Dolar
32.37
Euro
35.04
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,578.50
BTC/USDT
70,837.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, arşiv

Terör örgütü hem süreci hem de huzuru hedef aldı

'Çözüm Süreci' çerçevesinde silah bırakma sorumluluğunu yerine getireceğine süreci baltalayan terör örgütü PKK/KCK, silahlı ve bombalı saldırılarla hem süreci hem de huzuru hedef aldı.

04.08.2015 - Güncelleme : 04.08.2015
Terör örgütü hem süreci hem de huzuru hedef aldı

İZMİR

"Çözüm Süreci" çerçevesinde silah bırakma sorumluluğunu yerine getirmek yerine temmuz ayı itibarıyla süreci baltalayan bölücü terör örgütü PKK/KCK, silahlı ve bombalı saldırılarla hem süreci hem de huzuru hedef aldı.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, bölücü terör örgütünün, bir başka terör örgütü DAEŞ tarafından Suruç'ta düzenlenen bombalı saldırıyı bahane ederek temmuz ayı başında "Çözüm Süreci"ni sabote etmeye yönelik giriştiği silahlı ve bombalı saldırılarını son 3 günde de sürdürdü.

Terör örgütü mensuplarınca 1-4 Ağustos tarihlerinde yol kapama, araç yakma, silahlı ve bombalama şeklinde gerçekleşen terör eylemlerinde, 7 asker şehit oldu, 43 asker ve 1 çocuk yaralandı, çok sayıda sivil araç da yakıldı.

Operasyonlar Kandil'i üçe böldü 

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), saldırılar karşısında bölücü terör örgütünün yurtdışı ve yurtiçinde belirlediği kamplarına yönelik düzenlediği hava operasyonlarında, aralarında PKK'nın üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu 260'dan fazla terörist etkisiz hale getirildi, 400 terörist de yaralandı. 

TSK'nın operasyonlarının ardından yapılan istihbarat çalışmasında, operasyonların ardından bölücü terör örgütünün en önemli merkezi konumundaki Kandil'deki teröristlerin üçte birinin kampı terkettiği, aynı şekilde üst düzey yöneticilerin de üçe bölünerek, aralarında Murat Karayılan'ın da bulunduğu bir kısmının İran topraklarına, bir kısmının Suriye'nin Cizire bölgesine geçerek saklandığı, sadece bir bölümünün Kandil'de kalmayı sürdürdüğü tespit edildi. 

Bu süreçte terör örgütünden kaçışlar da oldu. Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ve Hilvan ilçelerinde birer, Şırnak'ta 6, Hakkari'de de 7 terörist, silahsız ve teçhizatsız olarak güvenlik güçlerine teslim oldu.

TSK'nın operasyonları sonrası Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) hükumeti de terör örgütü PKK'ya topraklarından çıkma çağrısında bulundu. 

TSK mağdur halkın imdadına da yetişti 

PKK mensubu teröristler, hastaneleri dahi hedef alan saldırıları ve yolları tahrip ederek ve araçları ateşe vererek gerçekleştirdiği saldırlarla sivil halkı da hedef aldı. 

Terör örgütü mensuplarını bertaraf etmek için yurtdışı ve yurtiçinde belirlenen hedeflere yönelik operasyonlar düzenleyen TSK, terör nedeniyle mağduriyet yaşayan bölge halkının da hizmetine koştu. 

Çukurca Devlet Hastanesinde doğum için bekleyen ancak doktorların tıbbi riskler nedeniyle Hakkari Devlet Hastanesine sevk edilmesi karar verdiği 22 yaşındaki Çukurca doğumlu Lacihan Kaçar, Hakkari-Çukurca yolunun terör örgütü mensuplarınca el yapımı patlayıcılar kullanılarak trafiğe kapatılması nedeniyle karayoluyla sevk edilemedi. 

Bunun üzerine devreye giren 3. Piyade Tümen Komutanlığınca tahsis edilen helikopter, genç anne adayını, teröristlerce açılan taciz ateşi altında indiği Çukurca'dan alarak Hakkari'ye götürdü. 

Son 3 günde meydana gelen terör saldırıları 

1 Ağustos: 

- Kars'ın Kağızman ilçesinde, Iğdır-Erzurum karayolunda gasbettikleri kepçeyle Karakurt-Denizgölü mevkisinde hendek kazarak yol kesen bölücü terör örgütü PKK üyesi grup, 20'ye yakın aracı ateşe verdi, araçlarından indirdikleri sürücüler ile yolcuların cep telefonlarını gasbetti. 

Olay üzerine bölgeye giden güvenlik güçlerinin yaptığı tarama sırasında önceden tuzaklanmış mayın patlatılması sonucu Uzman Çavuş Ali Gökçe (35) şehit düştü. 

 - Bitlis'in Ahlat ilçesinde bölücü terör örgütü PKK mensuplarınca Ahlat İlçe Emniyet Müdürlüğüne roketatar ve uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Polislerin saldırıya anında karşılık vermesi üzerine çıkan çatışmanın ardından teröristler kaçtı.

- Terör örgütü üyeleri, Muş’un Varto ilçesinde devriye görevi yapan zırhlı polis aracına roketatarla saldırdı. Saldırıda herhangi bir zayiat yaşanmadı. 

- Tunceli’nin Ovacık ilçesine 1 kilometre uzaklıktaki Hozat Köprüsü'nde İlçe Emniyet Amirliğine ait zırhlı polis aracının geçişi sırasında, teröristlerce önceden yerleştirilen patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu düzenlenen saldırıda zırhlı araçta hafif hasar oluştu. 

- Bölücü terör örgütü PKK mensubu silahlı bir grup, Tunceli-Erzincan karayolunun 40. kilometresi Zağge mevkisinde 4 tır ve bir iş makinesini benzin dökerek yaktı.  

- Bölücü terör örgütü mensubu 8-10 kişilik bir terörist grup tarafından, Tunceli Samanlı köyünde, 50-60 araç durdurulmak suretiyle Tunceli-Pülümür karayolu kesildi. İki tır, bir kamyon yakıldı ve el yapımı patlayıcıyla yola maddi hasar verildi. 

- Bir grup terörist tarafından, Şırnak'ın Uludere ilçesi Dağdibi Jandarma Karakol Komutanlığına, roketli ve uzun namlulu silahlarla saldırıda bulunuldu. Saldırıya, jandarma unsurlarınca anında karşılık verildi, herhangi bir zayiat meydana gelmedi. 

- Mardin'in Artuklu ilçesi Akbağ Mahallesi'nde, elektrik dağıtım trafosuna, önce roketatar ile iki kez sonra uzun namlulu silahlarla 50-60 defa ateş edilmek suretiyle saldırıda bulunuldu. 

- Teröristlerce Muş merkez ilçe Dilimli köyünde, Mercimekkale Jandarma Karakol Komutanlığına ait yol emniyet ve kontrol devriyesindeki bir araca silahlı saldırı düzenlendi. Açılan ateşe, anında karşılık verilmesi neticesinde, terörist ateşi kesildi. Saldırıda herhangi bir zayiat meydana gelmedi.

- Diyarbakır'da yapımı süren Silvan Barajı'na giden servis yolunda bulunan 145 kilogramlık patlayıcı, imha edildi. Patlayıcının imhasıyla olası bir facia önlenirken, yolda hasar oluştu.

- Kars’ın Sarıkamış ilçesinde, bölücü terör örgütü mensuplarınca yük trenine silahlı saldırı düzenlendi. Terör saldırısının ardından bölgede başlatılan operasyonda 1 terörist etkisiz hale getirildi. 

- Bölücü terör örgütü PKK mensuplarınca Mardin-Diyarbakır karayolunun 13. kilometresindeki Dicle EDAŞ'a ait trafoya roketatar ve uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Saldırıda trafonun bir bölümü zarar gördü. 

- Van'ın Bahçesaray ilçesindeki Karabet Geçidi'nde teröristlerce yola döşenen mayın, 2 zırhlı polis aracının geçişi sırasında patladı. Patlamanın ardından polislere uzun namlulu silahlarla ateş açan teröristler, saldırıya anında karşılık verilmesi üzerine kaçtı. Saldırıda herhangi bir zayiat meydana gelmedi. 

2 Ağustos: 

- Mardin’in Midyat ilçesinde, Şenköy ve Gelinkaya mahallesinden geçen Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı'nın güvenliğini sağlayan askerlerin bulunduğu aracın geçişi sırasında, terör örgütü PKK tarafından yola döşenen mayın patlatılması sonucu Jandarma Er Barış Akkabak şehit oldu, 4 asker yaralandı. 

- Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde, bölücü terör örgütü PKK mensupları tarafından jandarma karakoluna 2 ton patlayıcı yüklü traktörle yapılan intihar saldırısı sonucu jandarma erler Medet Mat ve Mansur Cengiz şehit oldu, 31 asker yaralandı. 

- Bitlis'in Tatvan ilçesindeki Asker Hastanesine teröristlerce uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi. Güvenlik güçlerinin anında karşılık verdiği teröristler olay yerinden kaçtı. Herhangi bir can kaybı ve yaralanmanın yaşanmadığı saldırıda, hastanenin bahçesindeki nöbet kulübesinde hasar oluştu. 

- Bölücü terör örgütü mensupları, Diyarbakır'ın Silvan ilçesi Akdere Mahallesi'nde bir firmaya ait petrol kuyusu istasyonunda çalışan işçileri ellerini ve gözlerini bağlayarak etkisiz hale getirdi ve kaldıkları kulübeyi ateşe verdi. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü. 

- Şırnak Akçay'daki Seslice Üs Bölgesi'ne bölücü terör örgütü mensuplarınca silahlı saldırıda bulunuldu. Açılan ateşe anında karşılık verildi. Saldırıda zayiat veya hasar meydana gelmedi.

- Van İl Jandarma Komutanlığına düzenlenen saldırıda da roketatar mermisi, tel örgülerin dışında patladı, herhangi bir zayiat oluşmadı. 

3 Ağustos: 

- Bitlis-Diyarbakır karayolunun 31. kilometresinde, bölücü terör örgütü mensuplarınca yerleştirilen mayın, Bitlis İl Jandarma Komutanlığına ait iki zırhlı aracın geçişi sırasında uzaktan kumandayla patlatıldı. Saldırıda herhangi bir zayiat meydana gelmedi. 

- Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde yapımı süren Silvan Barajı'na malzeme taşınan yola teröristlerce döşenen mayın, askeri aracın geçişi sırasında infilak ettirildi. Saldırıda 2 asker hafif yaralandı. 

- Bingöl'ün Kiğı ilçesinde bölücü terör örgütü mensuplarının Bingöl-Kiğı karayolu Karakoçan yol ayrımı mevkisinde döşedikleri uzaktan kumandalı mayın, yol güvenliğini sağlayan askeri zırhlı aracın geçişi sırasında infilak ettirildi. Askeri personelin yara almadığı saldırıda, patlamanın şiddetiyle araçta hasar oluştu ve yolda geniş bir çukur oluştu.

- Ağrı'nın Eleşkirt ilçesinden geçen Türkiye-İran doğalgaz boru hattına terör örgütü PKK mensuplarınca yerleştirilen patlayıcı, güvenlik güçlerince tespit edilerek, hatta zarar vermeden etkisiz hale getirildi. 

- Hakkari'de Çukurca İlçe Jandarma Komutanlığına, teröristlerce uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Güvenlik güçlerinin saldırıya anında karşılık vermesi üzerine kaçan teröristlerin yakalanması için operasyon başlatıldı.

- Mardin’in Nusaybin ilçesinde, Midyat karayolu Beyazsu Mahallesi mevkisinde yol kesen bölücü terör örgütü mensupları, 1 tanker ve kamyonu ateşe verdi. Saldırının ardından Bagok Dağı'ndaki ormanlık alana doğru kaçan teröristler, bölgedeki GSM vericilerini de tahrip etti. 

- Bölücü terör örgütü mensupları, Diyarbakır'da, Kulp İlçe Emniyet Müdürlüğü binası ile Silvan Barajı ve Babakaya Jandarma Karakolu'na uzun namlulu silahlarla ateş açtı. Güvenlik güçlerinin anında karşılık verdiği saldırıda can kaybı ve yaralanma olmadı. Kaçan teröristlerin yakalanması için her iki bölgede operasyon başlatıldı. 

İzinsiz gösterilerle de zarar vermeye çalışıldı 

Bu arada, bölücü terör örgütü yandaşlarınca düzenlenen bazı izinsiz gösterilerle de zarara verilmeye çalışıldı. 

Mardin'in Nusaybin ilçesinde Yavuz Selim Sokağı ve hastane köprüsünde 1 Ağustos'ta bir araya gelen terör örgütü PKK yandaşları, barikat kurarak yolu trafiğe kapattı. Olay yerine gelen güvenlik güçlerine molotofkokteylleri ve taşlarla saldıran gruba tazyikli su ve biber gazıyla müdahalede bulunuldu. Grup, ara sokaklara kaçarak dağıldı.

Şırnak’ın Silopi ilçesinde de bir grup, İpekyolu'nu trafiğe kapattı. Yolda oturma eylemi yapan grup, olay yerine gelen güvenlik güçlerine molotofkokteylleri ve taşlarla saldırdı.

Polisin, grubu tazyikli su ve biber gazıyla müdahale ederek dağıtmasının ardından İpekyolu yeniden trafiğe açıldı. 

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde ise terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonları bahane ederek Bahçelievler Mahallesi Dr. İsmail Beşikçi Caddesi'nde izinsiz gösteri yapan grup, yoldan geçen bir tırı durdurarak ateşe verdi. 

4 Ağustos:

Şırnak'ta Araköy mevkisinde teröristlerce yola döşenen patlayıcı askeri aracın geçişi sırasında patlatıldı. Olayın ardından roketatar ve uzun namlulu silahlarla saldıran teröristler, araçtaki uzman çavuş ve eri şehit etti, bir er ve köy korucusunu da yaraladı. Kaçan teröristlerin yakalanması için bölgede hava destekli operasyon başlatıldı. 

Mardin'in Nusaybin ilçesinde PKK tarafından Fırat Mahallesi'ndeki Ahmet Kaya köprüsüne bırakılan patlayıcı, polis aracının geçişi sırasında uzaktan kumandayla patlatıldı. Olayda yaralanan polis memuru Nusaybin Devlet Hastanesine kaldırıldı. 

Cizre'nin Cudi Mahallesi'nde terör örgütü yandaşlarınca izinsiz gösterilere müdahaleyi önleme amacıyla kazılan hendekleri kapatan ve barikatları kaldıran polis ekibine silahlı saldırı düzenlendi. Çıkan olaylarda bir kişi yaralandı. Güvenlik güçleri mahalledeki hendekleri kapatarak barikatları kaldırdı.

Hakkari'de Yüksekova Emniyet Müdürlüğüne terör örgütü mensuplarınca roketatar ve uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi. Saldırıya emniyet güçlerinin anında karşılık vermesi üzerine ilçe merkezinde çatışma çıktı. Yaklaşık 20 dakika süren çatışmada can kaybı olmadı, roket mermisinin isabet ettiği binada hasar oluştu. Olayın ardından kaçan teröristlerin yakalanması için ilçe genelinde geniş çaplı operasyon başlatıldı. 

Yüksekova ilçesindeki Dağlıca Tabur Komutanlığına terör örgütü PKK mensupları tarafından ağır makineli tüfek ve havan topuyla saldırı düzenlendi. Tabur komutanlığında herhangi bir zayiatın oluşmadığı saldırıda, havan topunun Dağlıca köyündeki bir evin yakınına düşmesi sonucu evlerinin önünde oynayan ve bacağına şarapnel parçası ibate eden 6 yaşındaki Nurşin Buldan yaralandı. Buldan'ın HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan'ın yakını olduğu öğrenildi.

Van'ın Gevaş ilçesinde, kent merkezinden ilçe jandarma komutanlığına giden askeri aracın Karşıyaka Mahallesi'nden geçişinden bir müddet sonra terör örgütü PKK mensuplarınca yola döşenen patlayıcı infilak etti. Can kaybı ve yaralanmanın yaşanmadığı patlamanın ardından bölgede geniş çaplı operasyon başlatıldı.

Şırnak'ın Silopi ilçesinde 172. Zırhlı Tugay Komutanlığına ait nöbet kulübesine teröristlerce düzenlenen roketatarlı saldırıda 2 asker yaralandı. Yaralılar Şırnak Asker Hastanesine kaldırıldı. Teröristlerin yakalanması için operasyon başlatıldı. Yaralı bir asker kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Başbakanlık Koordinasyon Merkezi, bölücü terör örgütü mensubu bir grup teröristin bugün 2 kez Dağlıca Üs Bölgesi'ne havanla saldırıda bulunduğunu ve yapılan saldırının ardından havalanan F-16'ların hedefleri akıllı mühimmat kullanarak tamamen imha ettiğini duyurdu.

Hatay'ın İskenderun ilçesindeki askeri birliğe terör örgütü PKK mensuplarınca taciz ateşinde bulunuldu. Askerlerin karşılık vermesi üzerine olay yerinden uzaklaşan teröristler Amanos Dağları'na kaçtı. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadı.

Kars'ta doğalgaz boru hattındaki patlama

Kars Valiliği, Sarıkamış ilçesi Yağbasan Köyü Dikenlitabya mevkisinde Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı'nda meydana gelen patlamanın terör örgütü PKK üyelerince gerçekleştirildiğini bildirdi. 

Genelkurmay Başkanlığı açıklaması

Genelkurmay Başkanlığı da internet sitesinde yaptığı "önemli yurtiçi olaylar" başlıklı açıklamasında, bölücü terör örgütü mensubu teröristlerin Hakkari'nin Çukurca ile Diyarbakır'ın Kulp ilçelerinde ve Şırnak'ta jandarma komutanlıklarına, Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde de askeri unsurlara uzun namlulu silahlarla saldırdığını duyurdu.

Açıklamada, Diyarbakır'ın Silvan, Bingöl'ün Kiğı ve Bitlis'in Merkez ilçelerinde taktik tekerlekli zırhlı araçlara el yapımı patlayıcı maddelerle saldırıda bulunulduğu bildirildi. Silvan'daki saldırıda bir uzman çavuşun hafif yaralandığı, askeri araçta hasar meydana geldiği açıklandı. 

Ayrıca, Şırnak'ın Silopi ve Hakkari'nin Çukurca ilçelerinde toplam 6 teröristin güvenlik güçlerine teslim olduğu bilgisinin yer aldığı açıklamada, Midyat-Nusaybin Karayolu'nda bir kamyon ve bir çekicinin, Çaldıran Doğubayazıt Karayolu üstünde de bir tırın teröristler tarafından yakıldığı kaydedildi. 

Hatay Arsuz'da Yelligedik Tepe bölgesinde el yapımı patlayıcı kullanılarak yüksek gerilim hattı direği devrilirken, Ağrı Eleşkirt'te İran Ankara doğulgaz boru hattına yerleştirilen patlayıcı düzenek etkisiz hale getirildi. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın