Dolar
32.57
Euro
34.96
Altın
2,317.61
ETH/USDT
3,126.80
BTC/USDT
64,086.00
BIST 100
9,722.09
Gündem

'Üçüncü dünya savaşı, İslam ülkelerine karşı ilan edilmemiş bir savaş olarak sürdürülmektedir'

ASSAM Yönetim Kurulu Başkanı ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Tanrıverdi, "Üçüncü dünya savaşı, İslam ülkelerine karşı ilan edilmemiş bir savaş olarak sürdürülmektedir." dedi.

23.11.2017 - Güncelleme : 23.11.2017
'Üçüncü dünya savaşı, İslam ülkelerine karşı ilan edilmemiş bir savaş olarak sürdürülmektedir' Fotoğraf: AA/Metin Pala

İSTANBUL

Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi Derneği (ASSAM) Yönetim Kurulu Başkanı ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Adnan Tanrıverdi, üçüncü dünya savaşının İslam ülkelerine karşı ilan edilmemiş bir savaş olarak sürdürüldüğünü söyledi.

Tanrıverdi, ASSAM, Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER), Üsküdar Üniversitesi ve İslam Dünyası STK'ları Birliği tarafından, İslam ülkelerinde yaşanan güncel sorunlara akademik ve siyasal tespit ve çözüm önerileri üretmek amacıyla düzenlenen ve 35 İslam ülkesinden temsilcilerin katıldığı "1. Uluslararası ASSAM İslam Birliği Kongresi"nin açılışında yaptığı konuşmada, İslam dünyasının küresel güçlerin hedefi olduğunu belirtti.

Osmanlı'nın yıkılmasından sonra yönetimsiz kalan Müslümanların küçük devletçikler kurarak varlıklarını devam ettirmeye çalıştığını ancak birlik ve beraberliklerini kaybettiklerinden küresel güçler için kolay lokma haline geldiklerini ifade eden Tanrıverdi, "Üçüncü dünya savaşı, İslam ülkelerine karşı ilan edilmemiş bir savaş olarak sürdürülmektedir. ABD, AB, Bağımsız Devletler Toplululuğu, İslam coğrafyasını ele geçirmek için İslam ülkelerinde kontrol ettikleri terör örgütleri vasıtasıyla vekalet savaşları yürüterek, otorite tesis etmeyi amaçlamaktadır." diye konuştu.

Tanrıverdi, kongrenin amacının İslam ülkelerinin ortak bir irade altında toplanması için gerekli olan müesseselerin temelini atmak olduğunu vurgulayarak, halkı Müslüman olan ülkelerin ortak irade altında toplanabilmeleri için geçmişten bugüne yönetim şekillerini inceleyerek "İslam Birliği Yönetim" şeklinin nasıl olabileceğini istişare etmek gerektiğini kaydetti.

Adnan Tanrıverdi, daha sonra ASSAM tarafından hazırlanan "İslam Birliği Yönetim Modeli"ni özetleyen bir sunum yaptı.

"Bizi en çok bloke eden hastalık ümitsizlik"

ASDER Genel Başkanı ve Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da konuşmasında, İslam dünyasında yaşanan sosyal sorunlara değindi.

İslam coğrafyasındaki sorunları hastalıklara benzeten Tarhan, "Bunlardan biri ümitsizlik hastalığı, bizi en çok bloke eden hastalık. İkinci hastalık, savaşçı bir akılla hareket ediyoruz, oysa İslam'da barış esastır. Asıl cihat, manevi cihattır. Diğer bir hastalığımız da baskıcılığın, otoriterliğin hastalık şeklinde yayılması. Diğer bir hastalık da mehdi bekler gibi bir kurtarıcı beklenmesidir. 'Cemaat narsisizmi', yani kendi cemaatinin menfaatini, ümmetin menfaatinin üzerinde tutmak da ayrı bir hastalık." değerlendirmesini yaptı.

"Erdoğan düşürülürse ümmeti çökertmek kolay olacaktır"

Mısır'da darbe ile görevden uzaklaştırılan Mursi hükümetinde Enformasyon Bakanı olarak görev yapan Salah Abdulmesud da İslam aleminin en önemli sıkıntısının ümmet bilincinin kaybolması olduğunu vurguladı.

İslam kardeşliğini, birliğini hedef alan, İslam'ı kötü gösteren ve İslam ümmetinin kaynaklarını hedef alan çalışmalar yapıldığını anlatan Abdulmesud, "Bu çalışmalar neticesinde, Dünya Müslüman Alimler Birliği'ni terör örgütü listesine aldılar." ifadesini kullandı.

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Dr. Ali Karadaği ise İslam coğrafyasında temel sorunun birlik ve kardeşlikten uzaklaşma olduğuna işaret etti.

Dr. Ali Karadaği, "İslam aleminin yaşadığı sıkıntıların altında birlik olamamak yatmaktadır. Allah, birlik olmamayı, dağınık olmayı yasaklıyor." dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk de İslam coğrafyası üzerinde emperyalist güçlerin tarihin her döneminde bir oyun içinde olduğunu söyledi. Bu oyunlardan en sonuncusunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı etkisizleştirme olduğunu aktaran Külünk, şunları kaydetti:

"ABD'de üretilmiş bir kumpas davası üzerinden, Türkiye Erdoğansızlaştırılmak isteniyor. İstenen sadece Türk siyasetini Erdoğansızlaştırmak değil, ümmettir. Çünkü, Erdoğan düşürülürse ümmeti çökertmek kolay olacaktır. Sayın Erdoğan'a ve ümmete yönelik bu kirli kumpasa karşı eylem birliğimiz var mı? Çözüm, İslam ülkelerinin ortak bir akılla hareket etmesidir."

İki gün sürecek kongrede, çeşitli konularda çalıştaylar gerçekleştirilecek. 

Muhabir: Gökhan Yılmaz

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın