Dolar
32.35
Euro
34.92
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,561.00
BTC/USDT
70,718.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, arşiv

'Önemli olan siyasi kararlılık'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Çin İş Forumu'nda yaptığı konuşmada "İlişkilerimizin geliştirilmesi konusunda önemli olan siyasi kararlılıktır ve her iki tarafta da bunu görüyorum" dedi.

30.07.2015 - Güncelleme : 30.07.2015
'Önemli olan siyasi kararlılık'

PEKİN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping, Four Seasons Otel'de gerçekleştirilen Türkiye-Çin İş Forumu'na katıldı. 

Erdoğan, forumda yaptığı konuşmasında Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkilerde son yıllarda karşılıklı güven temelinde önemli mesafeler katedildiğini vurgulayarak, bu gelişmelerde 2010 yılında kurulan stratejik iş birliğinin büyük katkısının olduğunu söyledi.

Çin Devlet Başkanı Şi ile dün gerçekleştirdikleri görüşmelerin ticari ve ekonomik iş birliğinin dengeli bir şekilde geliştirilebilmesi konusunda çok verimli olduğunu bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Görüşmeler sonunda bu çerçevede aldığımız kararların hayata geçirilmesi için ilgili kurumlarımızı talimatlandırma konusunda mutabık kaldık" dedi.

"Her iki tarafın da kazanacağı güçlü ilişkiler kurabileceğimize inanıyorum"

Erdoğan, Asya'yı Avrupa'ya bağlayacak orta koridora ilişkin, Türkiye'deki önemli projeleri hayata geçirdiklerini anlattı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Asya ve Avrupa kıtalarını su altından tüp geçit ile bağlayan Marmaray faaliyete geçti. Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun test seferlerine başlandı. Edirne-Kars demiryolu projelerinde önemli mesafe kaydedildi. Bu çalışmalar nihayete erdiğinde Doğu-Batı güzergahında Hazar Denizi yoluyla Pekin'den Londra'ya kadar kesintisiz bir demiryolu bağlantısı ortaya çıkacaktır. Çin ile bu alanda da uzun soluklu ve her iki tarafın da kazanacağı güçlü ilişkiler kurabileceğimize inanıyorum." 

Türkiye'de enerji sektörüne önemli yatırımlar yapılacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu çerçevede üçüncü nükleer santral projesini özellikle zikretmek isterim. Aynı şekilde Türk şirketleri de Çin'de enerji sektöründe yatırım yapma konusunda isteklidirler. Ülkemizde özel nitelikli bir ekonomik bölge kurulmasına yönelik teklif üzerinde hukuki ve teknik boyutlarıyla çalışmalar sürdürülüyor" dedi.

"Her türlü desteği vereceğiz"

"Bir diğer önemli adım da özellikle döviz kuru baskısından kurtulmak için bir adım atmamız gerekiyor" ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasın şöyle sürdürdü:

"O da yuan ve TL ile yani milli paralarımız ile alışverişi, ithalatı ve ihracatı yapma sürecidir ki bunu da dün aramızda etraflıca görüştük. Hazine Müsteşarlığımız ile Çin Kalkınma Bankası arasında imzalanan mali iş birliği anlaşması ülkemizde gerçekleştirilecek büyük çaplı projeler için finansman kaynağı sağlıyor. Çin Merkez Bankasının Türk borçlanma araçlarından yararlanmaya başlaması, Türk Merkez Bankasının da Çin tahvil ve bono piyasasında yatırım yapmak için başlattığı süreç sevindirici gelişmelerdir." 

Erdoğan, ilişkilerin geliştirilmesi konusunda önemli olanın siyasi kararlılık olduğunu belirterek, her iki tarafta da bu siyasi kararlılığı gördüğünü bildirdi. 

Erdoğan, "Kurulan siyasi ve hukuki altyapıyı değerlendirecek olan siz değerli iş adamlarısınız. Türk ve Çin devletleri olarak her türlü teşviki, desteği size vereceğimizden emin olmalısınız" ifadesini kullandı.

Şi Cinping: Stratejik işbirliği için görüş birliğine varıldı

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin-Türkiye arasındaki stratejik işbirliğini daha da büyütmeye yönelik görüş birliğine varıldığını belirtti.

Türkiye’nin enerji koridoru oluşturmak istediğini ve Çin’in yeni enerji alanında avantajları olduğunu ifade eden Şi, bu alanda katkıda bulunabileceklerini kaydetti.

Şi, nükleer santral konusunda başarılı bir ülke olduklarını, ileri teknolojileri kullandıklarını ve Türkiye’nin üçüncü nükleer santral inşa etmesinde bu teknolojileri ile katkılarının olabileceğini aktardı.

Muhabir: Mahmut Atanur


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.