Gündem, arşiv

'Rum tarafı işi yokuşa sürmekten vazgeçmeli'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs'ta, sadece Türk tarafının gayretiyle sonuç alınamayacağını belirterek, "Rum tarafının da işi yokuşa sürmekten vazgeçmesi, çaba göstermesi gerekmektedir" dedi.

06.05.2015 - Güncelleme : 06.05.2015
'Rum tarafı işi yokuşa sürmekten vazgeçmeli'

ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın, cumhurbaşkanlığı görevini devralmasının ardından ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye'ye yaptığını anımsatan Erdoğan, Akıncı ve beraberindeki heyeti Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Erdoğan, KKTC'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki başarısından dolayı Akıncı'yı tebrik etti ve yeni görevinde üstün başarılar diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile gerçekleştirdikleri görüşmelerde, Kıbrıs meselesinde ilerleyen dönemde ne gibi adımlar atılacağının ve atılacak adımlardaki rolleri konuşma fırsatını bulduklarını belirterek, "Milli davamız olan Kıbrıs'ta, Kıbrıs Türkü'nün meşru haklarının savunulması, Ada'da adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılması noktasında Sayın Cumhurbaşkanı ile önemli mesafeler katedeceğimize inanıyorum. İkili görüşmemizde bunları etraflıca değerlendirme fırsatımız oldu, ardından heyetler arası görüşmede yine bunları değerlendirmek suretiyle yol haritamızı ele almış olduk. Her türlü iyi niyetli yaklaşıma ve Birleşmiş Milletler'in çabalarına bugüne kadar destek verdik, vereceğiz" diye konuştu. 

"2015 yılının Kıbrıs'ta çözüm yılı olabileceğine inanıyoruz"

Erdoğan, önümüzdeki günlerde müzakerelerin yeniden başlamasının planlandığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Temennimiz 11 Şubat ortak açıklamasındaki ilkeler çerçevesinde en kısa zamanda sonuca ulaşılmasıdır. Burada bir hususun altını çizmek istiyorum; sadece Türk tarafının gayretleri, öz verisiyle sonuç almak mümkün değildir. Şimdiye kadar Kıbrıslı kardeşlerimiz bu noktada her türlü gayreti göstermiş, güçlü irade koymuş ve çözümü isteyen taraf olduklarını ispat etmişlerdir. Artık Rum tarafının da işi yokuşa sürmekten vazgeçmesi ve bu yönde samimi çaba göstermesi gerekmektedir. Bunun gerçekleşmesi halinde biz, 2015 yılının Kıbrıs'ta çözüm yılı olabileceğine inanıyoruz. Çözüm fırsatı 2004'te olduğu gibi bir defa daha heba edilmemelidir. Çözüme ancak Birleşmiş Milletler çerçevesinde ve müzakere masasında ulaşılabilecektir. Bunun haricinde başka yollarla Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı üzerinde baskı kurularak sonuç alınmaya çalışılması açık söylüyorum beyhude bir uğraştır.

Garantör ülke olarak adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılması konusundaki çabalara şimdiye kadar nasıl destek verdiysek, bundan sonra da desteğimizi devam ettireceğiz. Sayın Cumhurbaşkanı ve kuracağı müzakere heyetinin de her zaman yanında olacağız. Birlik ve beraberliğimiz bizim esas gücümüzdür. Şu husus asla gözden kaçırılmamalıdır; Kıbrıs'ta adil ve kalıca bir çözüm yalnızca Ada'daki tarafların değil, AB başta olmak üzere tüm uluslararası toplumunda çıkarıdır. Bu noktada Yunanistan'ın da bizimle çabalarını birleştirmesi ve çözüm yolunun açılması için gerekli katkıyı sağlaması gerekiyor. Yunanistan'ı bu yönden teşvik etmeye devam edeceğiz."

Türkiye'nin, KKTC'nin su ihtiyacına kalıcı çözüm bulmak amacıyla "asrın projesi" denilebilecek büyük bir projeyi hayata geçirdiğine dikkati çeken Erdoğan, KKTC'ya su temin projesiyle Anamur'daki Dragon çayından, Geçitköy'e kadar 81 kilometre uzunluğundaki deniz altı boru hattıyla yılda toplam 75 milyon metreküp içme ve sulama suyunun Kıbrıs'a taşındığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir eşitlik ve hukuk mücadelesi olan Kıbrıs davasında, Kıbrıs Türkü'nün meşru hakları daima muhafaza edilecektir. Tüm güçlükleri bugüne kadar olduğu gibi el birliğiyle aşacak, dayanışma içerisinde aydınlık yarınların güçlü Kuzey Kıbrıs'nın inşallah temellerini atmış olacağız. Bundan hiç kimsenin kuşkusu, şüphesi, kaygısı olmamalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

"Müzakere sürecini başarıya götürmek için var gücümüzle uğraşacağız"

Akıncı ise ziyareti sırasında gördüğü yakın ilgi ve dostluğun kendilerini derinden etkilediğini belirterek başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere görüştükleri tüm yetkililere teşekkürlerini sundu.

2015 yılının mutlaka bir çözüm yılı olması için gayret göstereceklerini belirten Akıncı, "Biz kendi payımıza sizlerle yakın ilişki, diyalog ve istişare içerisinde bu müzakere sürecini el birliği ile başarıya götürmek için var gücümüzle uğraşacağız" şeklinde konuştu.

Akıncı, "Doğu Akdeniz'de henüz denizin dibindeki doğal gaz, bir kavga vesilesi olmak yerine geleceğin birleştirici bir unsuru haline gelebilir" diyerek, Rumların AB'ye girmekle ekonomilerinde yaşadıkları sıkıntıların, çözüm için ek bir motivasyon oluşturabileceğini söyledi.

Basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, konuk cumhurbaşkanı onuruna verilen akşam yemeğine geçti. İki lider, yemeğin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, TRT'nin "Zümrüd-ü Anka Destanı" gösterimini izleyecek.

Muhabir: Kadir Karakuş-Ahmet Esad Şani-Sinan Polat

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın