Dolar
32.33
Euro
34.87
Altın
2,211.77
ETH/USDT
3,575.50
BTC/USDT
70,479.00
BIST 100
9,048.22
Gündem

Yurtdışında ve gümrüklerde oy verme süreci yarın başlıyor

Türkiye'de 1 Kasım'da yapılacak 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı olanlar yarından itibaren oylarını kullanmaya başlayacak.

07.10.2015 - Güncelleme : 07.10.2015
Yurtdışında ve gümrüklerde oy verme süreci yarın başlıyor

ANKARA

Yurtdışındaki Türk vatandaşları yarından itibaren oy kullanmaya başlayabilecek.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, seçmenlerden, oy kullanmaya giderken fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportlarını yanlarında bulundurmaları gerektiğini unutmamalarını istedi.

YTB'den yapılan açıklamada, yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların 54 ülke, 113 seçim bölgesi ve 30 gümrük kapısında oy kullanabileceği hatırlatıldı.

8 Ekim'de başlayacak oy verme işlemi yurtdışı seçim bölgelerinde 25 Ekim'e ve gümrüklerde 1 Kasım'a kadar devam edecek.

Yurtdışındaki 2 milyon 867 bin 658 seçmen, bağlı bulundukları konsolosluklarda oylarını kullanabilecek.

YSK'dan yurtdışı seçmenleri için çağrı merkezi

Yurtdışı kütüğüne kayıtlı seçmenler Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), www.ysk.gov.tr internet adresi ve +904449975 numaralı Seçmen Çağrı Merkezi'nden 7 gün 24 saat bilgi alabilecek.

Avrupa'da 21 ülkede 52 noktada sandık kurulacak

Avrupa'nın 21 ülkesinde 52 noktada kurulacak sandıklardaki oy kullanma işlemi de 25 Ekim’de sona erecek.

Kimi ülkelerde elçilik ya da konsolosluklarda sandıklar kurulurken, gurbetçiler bazı yerlerde ise sergi sarayları ve spor salonlarında oy verebilecek.

YSK’nın belirlediği takvime göre yurt dışında oy kullanma süreleri şöyle:

“Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, İsviçre, KKTC'de 8-25 Ekim'de 18 gün, Avustralya'da 16-25 Ekim'de 10 gün, ABD'de 17-25 Ekim'de 9 gün, Norveç'te 19-25 Ekim'de 7 gün, Hollanda'da 21-25 Ekim'de 5 gün, Birleşik Krallık ve Romanya'da 22-25 Ekim'de 4 gün, Bulgaristan, İtalya, Kanada, Suudi Arabistan ve Türkmenistan'da 23-25 Ekim'de 3 gün, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna Hersek, Cezayir, İsrail, İsveç, Kazakistan, Kırgızistan, Makedonya, Rusya ve Yunanistan'da 24-25 Ekim'de 2 gün, Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Çek Cumhuriyeti, Çin, Finlandiya, Güney Afrika, Gürcistan, İran, İrlanda, İspanya, Japonya, Katar, Kosova, Kuveyt, Lübnan, Macaristan, Mısır, Özbekistan, Polonya, Sudan, Tayland, Ukrayna, Umman, Ürdün ve Yeni Zelanda'da 25 Ekim'de 1 gün."

Almanya’da 13, Fransa’da 6 merkezde oy kullanılacak

YSK’nın verilerine göre, yurt dışında kayıtlı 2 milyon 880 bin 599 seçmenden 1 milyon 411 binin yaşadığı Almanya’da 8 Ekim’de başlayacak oy verme işlemi 25 Ekim’de sona erecek. Almanya’da Berlin, Stuttgart, Karlsruhe, Münih, Nürnberg, Mainz, Frankfurt, Köln, Essen, Düsseldorf, Münster, Hannover ve Hamburg başkonsolosluklarında oy verilebilecek.

Yaklaşık 315 bin civarında seçmenin bulunduğu Fransa’da da gurbetçiler Bordeaux, Lyon, Marsilya, Nnates, Paris ve Strazburg başkonsolosluklarında oluşturulacak merkezlerde oy kullanacak.

Oy verme işleminin yarın başlayacağı, YSK’nın 7 Haziran’daki verilerine göre, 41 bin 126 vatandaşın yaşadığı Avusturya’da Türkler Bregenz, Salzburg ve Viyana, 131 bin 104 Türk’ün ikamet ettiği Belçika’da Anvers ve Brüksel, 32 bin 381 kayıtlı seçmene sahip Danimarka’da Kopenhag başkonsolosluklarında oy verebilecek.

91 bin 950 kişi seçmenin bulunduğu İsviçre’de Cenevre ve Zürih başkonsolosluklarıyla Bern Büyükelçiliğinde sandıklar kurulurken, 94 bin 816 kişinin bulunduğu KKTC’de ise Lefkoşa Büyükelçiliğinde oy kullanılabilecek.

Oy verme işleminin 21 Ekim’de başlayacağı yaklaşık 243 bin kayıtlı Türk seçmenin ikamet ettiği Hollanda’da Rotterdam’da Ahoy ve Amsterdam’da Rai Sergi Sarayı’nda, Deventer’de ise De Scheg spor salonunda sandık başına gidilebilecek.

Arnavutluk’ta Tiran, Kosova’da Priştine, Macaristan’da Budapeşte ve Makedonya’da Üsküp Büyükelçiliğinde sandıklar yerleştirilirken, Birleşik Krallık’taki gurbetçiler Edinburg ve Londra başkonsolosluklarında oylarını verebilecek.

Bosna Hersek’teki Türkler Saraybosna Büyükelçiliğinde, Bulgaristan’dakiler ise Burgaz, Filibe başkonsolosluklarıyla Sofya Büyükelçiliğinde oy verecek. Çek Cumhuriyeti’nde Prag, Finlandiya’da Helsinki ve İrlanda’da da Dublin büyükelçiliklerine sandıklar konulacak.

İspanya’da yaşayan Türkler Madrid Büyükelçiliği ile Barselona Başkonsolosluğunda, İsveç’te ise Stockholm Büyükelçiliğinde oylarını kullanabilecek.

İtalya’da Roma Büyükelçiliği ile Milano Başkonsolosluğunda, Norveç’te Oslo, Polonya’da Varşova büyükelçiliklerinde sandık başına gidilebilecek.

22 Ekim’de oy kullanılmaya başlanacak Romanya’da Bükreş Büyükelçiliği ile Köstence Başkonsolosluğunda, Polonya’da ise 25 Ekim'de Varşova Büyükelçiliğinde oy verilebilecek.

Oy verme işleminin 24 Ekim’de başlayacağı Yunanistan’da da Atina-Pire, Gümülcine, Rodos ve Selanik başkonsolosluklarında sandık kurulacak.

Muhabir: Ahmet Esad Şani, Yasin Yağcı

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın