Dolar
32.38
Euro
35.04
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,540.80
BTC/USDT
70,146.00
BIST 100
9,110.56
Gündem, arşiv

Soma'daki işçilerin tazminatları ödenmeye başlanacak

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Berber, Soma'da işten çıkarılan işçilerin tazminatlarının 4 taksitte TMSF tarafından ödeneceğini açıkladı.

03.06.2015 - Güncelleme : 03.06.2015
Soma'daki işçilerin tazminatları ödenmeye başlanacak

MANİSA

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, AA Muhabirine yaptığı açıklamada Soma'da işten çıkarılan işçilerin tazminatlarının 4 taksitte TMSF tarafından ödeneceğini açıkladı. 

Geçtiğimiz Aralık ayında sahanın tamamen kapalı olması dolayısıyla 2 bin 831 işçinin iş akitlerinin sona erdiğini ve işten çıkarıldığını hatırlatan Berber, o tarihten sonra şirketin alacaklarının ve gelirlerinin mahkeme tarafından yüzde 60'ına bloke edilmesi nedeniyle işten çıkarılan işçiler ile ilgili ödeme yapamadığını söyledi. 

Şirket tarafından ödemelerin yapılamayacağının anlaşıldığını ve TMSF'nin de şirket sahiplerinin mal varlıklarına el koyduğunu anımsatan Berber, TBMM Genel Kurulu'nda İş Güvenliği Kanunu görüşmeleri sırasında mağduriyetin giderilmesine yönelik madde eklendiğini vurguladı.

"Amacımız madencilerin işsiz kalmaması"

Berber, şöyle konuştu:

"TMSF tarafından bu şahısların şirketin ortakların mal varlıklarından mahsup edilmek, ondan karşılanmak üzere işçi alacaklarının öncelikle ödenmesi kanunu çıkarıldı. Bu kanuna o gün TBMM'de gurubu bulunan tüm partiler de destek verdiler. O günden bu yana TMSF yetkilileri, TKİ Genel Müdürlüğü ve şirket yetkilisi sahipleri arasındaki görüşmeler ve çalışmalar sonucunda bugün itibarıyla artık bir mutabakata varıldı. TMSF tarafından alacaklarına mahsuben şirketin sahiplerinin teminatları karşılığı işçilerin tazminat alacakları, taksitler halinde ödemeye başlanıyor. Bunun yarın ya da en geç öbür gün ilk taksiti ödenecek. Alacaklarının yüzde 15-20'si bin 500 ile 2 bin lira, her işçimiz için ilk taksitleri ödenecek. Ondan sonra da birkaç ay içerisinde de tamamı ödenecek."

Tazminatlarının ödenmesi yanında amaçlarının, işsiz madencilerin iş sahibi olmalarını sağlamak olduğunu vurgulayan Berber, halen bin 500'e yakın maden işçisinin işsiz olduğunu, kaza olan ocaktaki yatırımlar, yeni düzenlemeler ve bütün alınan önlemler sonucunda önümüzdeki birkaç ay içerisinde ocakların işletmeye alınacağını, işsiz maden işçisi kalmayacağını vurguladı.

Muhabir: Turgay Duyar

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın