Dolar
32.37
Euro
34.95
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,533.30
BTC/USDT
70,111.00
BIST 100
9,103.39
Ekonomi, arşiv

'Enflasyonda yüzde 7'nin altına inmeye çalışıyoruz'

Merkez Bankası Başkanı Başçı, "Enflasyonda çok yakında mavi bölge olan yüzde 7'nin altına inmeye gayret ediyoruz" dedi.

18.03.2015 - Güncelleme : 18.03.2015
'Enflasyonda yüzde 7'nin altına inmeye çalışıyoruz'

ÇANAKKALE 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Bizim asli önceliğimiz olan, esas işimiz olan fiyat istikrarı alanında da enflasyonda yine malumunuz geçen sene haziran ayında yine kırmızı çizgi olarak alabileceğimiz yüzde 9'un üzerinde, yüzde 9.7'lik bir enflasyondan kademeli olarak önce turuncu bölgeye sonra sarı bölgeye geldik. Çok yakında da mavi bölge olan yüzde 7'nin altına inmeye gayret ediyoruz" dedi.

Başçı, Merkez Bankası ile Çanakkale Belediyesince Çanakkale Seramik Müzesi'nde düzenlenen "Kırmızıdan Maviye Çağdaş Türk Resim Sanat" sergisinin açılışındaki konuşmasında, Merkez Bankası koleksiyonundan derlenen eserlerden oluşan serginin, Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yılında Çanakkaleli sanatseverlerin beğenisine sundukları için mutlu olduklarını söyledi.

1931 yılında kurulan bankanın kendisine verilen görevlerin yanı sıra sanat alanındaki gelişmelerle yakından ilgilendiğini belirten Başçı, "Kurumsal ve sosyal sorumluluk ilkesi doğrultusunda kuruluşundan bu yana gerçekleştirdiği eser alımlarıyla bugün sayısı 900'e ulaşan kapsamlı ve nitelikli bir koleksiyonu oluşturmuştur" dedi.

Bankanın söz konusu koleksiyondaki eserleri yurt içi ve dışında gerçekleştirdikleri sergilerle toplumla buluşturarak, ülkenin kültür ve sanat ortamıyla tanıtımına katkı yaptığını aktaran Başçı, şöyle konuştu:

"Bu çerçevede 1996 yılından başlayarak yurt içinde 27 sergi düzenlenmiştir. Yurt dışında ise 2003 yılından itibaren Almanya, ABD, Japonya, İspanya, Çin, Lüksemburg, Bosna Hersek, Makedonya, Bulgaristan, Avusturya, Arnavutluk, Macaristan, Polonya ve Malezya da dahil olmak üzere 17 sergi düzenlemiştir. Çanakkale'de ilk kez düzenlenen bu sergi 18 Mart-28 Nisan tarihleri arasında 28 sanatçıya ait 32 eseri sanat severlerle buluşturacaktır."

Başçı, kırmızının Çanakkale Savaşları'nın, mavinin ise bugünkü istikrar ve güvenin rengi olarak serginin ismi ve temasını oluşturduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Benzer bir güzel örneği, Avustralya ve Yeni Zelanda ile Türkiye ilişkilerinde verebiliriz. Burada da 100 yıl önce çok zorlu bir savaş ortamından bugün çok yakın güven ve istikrarı pekiştiren bir ortama gelmiş bulunuyoruz. G-20 dönem başkanı geçen yıl Avustralya idi. O yıldan itibaren biz de troyka içinde olduğumuz için Avustralya hükümetiyle ortak yakın bir iş birliği ve çalışma ortamına başladık. Bu yıl da Türkiye G-20 dönem başkanlığını devraldı. Yine Avustralya ile birlikte G-20 gündemini belirlemek ve detayları hayata geçirmek konusunda yakın bir işbirliği içinde çalışmaya devam ediyoruz. Bu kırmızıdan maviye geçişin çok güzel bir örneği ve 100 yıl sonra bu noktaya gelmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz hepimiz."

"İstikrarsız bir durumdan, istikrarlı bir ortama dönüştü"

Erdem Başçı, kırmızıdan maviye geçiş için benzer bir benzetmeyi ekonomi açısından da yapılabileceğini vurguladı. Ekonomide de pek çok göstergenin kırmızıdan maviye dönüştüğünü anlatan Başçı, şu bilgileri verdi:

"Yani istikrarsız bir durumdan, istikrarlı bir ortama dönüştü. Bunlardan en önemlisi kamu maliyesi alanında yapılan ilerlemedir. 2001 yılında bütçe açığı çift haneli seviyelerde yani kırmızı seviyelerdeyken bugün yüzde 3'ün Avrupaca bir sınır olarak kabul edilen mavinin üst sınır olarak kabul edilen yüzde 3'ün altında bir bütçe açığımız var. Kamu borcu da benzer şekilde yüzde 60 olarak kabul edilen mali sınırın oldukça altında iyi bir noktaya gelmiş durumda. Benzer bir gelişmeyi yakın dönemde cari dengede yaptık. Cari dengede yine mavinin sınırı olarak 5'i alırsak, 5'in altına doğru bu yıl cari açığımızı indirme mutluluğuna erişeceğiz. Burada da biliyorsunuz yine kırmızı sınır olarak alınabilecek olan 9'un üzerinde bir yerden cari açığı 2011 yılından itibaren kademeli bir şekilde adım adım daha güvenli, istikrarlı bir bölgeye çekiyoruz bu yıl. Bizim asli önceliğimiz olan, esas işimiz olan fiyat istikrarı alanında da enflasyonda yine malumunuz geçen sene haziran ayında yine kırmızı çizgi olarak alabileceğimiz yüzde 9'un üzerinde, yüzde 9.7'lik bir enflasyondan kademeli olarak önce turuncu bölgeye sonra sarı bölgeye geldik. Çok yakında da mavi bölge olan yüzde 7'nin altına inmeye gayret ediyoruz."

"Çok güzel gelişmeler oluyor ve olmaya devam edecek"

Merkez Bankası Başkanı Başçı, ufak bir çabayla, sağlam bir duruşla yüzde 7'nin altında bir enflasyonun bu yıl mümkün göründüğüne işaret ederek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bunu da mavi bölgeye getirmeye gayret ediyoruz. Geriye kaldı büyüme. Büyümeyle ilgili olarak da orta vadeli programdaki yüzde 4 ve üzeri mavi bölge olarak düşünülürse bunu da yukarıya doğru çekmek için çok güzel, önümüzde fırsat var. Bu fırsatta önümüzdeki birtakım küresel belirsizlik unsurları geride kaldığında ve yapısal reformlar adım adım haya geçtiğinde, enflasyon düştüğünde, reel faizler bununla birlikte kademeli bir şekilde daha da düştüğünde ciddi bir büyümede katkı söz konusu olacak ve 4'ün de üzerine önümüzdeki yıldan itibaren büyük ihtimalle çıkma ihtimalimiz oldukça yüksek. Dolayısıyla kırmızıdan maviye saydığım 4 farklı kategoride ekonomide de çok güzel gelişmeler oluyor ve olmaya devam edecek."

Konuşmaların ardından Başçı ve beraberindekiler, sergiyi gezdi.

Serginin açılış törenine, Başçı'nın eşi Sıdıka Başçı, Vali Yardımcısı Ömer Faruk Ateş, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile sanatseverler katıldı.

Muhabir: Mehmet Bayer, Hüseyin Yesilkavak

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın