Dolar
32.34
Euro
35.16
Altın
2,161.32
ETH/USDT
3,431.50
BTC/USDT
66,251.00
BIST 100
8,718.11
Politika, arşiv

İsmet Yılmaz Meclis Başkanı seçildi

AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, TBMM Başkanı seçildi. Yılmaz ilk açıklamasında "Milletimiz yeni bir anayasa beklemektedir" dedi.

01.07.2015 - Güncelleme : 01.07.2015
İsmet Yılmaz Meclis Başkanı seçildi

TBMM

TBMM'nin 26. Başkanı, AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz oldu. 

TBMM Genel Kurulu'nda yapılan dördüncü tur oylamaya, üçüncü turda en çok oyu alan İsmet Yılmaz ile CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal katıldı.

Oylamaya 547 milletvekili katılırken, Yılmaz 258 oy, Baykal ise 182 oy aldı. 29 oy boş çıktı, 78 oy ise geçersiz sayıldı. 

Baykal, TBMM Başkanı seçilen İsmet Yılmaz'ı tebrik ederek başarılar diledi. Yılmaz'ın söz istediğini belirten Baykal, kendisini kürsüye davet etti.  

Yılmaz, yaptığı teşekkür konuşmasına, "Bu yüce Meclis'e Başkan seçerek omuzlarıma yüklediğiniz görev, sorumluluk ve onur nedeniyle hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Böyle bir Meclis'in sade bir üyesi olmak esasen şereflerin en büyüğüdür" diyerek başladı.

Yeni yasama döneminin hayırlı olmasını dileyen Yılmaz, "Bu Meclis, İstiklal Savaşı'nı yöneten, Başkomutanı'nı tayin eden, devleti ve cumhuriyeti kuran Gazi Meclis'tir. Milli iradenin en somut göründüğü yerdir" dedi.

"Yeni bir anayasayı birlikte yapmamız gerekir"

Meclis'in, milletin her sorununun çözüm adresi olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Meclis'in, daha iyi çözümleri ortaya koyabilmek için gerekli tartışmanın ve konuşmanın yeri olduğunu bu dönemde milletimize gösterebiliriz. Bizim milletimizden aldığımız yetkinin gereği de budur. Milletimiz 25. dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden TBMM'den öncelikle yeni bir anayasa beklemektedir. Ülkemizin bugün ulaştığı ekonomik ve demokratik seviye yeni bir anayasayı zorunlu kılmaktadır. Yeni anayasanın gerekliliği noktasında toplumda esasen çok geniş bir mutabakatta mevcuttur. Hukukun üstünlüğü, insan hakları, güçler ayrılığı, çoğulculuk gibi demokratik anayasaların olmazsa olmaz unsurlarını gözönüne alarak yeni bir anayasayı birlikte yapmamız gerekir.

İyi işleyen bir demokratik sistem için de anayasadan beklenen toplumsal, siyasal, ekonomik ve hukuksal sorunların çözümü için gerekli zemini sağlamaktır. Bu zemin sağlandıktan sonra sorunlar daha kolay çözülebilir. Yeni anayasa hepimizin ortak sorumluluğudur. Toplumun tüm kesimlerinin mümkün olduğu ölçüde bu sürece katılmasıyla herkesin sahip çıkacağı bir anayasa yapılabilir. Bu süreçte evrensel değerlerle birlikte içinde yaşadığımız toplumun temel değerlerinin dikkate alınması yeni anayasanın ömrünü uzatacaktır."

Oylamadan notlar

Geçici Başkan olarak birleşimi yöneten CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'a, Başkanlık Divanı'nda en genç milletvekillerinden AK Parti İstanbul Milletvekili Abdurrahim Boynukalın ile HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan eşlik etti.  

CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, ceketinin içine üzerinde "unutmadımaklımda" yazılı tişört, CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm ise "Unutmadık Sivas 93 unutmayacağız" yazılı ve madımakta ölenlerin resimlerinin yer aldığı tişört giydi. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Genel Kurul'daki oylamalara katılarak oy kullandı. Kılıçdaroğlu, oyunu kullandıktan sonra yerine geçerken Davutoğlu ve Bahçeli ile başıyla selamlaştı. Kılıçdaroğlu, Başkanlık kürsüsünde oturan Baykal ile de tokalaştı. 

Bahçeli, bir süre yan yana oturduğu eski Meclis Başkanvekili ve MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener ile sohbet etti.

İsmet Yılmaz oyunu kullandıktan sonra Davutoğlu'nun kabinden çıkmasını bekledi. Davutoğlu, oyunu kullandıktan sonra Yılmaz'ın elini tutarak AK Parti sıralarına yürüdü.

Davutoğlu, Yılmaz ve İhsanoğlu oylarını aynı anda kupalara atarak, tokalaştılar. 

Başbakan Davutoğlu, dördüncü tur oylama sonucunun açıklanmasını AK Parti sıralarında yan yana oturduğu İsmet Yılmaz ile bekledi. Sonucu Başkanlık Divanı'na ulaştırılmadan öğrenen bazı AK Partili milletvekilleri, Davutoğlu ve Yılmaz'ı bilgilendirdi. Bunu gören AK Partili milletvekilleri de yanlarına gelerek sonucu öğrendi. 

AK Partili milletvekilleri sonucu, ayakta alkışladı. CHP sıralarından bir milletvekili MHP sıralarına dönerek sonucu ayakta alkışladı. 

Birleşimin kapanmasının ardından CHP, MHP ve HDP milletvekilleri Genel Kurul'dan ayrılırken, AK Partili milletvekilleri Davutoğlu ve Yılmaz'ı tebrik etti. 

Davutoğlu, Genel Kurul'dan ayrılmadan önce yanında Yılmaz ve Grup başkanvekilleriyle birlikte basın mensuplarına el sallayarak, poz verdi.

Yılmaz'ın özgeçmişi

Sivas Gürün ilçesinde 10 Aralık 1961 yılında doğan Yılmaz, İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Makine Bölümü ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Yılmaz, yüksek lisanslarını İsveç Dünya Denizcilik Üniversitesinde "Gemi İşletmeleri Teknik Yönetimi" alanında ve Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Ana Bilim Dalı'nda yaptı.

Doktorasını Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Deniz Hukuku alanında tamamlayan Yılmaz, kamu ve özel sektörde yaklaşık 20 yıl mühendis, müşavir avukat olarak çalıştı. Yılmaz, 2002 yılında Denizcilik Müsteşarı olarak atandı, Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini yürüttü. Yılmaz, 2007 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı görevine getirildi.

Anayasa uyarınca 1 Kasım 2007'de TBMM dışından Ulaştırma Bakanlığı görevine atandı. 24. Dönem'de Sivas Milletvekili olarak TBMM'ye giren Yılmaz, 61. Hükümet'te Milli Savunma Bakanlığı görevine getirildi. İngilizce bilen Yılmaz, evli ve 3 çocuk babası. 

Muhabir: Melda Çetiner Karagöz, Serdar Açıl, Kurbani Geyik

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın