Gündem

Hamsinin fiyatı 8 liraya kadar yükseldi

Uzun süredir 5 lira olan hamsinin kilogram fiyatı son günlerde az avlanmadan dolayı 8 liraya kadar yükseldi.

Gökhan Gücüklüoğlu  | 30.11.2015 - Güncelleme : 30.11.2015
Hamsinin fiyatı 8 liraya kadar yükseldi

Sinop

SİNOP/TEKİRDAĞ

Karadeniz'de son günlerde az miktarda avlanan hamsinin kilogram fiyatı 8 liraya kadar yükseldi. 

Sinop'ta uzun yıllar balık satışı yapan Namık Ünlü,​ AA muhabirine yaptığı açıklamada, hamsi sezonunun sonuna yaklaştıklarını söyledi. Uzun süredir kilogram fiyatı 5 lira seviyelerinde olan hamsinin vatandaşlar tarafından en çok ilgi gösterilen balık türü olduğuna işaret eden Ünlü, şöyle konuştu:

"Hamsi geçen yıla oranla bu yıl bol miktarda avlandı. Hem balıkçılarımız hem vatandaş memnun kaldı. Ama sezonun sonuna yaklaştığımız bu günlerde hamsi artık az miktarda avlanmaya başladı. Doğal olarak fiyatı yükselmeye başladı. İki gün öncesine kadar kilogramı 5 liradan satılan hamsi şimdi 8 liradan satılmaya başlandı. Sonuçta arz talep meselesi. Az olan ürünün fiyatı yüksek oluyor. Bundan sonraki süreçte de fiyatın giderek artacağını öngörüyoruz. 10 lira hatta 12 lira seviyelerine kadar çıkacaktır." 

Vatandaşlar, balıkçıların ağına az takılması nedeniyle fiyatı yükselen palamudun yerine hamsiyi tercih ediyor.

Balıkçı Hasan Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Marmara Denizi'nde palamut avının az olması nedeniyle yükselen fiyatın düşmediğini söyledi.

Palamudun fiyatının geçen seneye göre iki kat arttığını ifade eden Erol, "Geçen sene tanesi 12,5-15 liradan satılan palamut, bu sene 25-30 lira oldu" dedi.

Bu sene hamsi ve çinekopun bol, palamudun ise yok denecek kadar az olduğunu belirten Erol, şöyle konuştu:

"Bu sene hamsi var, çinekop biraz var. Sezon başında istavrit boldu ancak şu an o da çok değil. Bu fiyatlara göre talep de az oluyor. İthal uskumru biraz daha ucuz, palamut diye satıyorlar. Ama canlı palamut, Karadeniz palamudu 25 lira 30 liradan aşağı olmadı. Bu sene hamsi var, çinekop oluyor. Çinekop da beklenildiği gibi fazla değil. Kasası, 250-300 liraya gidiyor. Bazen 200 liraya düşürüyor."

Muhabir: Gökhan Gücüklüoğlu/Yavuz Karaduman

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın