Yaşam, arşiv, arşiv

Lübnan mülteci kamplarında çocuk olmak

Suriye'de devam eden savaş en çok çocukları etkiliyor. Aileleriyle birlikte kamplara sığınan çocuklar, zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor.

14.02.2013 - Güncelleme : 14.02.2013
Lübnan mülteci kamplarında çocuk olmak

BEYRUT-  Paula Astih

Suriyeli çocukların birçoğunun ayakkabı ve pantolonu dahi yok. Yalın ayaklarıyla soğuğa meydan okuyuyor,imkansızlıklar içerisinde vakit geçirmek için plastik şişe, ayakkabı ve kullanılmış araba lastiklerinden oyunlar yaratıyorlar. Ayakkabıları oyuncak arabalara dönüştürüp çadırların etrafındaki çamurlarda oynuyor, kullanılmış araba lastiklerini demir çubuklarla sürükleyerek zamanlarını geçiriyorlar.

Lübnan'ın el-Bekaa bölgesi yakınlarında yaşayan Hala, Muna ve Suad ismindeki Suriyeli üç kız çocuğu, plastik şişeleri toplayıp üzerine oturarak kendilerini kaykayın üzerinde hayal ediyor.

Suriyeli çocukların en büyük eğlence kaynağı ise futbol. Yaklaşık 50 çocuk başına bir topun düştüğü Lübnan kamplarında çocuklar, çıplak ayaklarıyla çamur üzerinde top koşturuyor. Akkar bölgesinde yaşları altıyı geçmeyen bazı çocuklar ise ya denizde taş sektiriyor ya da şubat ayının soğuğunda buz gibi suyla oynuyor.

AA muhabirine konuşan ''Save the Children'' (Çocukları Kurtarın) isimli uluslararası bağımsız örgütün Beyrut'taki temsilcisi Ruba Khoury, ''Suriyeli çocukların çoğu sevdiklerini tekrar kaybetme korkusuyla içlerine kapanıyor ve yeni dostluklar kurmayı reddediyor. Ülkelerinde gördükleri şiddet olayları nedeniyle saldırganlaşıyorlar. Resimlerinde bile ölümü, bombardımanı, yıkılmış evleri çiziyorlar. Psikolojik sorunları ilerlemiş olan çocuklar grup içerisinde veya bireysel olarak psikolojik destek alıyor''dedi.

Merkezi Washington'da bulunan örgütün BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile işbirliği yaparak Lübnan'daki 12 bin Suriyeli çocuğun eğitimini sağladığını belirten Khoury, Lübnan'nın çeşitli bölgelerine yayılan Suriyelilerin çocuklarının tümüne ulaşmanın çok zor olduğunu vurguluyor.
Uluslararası örgütler, Lübnan'daki Suriyeli çocuk sayısının yaklaşık 150 bine ulaştığını ve bu sayının mültecilerin yarısını oluşturduğunu kaydediyor. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın