Dolar
32.48
Euro
34.84
Altın
2,333.24
ETH/USDT
3,170.20
BTC/USDT
64,677.00
BIST 100
9,716.77
Gündem, arşiv

Umuda yolculuğu 'ölüm' bile durduramıyor

Bodrum'daki Akyarlar Sahili'nden Yunanistan'ın İstanköy Adası'na gitmek için yola çıktıkları 3 metrelik botları su alan Pakistan uyruklu 12 kaçak, jandarma ve sahil güvenlik ekiplerince kurtarıldı.

05.09.2015 - Güncelleme : 05.09.2015
Umuda yolculuğu 'ölüm' bile durduramıyor

MUĞLA

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, 2 yaşındaki Suriyeli Aylan'ın cesedinin bulunduğu plajdan yasa dışı yollarla Yunanistan'ın İstanköy (Kos) Adası'na geçmeye çalışan 12 kaçağın denizdeki mücadelesi, Anadolu Ajansı ekibi tarafından görüntülendi.

Ülkelerinden koparak Türkiye'ye gelen, irtibata geçtikleri insan kaçakçıları tarafından çeşitli yollarla Bodrum'a getirilen kaçakların ilk durağı, bölgedeki ağaçlık araziler, geceleri ise denize yakın kıyı kesimleri oluyor. 

Rahat gizlendikleri için bu bölgeleri tercih eden kaçaklar, lastik botlarla Ege Denizi'ni aşıp, Yunanistan'ın Kos Adası'na geçmek için bölgede saklanıyor. 

Türkiye ve yurtdışında büyük yankı uyandıran 2 yaşındaki Aylan Kurdi ve 3 yaşındaki ağabeyi Galip'in cansız bedenlerinin bulunduğu Turgutreis Mahallesi Akyarlar mevkisinde yeni faciaların yaşanmaması için jandarma ve sahil güvenlik ekipleri, yoğun güvenlik önlemleri alıyor.

Ekiplerin gerçekleştirdiği çalışmalara ve yaşanan ölümlere rağmen kaçakların umuda yolculuğu, hız kesmeden devam ediyor. Birçoğu daha önce birkaç defa kaçmayı deneyen kaçaklar, umuda yolculuklarından vazgeçmiyor.

3 metrelik botla denize açıldılar

Bodrum'dan Yunanistan'ın Kos Adası'na geçmek için her yolu deneyen kaçaklar, sahil güvenlik ekiplerinin uzaklaşmasını fırsat bilerek saat 02.30 sıralarında Akyarlar Sahili'nden 3 metrelik botla denize açıldı.

Akyarlar Sahili'nden yaklaşık 500 metre uzaklaşan ve üzerinde can yelekleri bulunan Pakistan uyruklu 12 kişinin bulunduğu bot, motor arızası yapınca su almaya başladı.

Kaçakları gören vatandaşlar, durumu sahil güvenlik ve jandarma ekiplerine bildirerek yardım istedi. Botları su alan kaçaklar, sahil güvenlik ekiplerinin "dur" ihtarına uymayarak kürek çekip tekrar sahile dönmeye başladı. Kaçaklar, kürek çekerek sahile ulaştıktan sonra su alan botları, kürekleri ve malzemelerini bırakıp kaçmaya çalışırken bölgede bekleyen jandarma ekiplerince yakalandı. 

Kaçaklar ve bot, jandarma ekipleri tarafından Bodrum Jandarma Komutanlığına götürüldü. Bölgede yaşanan hareketliliği ve kaçakların yakalanma anını, sahildeki yabancı turistler de izledi.

"Çocukların ölmemesini diliyorum"

Belçikalı turistlerden Isabella Coown, tatilini Turgutreis'te geçirdiğini ve kaçakların Akyarlar Sahili'nden botlarla kaçmaya çalıştıklarını gördüğünü söyledi.

Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Aylan bebeğin de bu sahilde hayatını kaybettiğini ve olaya tanık olduğunu ifade eden Coown, "Ben o görüntüleri görünce çok üzülmüştüm. Benim de bir çocuğum var. Bu yaşanan dramın bir an önce sona ermesini ve çocukların ölmemesini diliyorum" dedi.

Pakistan uyruklu 12 kişinin kaçmasını organize ettikleri iddia edilen yabancı uyruklu 2 kişi de jandarma ekiplerince gözaltına alındı. Ekiplerin sabah erken saatlere kadar yaptıkları denetimlerde de Suriye, Myanmar, Pakistan ve Irak uyruklu 140 kaçak yakalandı.

Kaçakların ifade işlemlerinin ardından Muğla Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesine gönderileceği öğrenildi.

Öte yandan, jandarma ekiplerinin Akyarlar mevkisindeki ağaçlık alanda yaptıkları aramalarda, kaçaklara ait lastik bot ve çeşitli malzemeler bulundu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın