,558.90
BTC/USDT
70,623.00
BIST 100
9,079.97
Yaşam

Yerli tavuk "ATAK-S"lar yaygınlaştırılıyor

Türkiye'nin ilk yerli yumurta tavuğu olan ve yılda 314 gün yumurtlayan ATAK-S'ların yaygınlaştırılması için Tokat'ta GOÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünce çalışma yürütülüyor.

28.03.2015 - Güncelleme : 28.03.2015
Yerli tavuk "ATAK-S"lar yaygınlaştırılıyor

TOKAT - Ekber Türkoğlu

Türkiye'nin ilk yerli yumurta tavuğu olan ve yılda 314 gün yumurtlayan "Ankara Tavukçuluk Araştırma Kahverengisi"nin (ATAK-S) yangınlaştırılması için Tokat'ta Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünce çalışma yürütülüyor.

GOÜ Zootekni Bölümü Başkanı Doç. Dr. Şenay Sarıca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Tokat’ta Yumurta Veriminin Artırılması İçin Yumurta Tavuk Irkının Değiştirilmesi" adlı projelerinin İl Özel İdaresince desteklendiğini söyledi.

Proje çalışmalarına 1 yıl önce başladıklarını ve Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünce 2014 yılında üretilen ATAK-S isimli tavuklardan aldıklarını belirten Sarıca, "Bu tavukları civcivken aldık. Üniversitemizdeki kümesimizde yetiştirdik, belli bir aşamaya getirdik, daha sonra 45 çiftçimize dağıttık. Her çiftçimize 10'ar olmak üzere 450 tavuk dağıttık. Çiftçilerimiz tavuk başına 30 lira ödedi. Bunun 15 lirası İl Özel İdaresi tarafından karşılanıyor" diye konuştu.

Bu tavuk cinsinin diğer tavuklara göre farklı olduğunu ifade eden Sarıca, "Bu tavuk cinsimiz, diğer tavuklara göre daha uzun ömürlü ve yılın 314 günü yumurtluyor. Tokat'ın ilçeler ve köylerinde ATAK-S tavuğumuzun üretiminin yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz. İnşallah bunda da başarılı oluruz. ATAK-S tavuğumuzun yaygınlaştırılacağına inanıyorum" dedi.

Sarıca, bölümlerinde başta sağlıklı beyaz et ve yumurta üretimi olmak üzere pek çok konuda bilimsel çalışma ve araştırma yapıldığını söyledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın