Dolar
32.56
Euro
34.79
Altın
2,320.24
ETH/USDT
3,166.60
BTC/USDT
64,702.00
BIST 100
9,722.09
Dünya, arşiv

İsrail Gazze'ye yeniden saldırdı

İsrail, atılan roketleri gerekçe göstererek, yeniden Gazze'yi vurmaya başladı.

15.07.2014 - Güncelleme : 15.07.2014
İsrail Gazze'ye yeniden saldırdı

KUDÜS

AA muhabirine açıklamada bulunan İsrail ordu sözcüsü Yarbay Peter Lerner, “Sabah saat 09.00 başlayan ateşkes sonrası öğleden sonra saat 15.00 kadar Gazze’den İsrail’e 50 roket daha atıldı. Bu nedenle İsrail saldırılara cevap verdi” dedi.

İsrail Ordusunun “Demir Kubbe” twitter hesabı üzerinden yapılan açıklamada, ateşkes sonrası Hamas'ın İsrail’in güneyindeki Eskol yerleşim bölgesine 3, Nevitot’a 2, Aşdot’a 2, Aşkelon'a 1 roket attığı, güneye atılan 3 roketin ise “Demir Kubbe” savunma sistemi tarafından havada vurularak etkisiz hale getirildiği belirtildi.

Öte yandan, İsrail'in güneyde Gazze sınırının sıfır noktasında konuşlandırdığı 200 bin kişilik ordu da bekleyişini sürdürüyor. Sınıra 40 kilometre yakınlıkta bulunan tüm bölge İsrail ordusu tarafından önceki gün “askeri bölge” ilan edilerek, bölgede yaşayanlar dışında giriş çıkışlara kapatılmıştı.

İsrail Başbakanı Netanyahu ise Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’i kabulünde yaptığı açıklamada, “Hamas’ın attığı füze saldırıları durmadığı takdirde “halkımızı korumak için -şuan durum böyle gibi görünüyor- operasyonlarımızı yoğunlaştırarak devam edeceğiz” diye konuşmuştu.

Mısır, dün İsrail saldırılarındaki kayıpların önlenmesi ve akan kanın durdurulması için taraflar arasında ateşkes girişiminde bulunduğunu açıklamıştı. Mısır'ın çağrısının ardından Başbakan Netanyahu başkanlığındaki güvenlik kabinesi, bu sabah toplanarak Mısır'ın ateşkes girişimini kabul ettiği duyurmuştu.

İsrail Başbakanlık Sözcüsü'nden açıklama

İsrail Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman, "Hamas ve İslami Cihad'ın ateşkes girişimini reddetmesi nedeniyle" Gazze'ye yönelik operasyonlarına yeniden başladıklarını belirtti.

Gendelman, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Hamas ve İslami Cihad'ın Mısır'ın ateşkes girişimini reddetmesinin ardından Gazze'ye yönelik operasyonlar yeniden başladı" ifadesini kullandı.

İBatı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail, bu olayların ardından 7 Temmuz'da, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, "Koruyucu hat" adı altında operasyon başlatmıştı.

Mısır ise dün "İsrail saldırılarındaki kayıpların önlenmesi ve akan kanın durdurulması" için taraflar arasında ateşkes girişiminde bulunduğunu açıklamıştı.

Bunun ardından İsrail, sabah saatlerinde Mısır'ın ateşkes önerisini kabul ettiğini duyurmuştu.

İsrail Ordusu Sözcüsü Peter Levner de sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İsrail'e yapılan rastgele füze saldırılarından 6 saat sonra, ordu Hamas'a karşı operasyonlarına yeniden başladı" ifadesine yer verdi.

İsrail Ordusu'nun resmi Twitter sayfasından yapılan açıklamada da "09.00 itibariyle Gazze saldırılarını durdurmamızın ardından Hamas'ın, 47 füze fırlatması neticesinde operasyonlar yeniden başlatıldı" denildi.

İsrail Haaretz gazetesinin internet sitesinde yer alan haberde de "Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Moşe Yalon'un, Hamas ve İslami Cihad Hareketi'nin Mısır'ın başlattığı ateşkes girişimini reddetmesinin ardından Gazze saldırılarının yeniden başlatılması talimatı verdiği" kaydedildi.

32 füze atıldı

Öte yandan, Hamas'ın askeri kanadı İzzettin el-Kassam Tugayları'dan yapılan açıklamada, aralarında İsrail'in kuzeyindeki Hayfa kentinin de bulunduğu çeştili kentlere 32 adet füze ve havan topu attıldığı belirtildi. Açıklamada, İsrail'in Hayfa, Askelon, Aşdod, Aşkul, Ruhufut kentleri ile Gazze'nin sınırındaki Niyruz'a "Grad" tipi ve bazı el yapımı füzelerin atıldığı kaydedildi.

İsrail Ordu Sözcüsü Peter Lerner ise sosyal paylaşım sitesi Twitter'da, "Saat 09.00'dan bu yana Gazze'den İsrail'e 22 füze atıldı" diye yazdı.

Polis Sözcüsü Micky Rosenfeld de İsrail'in güneyindeki Netivot kentine öğleden sonra 2 füze atıldığını, saldırıda ölen ya da yaralananın olmadığını ifade etti.

Gaze'den Askelon, Aşdod ve Sderot kentlerine atılan füzelerin ardından kentlerde sirenlerin çaldığını aktaran Rosenfeld, füzelerden birinin Aşdod'ta bir evin yakınına düşerek, hasara neden olduğunu belirtti.

Mısır, dün İsrail saldırılarındaki kayıpların önlenmesi ve akan kanın durdurulması için taraflar arasında ateşkes girişiminde bulunduğunu açıklamıştı. 

Başbakan Binyamin Netanyahu başkanlığındaki güvenlik kabinesinin, bu sabah yaptığı toplantıda, Mısır'ın ateşkes girişimini kabul ettiği belirtilmişti.

İsrail Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman da son olarak Hamas'ın ateşkesi kabul etmemesi ve saldırılarına ara vermemesi durumunda, askeri operasyonlarını yoğunlaştırarak sürdüreceğini duyurmuştu.

Hamas'ın Siyasi Büro üyesi Musa Ebu Merzuk ise Mısır'ın başlattığı girişim hakkında istişareleri sürdürdüklerini, Hamas hareketinin henüz resmi tutumunu belirlemediğini ifade etmişti.

Muhabir: Taner Aydın, Abdurrauf Arnavut, Meryem Kasım

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın