Dolar
32.37
Euro
34.95
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,556.90
BTC/USDT
70,188.00
BIST 100
9,079.97
Yaşam, arşiv

"İkna kabiliyeti olan bir arkadaşımızdı"

İçişleri Bakanı Ala'nın konuk olduğu AA Editör Masası'na Erzurum'dan katılan ilkokul arkadaşı Refik Yeşilyurt, bakanla ilgili anılarını anlattı.

24.04.2014 - Güncelleme : 24.04.2014
"İkna kabiliyeti olan bir arkadaşımızdı"

ERZURUM - Zehra Melek Çat

İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın konuk olduğu Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na Erzurum'dan katılan ilkokul arkadaşı Refik Yeşilyurt, bakanla ilgili anılarını anlattı.

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk moderatörlüğündeki Editör Masası'na konuk olarak soruları yanıtlayan Bakan Ala'ya, AA Erzurum Bölge Müdürlüğü'nden bir sürpriz yapıldı. Ala'nın ilkokul arkadaşı olan ve Erzurum'un Oltu ilçesinde esnaflık yapan Refik Yeşilyurt , toplantının son bölümünde video konferans yöntemiyle  bağlanarak bakanla yaşadığı anıları paylaştı.

Öztürk'ün  "Bakan Ala'nın çocukluğunda yaramaz olup olmadığını" sorması üzerine Yeşilyurt, "Çok uyumlu, çalışkan sevilen ve ikna kabiliyeti olan bir arkadaşımızdı" dedi.

Erzurum'un Oltu ilçesine bağlı Çanakpınar Köyü İlkokulu'nda Bakan Ala ile okuduklarını anlatan Yeşilyurt, "Okulda bir soru sorulmuştu o aklımda kaldı. O soruya cevap verilememişti ve Efkan bey cevap vermişti. Soru hatırımda değil ama üst bir soruydu. Çıkar çıkmaz yine ders çalışmaya başlamıştı. Beraber de ders çalışırdık. Efkan beylerin bahçesinde dut ağaçlarının altında bazen oyun oynar, bazen ders çalışırdık" diye konuştu.

Ala da Oltu'nun köyünde okuduklarını belirterek, "Refik bey benden bir dönem önceydi. Birinci, ikinci sınıflar bir arada, üçüncü, dördüncü ve beşinci sınıfları bir arada okurduk" ifadelerini kullandı.

Öztürk, Anadolu Ajansı'nın Bakanlar Kurulu'nun çocukluk fotoğrafını yayınladığını hatırlatarak, "Biz o tabloyu şöyle okuduk, 'Bazı bakanlarımızın gömleği yırtık, pantolonu yırtık. Fakirlik yüzlerinden belli. Yani fakirliğin en dibinden gelmiş ve bakan olmuş. Sizin o fotoğrafları gördüğünüzde aklınıza gelen ne oldu" diye sorması üzerine Ala, şunları kaydetti:

"Mücadeleyi görüyoruz. O tür durumda olanların sayısının çok azaldığını görüyoruz. Dünya verilerine baktığımız zaman hakikaten bir doların, iki doların altında kalan kimsenin olmadığını, Dünya Bankası verilerini ortaya koyduğumuzda Türkiye'nin katettiği mesafeyi görüyoruz. Bir de vatandaşlarımızın bir başka açıdan da ümidi şu, yani o tür sıkıntılar veya o yokluklar içerisinde olan kardeşlerimizin, insanlarımızın hakikaten şimdi ileride ülkeye hizmet etme fırsatı bulmuşlar. Bu kanalın açık olması da Türkiye'de bir önemli bir kazanımdır. Türkiye çok önemli şeyler yakalamıştır. Vatandaşımız bu istikrar ve demokrasiye karşılık veriyor. Biz de oralardan geldik. Ben hissediyorum, ne sıkıntılar çektiğimizi, nasıl yayan oradan gittiğimizi. Önceden vatandaşımızın o sıkıntıları, romanlara konu olmuştur. Yönetenler de bilmezdi, çünkü yaşamamış. Şimdi yaşayanlar biliyor göreve gelir gelmez hemen işe girişiyor. KÖYDES ve BELDES projeleriyle köylere sular nasıl gitti, işte o köydeki susuzluğu, yol olmayışını yaşayan insanların belli yerlerde imkanlara sahip olması, kamu imkanlarının burada ittifak yaptıklarıyla müttefikleriyle paylaşmak yerine vatandaşa hizmetlendirilmesi aracılığıyla yaptı. Biz bu kaliteli duruşu, noktayı yakalamış durumdayız. Bundan sonrasında da ilerleyip devam edeceğiz."

"Biz de mahcup olmamak için çalışacağız"

Ala, yerel seçimlerden dolayı Erzurum'a özellikle Oltu'ya teşekkür ettiğini vurgulayarak, "Erzurum'a özel şükranlarımı arz edeyim. Refik kardeşime de ayrıca teşekkür ediyorum. Taşra ilçeleri arasında Oltu birinci oldu, yüzde 61,8 oranla ve bize verdiği destekle ilçede de ilçeler içinde de 61,1 ile birinci oldu. Oradaki çalışanlar, gecesini gündüzüne kattı. Erzurum da ilk 10'a girdi. İkinci Pasinler ilçemiz oldu, onları da tebrik ediyorum. Bütün Erzurum'a teşekkür ediyorum. Bu bir sorumluluktur. Bu sorumluluğun bilincindeyiz, biz de mahcup olmamak için çalışacağız."

Öztürk'ün, milletvekilliği seçimlerinde Erzurum'u mu Diyarbakır'ı mı tercih edeceğini sorması üzerine, Ala, "Bize düşen gerçekten çok çalışmak ve hiçbir zaman vatandaşımızın teveccühünü unutmadan, doğrunun yanında yürümemiz lazım. Vatandaşımız bize teveccühte bulundu ve bilelim ki bir yanlış yaparsak hemen çeker. Bu teveccühü çok dikkate aldığımızı söyleyelim. Biz nerede değerlendirmeler yaparız öyle bir şey olursa nerede çalışmamız gerekiyorsa gider orada vatandaşlarımıza projelerimizi anlatırız" karşılığını verdi.

Editör Masası'nda fotoğraf çektirilmesinin ardından Öztürk, Ala'ya çocukluk fotoğrafını hediye etti.

"Azim işte budur, dedim"

Yeşilyurt, Editör Masası'nın ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakan Ala ile 1971 yılında ilkokul sıralarında başlayan bir arkadaşlığı olduğunu anlatarak, "Zaman zaman biraz ayrı kaldığımız oldu. Üniversitede okurken ziyaretine gittim, bir gittiğimde dersteydi, bir gittiğimde çalışıyordu. 'Azim işte budur' dedim. Hem okuyor hem çalışıyor. Hedefine ulaşmaya çalışıyor. Görüşemediğimize üzülmedim" dedi.

Lise yıllarında ve Ala'nın kaymakam olduğu dönemlerde de kendisiyle görüştüklerini ifade eden Yeşilyurt, AK Parti'nin Oltu İlçe Başkanlığı kurucularından olduğunu söyledi.

Yeşilyurt, 2002 yılındaki genel seçimlere hazırlıkları dönemde Ala'nın bürokrat olduğunu ve AK Parti'de siyaset yapıp yapmayacağını sorduğunu kaydederek, "Sayın bakan bir durakladı ve 'düşüneyim, arkadaşlarımla istişare edeyim' dedi. Kısa bir süre sonra geri döndü, 'Evet AK Parti'de siyaset yaparım' dedi ve geldi. Biz burada ön çalışma yaptık ve müracaatta bulunduk, milletvekilliği aday adayı oldu. Nasip milletvekilliği değilmiş o zaman. Biz seçim çalışmalarımıza devam ettik, kazandık, AK Parti iktidara geldi. Efkan bey o zaman ilk etapta Batman'a vali atandı, ondan sonra da zaten azimli bir bürokrattı ve kendi gücüyle buralara kadar geldi, sürekli de görüşürüz" şeklinde konuştu.

Bakan Ala ile görüşmekten memnun olduğunu vurgulayan Yeşilyurt, şöyle devam etti:

"Çok önemli bir konumda her zaman insanı ön plana alan bir kişiliğe sahiptir. Oradaki görevine de çok sadık birisi. İnanıyorum ki sayın bakanımız çok başarılı bir iş çıkardı. Sayın bakanımız bu karışıklıkta bu ortam gerginliğinde memleketimizde görevinde hakimiyetini kurdu. İç karışıklığı bir nevi önlemiş oldu. Daha öncelerde gördük ufak bir kıvılcım, küçük bir karışıklık hükümeti düşüyordu ama sayın başbakanımızın ve sayın bakanımızın dik duruşları ile insanlarımız istikrarı seçti. Şu anda huzur içerisindeyiz."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın