Yaşam, arşiv

Türk Kızılayı Irak'taki sığınmacıları yalnız bırakmıyor

Türk Kızılayı, Musul ve çevresindeki yerleşim yerlerinden kaçarak Erbil'e sığınan ailelere gıda yardımında bulundu. Yardım dağıtımına Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam da katıldı.

01.03.2015 - Güncelleme : 01.03.2015
Türk Kızılayı Irak'taki sığınmacıları yalnız bırakmıyor

ERBİL

Ainkawa kasabasındaki Herşem Kampına gelen İnam ve Türk Kızılayı ekibi, yetkililerden bilgi aldıktan sonra gıda paketlerinin de bulunduğu yardım malzemelerini ihtiyaç sahiplerine dağıttı. Erbil Başkonsolosu İnam'ın eşi de sığınmacı çocuklara çikolata ikram etti.

Dağıtılan yardım paketini alan sığınmacı Zeynep Muhammet, aylardır evlerinden uzakta yaşadıklarını, bu yüzden çok zor zamanlar geçirdiklerini anlattı.

Özellikle kış aylarındaki soğuktan dolayı çocukların hasta olduğunu aktaran Muhammet, ''Bize yardım eden tüm kuruluşlara teşekkür ediyoruz. Ancak bize yapılacak en güzel şey, evlerimizin kurtarılmasıdır'' ifadesini kullandı.

"Türkiye'nin yardımları"

Yardım dağıtımının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Başkonsolos İnam, Türk Kızılayı'nın aylardır, evlerini terk ederek kamplara sığınan ailelere yardım ulaştırdığını söyledi. Kendisinin de fırsat buldukça bölgedeki kampları ziyaret ettiğini ifade eden İnam, bu vesileyle sığınmacıların durumunu yerinde gözlemleme şansına sahip olduğunu kaydetti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) 1,5 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaptığına değinen İnam, "Dolayısıyla çok ciddi anlamda yardıma ihtiyaç duyuyor. Biz komşu ve kardeş bir ülke olarak elimizden geldiğince buranın sıkıntılarını hafifletmeye çalışıyoruz. Krizin başladığı ilk günden bu yana yardımcı olmaya çalıştık. Bugüne kadar yaklaşık 800 tır insani yardım malzemesi gönderdik. Bundan sonra da göndermeye devam edeceğiz. Amacımız bölgedeki sıkıntıların biran önce giderilmesi.''

Bölgede yaşanan insani sıkıntıların çözümüne dil, din ve ırk ayrımı yapmadan katkı sağlamaya çalıştıklarını dile getiren İnam, ''Bugün de Arap, Kürt ve Türkmenlerin olduğu bir kampa geldik. Sorun herkesin sorunu, çözüm de inşallah herkesi kapsayacak şekilde olacak'' diye konuştu.  

İnam, bir gazetecinin, "Türkiye'nin Erbil'e ne tür yardımlar yaptığı sorusu üzerine, şunları kaydetti:

''IŞİD bir terör örgütüdür. Türkiye 2013 yılında IŞİD'i terör örgütü listesine koymuştur. IŞİD sadece Kürdistan bölgesini tehdit etmiyor. Aynı zaman Türkiye ve diğer ülkeler için de bir tehdittir. Sorunun çözümü için en başından bu yana Kürdistan hükümeti dahil olmak üzere diğer ortaklarımızla işbirliği içerisinde çalışıyoruz. Bu mesele bildiğiniz gibi siyasi, askeri, insani ve ekonomik boyutları olan bir meseledir. Biz en baştan beri her alanda Erbil'e destek olduk olmaya devam edeceğiz.''

Muhabir: Emrah Yorulmaz

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın