Dolar
32.38
Euro
35.09
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,572.40
BTC/USDT
70,868.00
BIST 100
9,079.97
Yaşam, arşiv

Arama kurtarma köpekleri zorlu sınavlardan geçiyor

İnsan hayatını kurtarmak için uzun bir eğitim süreci yaşayan arama kurtarma köpekleri, eğitimlerinin sonunda görev almaya hazır olduklarını göstermek için zorlu sınavlardan geçiyor.

05.03.2015 - Güncelleme : 05.03.2015
Arama kurtarma köpekleri zorlu sınavlardan geçiyor

İZMİR  - Halil Şahin

İnsan hayatını kurtarmak için uzun bir eğitim süreci yaşayan arama kurtarma köpekleri, eğitimlerinin sonunda görev almaya hazır olduklarını göstermek için zorlu sınavlardan geçiyor. 

Yaklaşık 2 yıl boyunca her türlü koşulda görev yapmak için yetiştirilen köpekler, becerilerini girdikleri sınavlarla sertifikalandırıyor.

Köpek eğitmeni Yaman Ersel Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada arama kurtarma köpeklerinin oyun hırsına sahip, sağlıklı köpeklerden seçildiğini, Labrador, Alman Çoban, Belçika Çoban, Border Collie gibi cinslerin arama kurtarma için en yatkın ırklar olduğunu söyledi.

Arama kurtarma eğitimine başvuran her 100 köpekten ancak 10-15 kadarının zorlu eğitimleri tamamlayabildiğini aktaran Yıldırım, agresif olmayan, insanı seven, sosyal ilişkileri kuvvetli, ürkek olmayan köpeklerin eğitim sürecinde öne çıktığını ifade etti.

Yıldırım, arama kurtarma eğitimi almış köpeklerin göreve hazır olduğunu girdikleri sınavda sergiledikleri başarıyla gösterdiğini kaydederek, "Sınavlarda başarılı olanlar uluslararası arama kurtarma sertifikası almaya hak kazanıyor. Sınavlarda itaat ve eğitim becerileri değerlendiriliyor" dedi.

İki aşamalı sınavın itaat bölümünde köpeğin sahibinin komutlarına tam itaat göstermesi gerektiğini anlatan Yıldırım, kazazedeyi bulma aşamasında ise köpeğin farklı koşullarda canlıyı bulması ve havlayarak yardım ekibini uyarmasının beklendiğini dile getirdi. Yıldırım, sınav sürecinde köpeğin uzun yürüyüşler yapabilecek kadar sağlıklı olup olmadığı, silah sesi gibi seslerden ürküp ürkmediği, yüksek ve oynak zeminlerde hareket kabiliyeti, kapalı tünellerde geçip geçemediği gibi yönlerinin sınandığını belirtti.

 Arama kurtarma çalışmalarında  sürenin çok değerli olduğunu vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Köpeklerin burunlarına ihtiyacımız var. Arama kurtarmada aciliyet çok önemli. Ne kadar kısa sürede kazazedeye ulaşabilirsek onun hayatını kurtarma ihtimali o kadar yüksek. Köpekler de bu süreci hızlandırıyor."

"Köpek işini severek yapmalı"

Çeşitli ülkelerde düzenlenen arama kurtarma sınavlarında hakemlik yapan Pavel Sabacky de, sınavlarda köpeğin becerilerin ölçüldüğünü söyledi.

Sabacky, "Arama kurtarma köpeğinde aradığımız en önemli özellik, köpeğin kazazedeyi bulduğunda çok mutlu olması. Yani işini severek yapması. Kondisyonun çok iyi olması lazım. İşi ağır, sağlıklı olması çok önemli. Bir de düzenli çalışması gerekir" diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın